Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόση οικονομία κάνεις σε σχέση με τη βενζίνη;

Επιδοτήσεις, χαμηλότερο κόστος κίνησης και μερικά ακόμη κίνητρα για να τα επιλέξεις. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ένα ηλεκτρικό για να αποσβέσει την υψηλή τιμή του;

  • -
  • -

Οι περισσότερες συζητήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταλήγουν σε δύο συμπεράσματα: ή ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι κατάλληλες υποδομές στην Ελλάδα ή ότι είναι ακριβά. Για το πρώτο, έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Ναι, σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι οι φορτιστές να φτάσουν σε επιθυμητά νούμερα, αν και έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να αυξάνονται. Το δεύτερο όμως, χρειάζεται ανάλυση. Και για αυτό αποφασίσαμε να συγκρίνουμε δύο αυτοκίνητα, που διαφέρουν μόνο στο σύστημα κίνησής τους.

Ποια ηλεκτρικά μοντέλα συγκρίνουμε;

Επιλέξαμε το Peugeot 208 1.2 PureTech με τρικύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα 100 ίππων και το Peugeot e-208 με τους 136 ίππους. Αμφότερα αποτελούν δημοφιλείς επιλογές στις κατηγορίες τους, ενώ επί της ουσίας, το μόνο που αλλάζει είναι οι κινητήρες και η ύπαρξη μπαταρίας υψηλής τάσης στο ηλεκτροκίνητο. Η πιο προσιτή διαθέσιμη έκδοση για το βενζινοκίνητο 208 των 100 ίππων είναι η πλήρης εξοπλισμού Active Plus. Το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων είναι στάνταρ και η τιμή ορίζεται στις 23.800 €. Να τονίσουμε ότι λόγω χαμηλών ρύπων, δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας.

Το ηλεκτρικό e-208 από τη δική του πλευρά προσφέρεται και σε μια πιο προσιτή έκδοση με τιμή εκκίνησης από τις 36.200 €, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα διαλέξουμε επίσης την Active Plus με κόστος 38.200 € για να έχουμε την ίδια έκδοση εξοπλισμού. Επειδή μιλάμε για ηλεκτρικό μοντέλο, διατίθεται αποκλειστικά ως αυτόματο και επίσης, δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Στην αρχική τιμή του αυτοκινήτου υπολογίζουμε και την επιδότηση των 8.000€ που προβλέπει το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» στη δεύτερη φάση του. Έτσι, η τιμή του e-208 Active Plus πέφτει στις 30.200 €. Η διαφορά λοιπόν στην τιμή αγοράς είναι 6.400 € για την ίδια έκδοση εξοπλισμού (με λίγα περισσότερα αξεσουάρ το ηλεκτρικό).

Πόσο θα πληρώσω για καύσιμα και ρεύμα;

Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Αθήνα είναι περίπου 1,750 € ανά λίτρο. Η μέση (εργοστασιακή) κατανάλωση του Peugeot 208 με τον βενζινοκινητήρα των 100 ίππων βρίσκεται στα 5,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Σε θεωρητικό επίπεδο λοιπόν, κάποιος που καλύπτει κατά μέσο όρο 15.000 χιλιόμετρα ετησίως θα πληρώσει 1.417 € σε καύσιμα. Στον αντίποδα με το ηλεκτρικό e-208 με μέση εργοστασιακή κατανάλωση στις 17,6 kWh ανά 100 χιλιόμετρα, θα πληρώσει για τα ίδια χιλιόμετρα περίπου 528 € με κόστος κιλοβατώρας στα 0,20 €.

Δείτε ακόμη: Οικολογικός σταθμός φόρτισης με ανεμογεννήτρια και ηλιακά πάνελ

Θέσαμε ως μέση τιμή τα 0,20 €/kWh ύστερα από ψάξιμο σε διάφορα δημοφιλή προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος, σε διάφορους παρόχους. Σε πολλά ισχύουν χαμηλότερες χρεώσεις, σε άλλα μεγαλύτερες, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που το νυχτερινό ρεύμα κοστίζει αρκετά λιγότερο. Ωστόσο διαλέξαμε μια «μέση λύση» για το κόστος φόρτισης στο σπίτι. 

Ύστερα από πόσο καιρό θα γίνει η απόσβεση;

Με διαφορά στα 889 € το έτος, η διαφορά των 6.400 € στην αρχική τιμή για την περίπτωση των δύο αυτοκινήτων που διαλέξαμε, θα καλυφθεί μέσα σε 7 περίπου χρόνια. Όμως αυτό, ισχύει μόνο στην περίπτωση που φορτίζει κάποιος στο σπίτι του και με τις σημερινές τιμές για τα καύσιμα και την ενέργεια.

Πόσο κοστίζει η δημόσια φόρτιση;

Ακόμη και εκείνοι που μπορούν να φορτίζουν το βράδυ στο σπίτι, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να φορτίσουν σε δημόσιο φορτιστή, αν για παράδειγμα πάνε ταξίδι. Εκεί οι χρεώσεις διαφέρουν και φυσικά, είναι αρκετά υψηλότερες. Από την άλλη αν η φόρτιση γίνεται αποκλειστικά σε δημόσιους φορτιστές, η απόσβεση θα αργήσει περισσότερο. Δεν είναι εύκολο να υπολογίσουμε το πόσο, αφού οι περισσότεροι φορτιστές ακολουθούν διαφορετική πολιτική χρέωσης. Μερικοί χρεώνουν με την ώρα, άλλοι βάσει των kWh που θα καταναλωθούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται και κόστος στάθμευσης, αν για παράδειγμα ο φορτιστής βρίσκεται εντός πάρκινγκ επί πληρωμή. Στους ταχυφορτιστές DC των αυτοκινητόδρομων, τους οποίους πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει όποιος ταξιδεύει με ηλεκτρικό, η χρέωση συνήθως ξεπερνά τα 0,60 €/kWh.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν δωρεάν;

Ναι! Το καλό με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ότι για την ώρα, υπάρχουν αρκετοί δωρεάν φορτιστές (δείτε εδώ που βρίσκονται). Στο Δήμο Αθηναίων για παράδειγμα, τοποθετήθηκαν φορτιστές που για όλο το 2022 ήταν δωρεάν. Το ίδιο συμβαίνει σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, στο πλαίσιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης. Αντίστοιχα, διάφορες επιχειρήσεις προσφέρουν φορτιστές χωρίς χρέωση ή έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά θέρετρα, ακόμη και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ή πολυεθνικές εταιρείες στα εξωτερικά τους πάρκινγκ, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ή έστω για τους πελάτες τους.

Κάτι που επίσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο ιδιοκτήτης, είναι ότι η ύπαρξη ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάνελ περιορίζει ακόμη περισσότερο το κόστος φόρτισης στο σπίτι. Τις ημέρες με μεγαλύτερη παραγωγή μάλιστα, αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί και δωρεάν, ενώ υπάρχει και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: οι μπαταρίες θα γεμίζουν με καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ, ενισχύοντας τη φιλοσοφία προστασίας του περιβάλλοντος που συνοδεύουν τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Δείτε ακόμη: Όλα τα apps για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Συμπέρασμα

Με την επιδότηση που ισχύει σήμερα, η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν απέχει σε... εξωφρενικό βαθμό από ένα αντίστοιχο θερμικό, σε οικονομικό επίπεδο. Η δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι εκτοξεύει τη χρηστικότητα και την ουσία ενός ηλεκτρικού αφού μπορείς να γεμίζεις τις μπαταρίες με αρκετά μικρό κόστος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η απόσβεση δεν θα γίνει ποτέ αν φορτίζεις μόνο σε εξωτερικούς φορτιστές. Αναμφίβολα αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης και όποιος θέλει σήμερα να αποκτήσει καινούργιο αυτοκίνητο, πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά. Ειδικά αν μπορεί να φορτίζει στο πάρκινγκ του

Τέλος, να αναφέρουμε ότι υπάρχει βενζινοκίνητη έκδοση του Peugeot 208 στους 130 ίππους, οι οποίοι είναι σαφώς πιο κοντά στους 136 ίππους του ηλεκτρικού. Δεν επιλέξαμε τη συγκεκριμένη για σύγκριση καθώς ξεφεύγει πολύ σε τιμή (32.800 €), αφού διατίθεται μόνο στην κορυφαία έκδοση GT. Αν ωστόσο, κάποιος θέλει οπωσδήποτε περισσότερη ισχύ, τότε η διαφορά μεταξύ ηλεκτρικού και θερμικού είναι μικρότερη. Μόνο 2.400 € χωρίζουν τα 208 1.2 PureTech 130 PS GT και e-208 GT (μετά την επιδότηση) οπότε η απόσβεση στα καύσιμα θα γίνει σε λιγότερα από δύο χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που υπολογίσαμε παραπάνω.

Όμως, ουσιαστικά, όποιος είναι πρόθυμος να δαπανήσει περισσότερα από 32.000 € για ένα στιλάτο, βενζινοκίνητο supermini, πιθανότατα δεν διαλέγει αυτοκίνητο με βασικό κριτήριο την οικονομία, αλλά με άλλα κριτήρια: Είναι αυτό που θέλει πραγματικά. Πιο απλά; Αν του άρεσαν τα ηλεκτρικά θα έπαιρνε ένα e-208, χωρίς να περιμένει να δει αν τον συμφέρει και σε πόσα χρόνια θα κάνει απόσβεση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...