Οικολογικός σταθμός φόρτισης με ανεμογεννήτρια και ηλιακά πάνελ!

Ιδού μια λύση φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί ρεύμα αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  • -
  • -

Μια εταιρεία από τις ΗΠΑ δίνει τη λύση για «πράσινη» φόρτιση αυτοκινήτων σε περιοχές όπου το δίκτυο δεν μπορεί να υποστηρίξει τόσο εύκολα τις ανάγκες ρεύματος των ηλεκτρικών μοντέλων. Πρόκειται για έναν πύργο ο οποίος διαθέτει ηλιακά πάνελ, αλλά και ανεμογεννήτρια, για να παράγει μόνος του την ενέργεια που χρειάζονται οι φορτιστές. Ονομάζεται Wind & Solar Tower και η αρχική σκέψη δίνει έξι θέσεις ταυτόχρονης φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το ύψος του πύργου αγγίζει τα 25 μέτρα. Παρά τις μεγάλες του διαστάσεις, καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο από το έδαφος, αφού εκτείνεται πάνω από αυτό και επιτρέπει τη φιλοξενία των αυτοκινήτων που θα φορτίσουν, από κάτω του. Κάθε θέση φόρτισης έχει ισχύ 20 kW, με τον αριθμό να παραμένει αμετάβλητος ακόμη και αν φορτίζουν έξι αυτοκίνητα στους έξι φορτιστές. Μάλιστα έχουν χρησιμοποιήσει ειδικά μελετημένη ανεμογεννήτρια που παράγει ρεύμα ακόμη και με λίγο αέρα.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η εξελιγμένη ανεμογεννήτρια λειτουργεί από μικρές ταχύτητες αέρα (από 8 km/h) έως πολύ μεγάλες (121 km/h) ενώ στην πειραματική φάση τους, τοποθετήθηκαν στην Pennsylvania και… επέζησαν από δύο τυφώνες. Ως πρόσθετο μέσο παραγωγής ενέργειας έχουμε και ηλιακά πάνελ. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν φορτίζουν απευθείας τα οχήματα που συνδέονται στους φορτιστές, αλλά τροφοδοτούν μια μπαταρία χωρητικότητας 1.000 kWh (1 μεγαβάτ) που βρίσκεται στο έδαφος.

Δείτε ακόμη: Έρχεται το ηλιακό αυτοκίνητο

Αυτό εγγυάται σταθερή φόρτιση για τα οχήματα που συνδέονται στους φορτιστές, όπως και αποθήκευση ενέργειας οποιαδήποτε στιγμή. Σε περίπτωση που η μπαταρία γεμίσει και οι ΑΠΕ συνεχίσουν να παράγουν ρεύμα, διοχετεύεται στο δημόσιο δίκτυο για να μην πάει χαμένη. Όπως αναφέρουν οι εμπνευστές της ιδέας, οι πύργοι μπορούν να παράγουν 170.000 κιλοβατώρες καθαρού ρεύματος το χρόνο και να τροφοδοτήσουν οχήματα για έως και 965.600 «καθαρά» χιλιόμετρα. Αυτά τα νούμερα βέβαια ισχύουν στη μέγιστη χρήση του πύργου, φορτίζοντας 8.400 ηλεκτρικά μοντέλα το χρόνο.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...