Κάρτα καυσίμων: Με ποια διαδικασία θα λάβεις την επιδότηση

Από το κινητό τους τηλέφωνο ή μέσω IBAN, οι πολίτες θα λάβουν το κουπόνι για την έκπτωση σε 60 λίτρα καυσίμου τον μήνα.

  • -
  • -

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση για τα καύσιμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Το μέτρο ενίσχυσης θα αφορά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και την επιδότηση θα μπορούν να λάβουν φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο για τη βενζίνη στην ηπειρωτική χώρα και 0,28 ευρώ νησιωτικές περιοχές. Για το diesel κίνησης το επίδομα ορίστηκε στο 0,15 ευρώ το λίτρο.

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας πλατφόρμας στο gov.gr, στην οποία ο δικαιούχος θα μπορεί απλά και εύκολα να δηλώνει τον αριθμό του αυτοκινήτου του για τον οποίο θα επιθυμούσε να λάβει την επιδότηση καυσίμων. Αφού έχει εγγραφεί στο gov.gr και προσθέσει τα στοιχεία, στη συνέχεια θα επιλέγει τον τρόπο της άυλης ψηφιακής κάρτας που είναι όπως το voucher για όποιον είναι τεχνολογικά περισσότερο εξελιγμένος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πηγαίνει στο βενζινάδικο και θα πληρώνει με αυτή την άυλη χρεωστική κάρτα, την οποία έχει κατεβάσει στο smartphone.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΒΕΝΖΙΝΗ

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προπληρωμένη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, στα πρότυπα του freedom pass, του ποσού που δόθηκε στους νέους 18-24 ετών που είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όποιος δεν διαθέτει νέας γενιάς κινητό τηλέφωνο και δεν είναι εξοικειωμένος με τις νέα τεχνολογίες, μπορεί στην ίδια πλατφόρμα να δηλώσει το IBAN του λογαριασμού τραπέζης και να γίνει η πίστωση του ποσού στον λογαριασμό του.

Πώς λαμβάνω το επίδομα

Βασική προϋπόθεση για να καταβληθεί η επιδότηση, είναι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022 και να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

epidotisi1

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Η επιδότηση καλύπτει όλα τα καύσιμα κίνησης και στην περίπτωση της βενζίνης ανέρχεται σε 22 λεπτά το λίτρο και αφορά 60 λίτρα τον μήνα, δηλαδή συνολικά στο τρίμηνο 180 λίτρα.

Για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών η συνολική επιδότηση φτάνει τα 50 ευρώ (28 λεπτά το λίτρο) και για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών σε 30 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 35 ευρώ στα νησιά.

Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα είναι διπλή. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία μόνο για τον Απρίλιο που ευνοεί όλους όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης, ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δηλαδή θα πάρουν επιπλέον 0,22 λεπτά το λίτρο για το τρίμηνο. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η διπλή επιδότηση δίνεται για να περιοριστεί η αύξηση της τιμής του diesel που ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τη βενζίνη.

Πόσα χρήματα κερδίζω με την επιδότηση;

Για να αντιληφθεί κάποιος ποιο είναι το όφελος από την επιδότηση, δίνουμε ορισμένα παραδείγματα:

Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,10 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,88 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.

Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,18 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,96 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.

Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,29 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε νησί και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 2,02 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.

Αν κάποιος βάζει diesel σε πρατήριο με τιμή 1,95 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,80 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα πετρελαίου.

epidotisi2

Αν υποθέσουμε πως κάποιος έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο βενζίνης που καίει κατά μέσο όρο 8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, η επιδότηση των 60 λίτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον καλύπτει για 480 χιλιόμετρα τον μήνα.

Με βάση την τιμή βενζίνης στα 2,10 ευρώ το λίτρο, προ επιδότησης έπρεπε να πληρώσει στο πρατήριο 126 ευρώ. Με το επίδομα θα κερδίσει 13,2 ευρώ, δηλαδή το τελικό κόστος ανέρχεται στα 112,8 ευρώ.

Μεγαλύτερη επιδότηση στα Ταξί

Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί και το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...