Πώς ο Ζελένσκι ανάγκασε τη Renault να κλείσει το εργοστάσιο στη Ρωσία

Ήταν από τους λίγους κατασκευαστές που δεν είχαν προχωρήσει σε αναστολή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία. Πλέον, έκλεισε και αυτή το εργοστάσιο.

  • -
  • -

Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες καταδίκασαν την ρωσική επιθετικότητα και απέσυραν από τη χώρα τις δραστηριότητές τους. Η Renault αντίθετα, συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά το εργοστάσιό της στη Μόσχα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, αλλά και πολλών χρηστών στα social media.

Την πιο σκληρή γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη Renault, λέγοντας ότι χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν και ότι μαζί με κάποιες άλλες γαλλικές εταιρείες (Auchan, Leroy Merlin κ.α), πρέπει να σταματήσουν «να χρηματοδοτούν τη δολοφονία παιδιών και γυναικών, για βιασμό».

Έπειτα από την κατακραυγή, η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει οποιαδήποτε δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις παραγωγής του Avtoframos, αναθεωρώντας παράλληλα το περιθώριο του λειτουργικού κέρδους του ομίλου.

renault russia1

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζονται τα Renault Arkana και Captur, το Dacia Duster και το Nissan Terrano. Με την παύση της βιομηχανικής παραγωγής, σταματά και η εξαγωγή των συγκεκριμένων μοντέλων για την τοπική αγορά.

Πρόβλημα με τη Lada

Η απόφαση αυτή προφανώς και θα έχει αντίκτυπο και στη Lada, καθώς ο όμιλος Renault κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην AvtoVAZ, της εταιρείας που συναρμολογεί τα μοντέλα της Lada.

Διαβάστε επίσης: Ποιες εταιρείες σταμάτησαν να στέλνουν αυτοκίνητα στη Ρωσία

Η εμβληματική μάρκα αντιπροσώπευε το 2021 το 21% των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Ρωσία, με τη Renault να κατέχει σε συνδυασμό με τη θυγατρική AvtoVAZ, περίπου το 30% της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτων απασχολώντας 45.000 εργαζομένους.

renault russia2

Αξίζει να τονίσουμε πως, η πάλαι ποτέ σοβιετική αυτοκινητοβιομηχανία της Lada είχε διακόψει εδώ και λίγες μέρες την παραγωγή της στα εργοστάσια στο Togliatti και στο Izhevsk. Η AvtoVAZ δήλωσε πως αυτό συνέβη εξαιτίας ελλείψεων σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ότι ορισμένες παραγωγικές της λειτουργίες θα συνεχίσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πηγή: Reuters, Daily Mail

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...