Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Όλα τα Αpps για φόρτιση στην Ελλάδα

Αν έχεις στην κατοχή σου ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καλό είναι να κατεβάσεις αυτές τις εφαρμογές στο κινητό σου τηλέφωνο. Θα σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους μας αυξάνονται διαρκώς. Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί το μέλλον της αυτοκίνησης, ωστόσο, με τον όγκο των EV να μεγαλώνει, απαιτούνται και οι κατάλληλες υποδομές ώστε οι οδηγοί να μπορούν να φορτίζουν εύκολα και γρήγορα. Στην Ελλάδα το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων, προβληματίζονται για το πού θα φορτίσουν, πώς θα κάνουν κράτηση για να μην περιμένουν, αλλά και πώς θα πληρώσουν.

app charge1

Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση των αντίστοιχων εφαρμογών. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές εταιρείες, οι οποίες έχουν αναπτύξει δίκτυο φορτιστών και έχουν δημιουργήσει τα αντίστοιχα apps για smartphone. Μέσω αυτών, οι χρήστες μπορούν να δουν πού υπάρχουν φορτιστές σε όλη την Ελλάδα, να κλείσουν θέση σε φορτιστή την ώρα που τους βολεύει και, το βασικότερο, να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια είναι η χρέωση σε κάθε πάροχο.

Δείτε εδώ όλα τα σημεία φόρτισης στην Ελλάδα, σε διαδραστικό χάρτη

Χρησιμοποιώντας μια από τις παρακάτω εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να επιλέξουν τον σταθμό που τους εξυπηρετεί, να μεταβούν εκεί μέσω του συστήματος πλοήγησης που τους παρέχεται και να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τη διαδικασία αναπλήρωσης ενέργειας στην μπαταρία. Φυσικά, ψηφιακά πραγματοποιείται και η πληρωμή.

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις εφαρμογές: 

Protergia Charge App
Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας τοποθετήσει σταθμούς στον Δήμο Αθηναίων που φορτίζουν δωρεάν για όλο το 2022, σε πρατήρια της Aegean, στη Μαρίνα Ζέας και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

EV Loader
Η EV Loader είναι μια ελληνική start-up που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2020, εγκαθιστώντας δικά της σημεία φόρτισης και ενσωματώνοντας φορτιστές ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων στο δίκτυό της, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να τα βρει κάθε χρήστης της εφαρμογής.

Blink
Ο αμερικανικός κολοσσός Blink Charging Co. επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στη χώρα μας, διαθέτοντας ιδιόκτητο δίκτυο φορτιστών. Τοποθετεί, συντηρεί, επισκευάζει και έχει την πλήρη διαχείριση της τιμολόγησης των υπηρεσιών φόρτισης.  

ChargePlus
Το συνεχώς επεκτεινόμενο δίκτυο φορτιστών της εταιρείας Eneres CPM καλύπτει καίριες τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας ευέλικτες επιλογές φόρτισης. Πρόκειται για ανεξάρτητο πάροχο, με φορτιστές που φέρουν την υπογραφή της Alfen.

Charge Spot
Παρέχει πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα φορτιστών στην Ελλάδα, αυτό της WATT+VOLT. Κατεβάζεις την ιδιαίτερα εύχρηστη εφαρμογή και αποκτάς τον πλήρη έλεγχο των «έξυπνων» φορτίσεών σου.Η εφαρμογή είναι χρήσιμη και εκτός Ελλάδας, δίνοντας πρόσβαση και στο δίκτυο φορτιστών Hubject, με περισσότερα από 250.000 σημεία στην Ευρώπη.

EVziiin
Παρέχει πρόσβαση σε 95.000 σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω της εφαρμογής της. Στον χάρτη βλέπεις τον διαθέσιμο φορτιστή και το πλαίσιο χρεώσεων του κάθε σημείου. 

Fortizo
Οι σταθμοί του δικτύου ΦΟΡΤΙΖΩ διαθέτουν ρευματοδότες Type 2 (IEC 62196) και παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα με μέγιστη ισχύ 22 kW ή 7,4 kW, ενώ οι σταθμοί ταχυφόρτισης παρέχουν συνεχές ρεύμα DC και είναι κατάλληλοι για οχήματα τα οποία διαθέτουν δυνατότητα ταχείας φόρτισης είτε με το πρότυπο CHAdeMO, είτε με το πρότυπο CCS. Η αναγνώριση και ταυτοποίηση του χρήστη μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής ή μιας κάρτας RFID. 

ΔΕΗ Blue
Η υπηρεσία ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ διαθέτει εκατοντάδες φορτιστές σε 61 περιοχές και 31 νομούς. Συνεργάζεται με μεγάλα brands όπως Kosmocar, IKEA, Elin, Olympic Marine και Κωτσόβολος. Το δίκτυό της περιλαμβάνει πολλούς φορτιστές AC έως 22 kW και αρκετούς ταχυφορτιστές DC με υψηλή ισχύ έως και 180 kW

Incharge
H εταιρεία nrg διαθέτει 30 σημεία ταχυφόρτισης, με τα 23 από αυτά να βρίσκονται σε πρατήρια αυτοκινητοδρόμων Σ.Ε.Α., Shell και AVIN. Διαθέτει εξυπηρέτηση όλο το 24ωρο και μέσα από την εφαρμογή μπορείς να πληρώσεις τη φόρτιση μέσω e-wallet, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. 

ElpeFuture
O όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια έχει εγκαταστήσει φορτιστές ταχείας φόρτισης (DC) σε επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ και ΒΡ ανά την Επικράτεια, καθώς επίσης και έναν σημαντικό αριθμό φορτιστών AC, αναπτύσσοντας διαρκώς το δίκτυό του.

app charge2

Υπάρχουν και λύσεις «όλα-σε-ένα»

Εκτός από τις παραπάνω εφαρμογές, υπάρχουν και εφαρμογές που δεν είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένο δίκτυο φορτιστών, αλλά προσφέρουν με μια πλατφόρμα πρόσβαση σε πολλούς φορτιστές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και εκτός αυτής. 

Carge app
Μέσω της εφαρμογής αυτής μπορείς να έχεις πρόσβαση στο σύνολο σχεδόν του δικτύου στη χώρα μας. Συνδέεται με πληθώρα φορτιστών, οπότε κατεβάζοντας αυτό το app διαθέτεις στο κινητό σου και όλα τα παράπανω. Η ελληνική start-up παρέχει πρόσβαση σε χιλιάδες σημεία φόρτισης (ανεξαρτήτως παρόχου), σε Ελλάδα και Ευρώπη, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες τιμές. Μάλιστα, μέσω του cosmote deals δίνει έκπτωση 35% στις χρεώσεις. 

Charge Assist App
Πλατφόρμα που παρέχει πρόσβαση σε σε χιλιάδες φορτιστές σε όλο τον κόσμο, λειτουργεί και στη χώρα μας και υποστηρίζει μια σειρά από σύγχρονες μεθόδους πληρωμής χωρίς χρέωση προτεραιότητας σε διάφορους παρόχους. Ανήκει στην INCIT-EV και έχει χρηματοδοτηθεί απο την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...