13 εταιρείες σταμάτησαν να στέλνουν αυτοκίνητα στη Ρωσία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απομονώνει οικονομικά τη Μόσχα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να διακόπτουν τις δραστηριότητές τους.

  • -
  • -

Η πολεμική εισβολή του Βλαδίμηρου Πούτιν στην Ουκρανία εκτός από παγκόσμιο αποτροπιασμό, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Δύσης και των συμμαχικών οικονομικών δυνάμεων. Οι κυρώσεις προς τη Μόσχα διαδέχονται η μία την άλλη, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανακοινώνουν τη διακοπή της παραγωγής αλλά και των παραδόσεων, προκαλώντας την όλο και μεγαλύτερη οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

russia auto1

Μετά τις Volvo, Daimler, Honda, Mazda, Mercedes, BMW, VW, Skoda, Audi, Ford και Citroen, ήρθε η σειρά των Toyota και Lexus να διακόψουν τις παραδόσεις οχημάτων στη Ρωσία. Μάλιστα, ο ιαπωνικός κολοσσός αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου στην Αγία Πετρούπολη, όπου κατασκευάζονται τα RAV4 και Camry, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αλυσίδα εφοδιασμού, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Στις εγκαταστάσεις απασχολούνται 2.000 άνθρωποι και παράγονται ετησίως 80.000 οχήματα.

Πώς επηρεάζεται η παραγωγή αυτοκινήτων από τις κυρώσεις στη Ρωσία;

Η Toyota διαθέτει στη Ρωσία 168 αντιπροσωπείες, οι οποίες προφανώς θα κλείσουν, καθώς δεν θα έχουν να διαθέσουν αυτοκίνητα. Η εξαγωγή αυτοκινήτων και η παραγωγή θα επανέλθει εφόσον ο Πούτιν δώσει τέλος στην πολιορκία της Ουκρανίας. Έως τότε, το παράδειγμα των παραπάνω κατασκευαστών, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι και μάλιστα άμεσα.

russia auto2

Σε αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων στις περιοχές Kaluga και Nizhny Novgorod προχώρησε και το VW Group

Οι δυτικές κυρώσεις και κυρίως ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το χρηματοπιστωτικό δίκτυο SWIFT, οδήγησαν δεκάδες παγκόσμιες εταιρείες στη διακοπή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία. Η κεντρική τράπεζα της χώρας υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20% στις αρχές της εβδομάδας για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο κατρακυλά.

Η Ρωσία φαίνεται πλέον πως δεν είναι απόρθητη, με την οικονομία να περιορίζεται μέρα με τη μέρα.

πηγή: Reuters

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...