Audi A6 Avant: Το ηλεκτρικό station wagon που θα σου κλέψει την καρδιά

Τουλάχιστον εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί η σχεδίαση του νέου μοντέλου που αποκάλυψε η Audi, με την ονομασία A6 Avant Concept.

  • -
  • -

Μπορεί η ονομασία του να υποδηλώνει ότι αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι πρωτότυπο, όμως στην πραγματικότητα βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην έκδοση παραγωγής. Κατά συνέπεια, το τελικό αποτέλεσμα θα έχει πάρα πολλές ομοιότητες ή μπορεί να είναι και εντελώς ίδιο. Δεν είναι, δηλαδή, μία από εκείνες τις περιπτώσεις όπου βλέπουμε ένα φουτουριστικό σχέδιο, όμως στο τέλος καταλήγουμε με κάτι σημαντικά διαφορετικό και πιο συμβατικό.

Βάση για τη σχεδίαση αποτέλεσε το A6 Sportback e-tron Concept που είδαμε στην έκθεση αυτοκινήτου της Σανγκάης το 2021 και ουσιαστικά πρόκειται για τη wagon εκδοχή του μοντέλου. Η Audi τονίζει ότι το αυτοκίνητο των φωτογραφιών θα μπει στην παραγωγή το 2024, οπότε δεν είναι πολύ μακριά, χρονικά.

Audi A6 Avant Concept

Η Audi έχει παράδοση στο να φτιάχνει ελκυστικά wagon αμαξώματα, την οποία πηγαίνει ένα βήμα πιο κάτω με το A6 Avant Concept. Μπορεί από μπροστά να μοιάζει πολύ με το A6 Sportback e-tron Concept, όμως η ουσία βρίσκεται από τη μέση και πίσω, στην μακριά οροφή η οποία φτάνει σχεδόν μέχρι το τέλος του αμαξώματος, έχοντας μία κλίση που παραπέμπει ελαφρώς σε coupe σχήμα.

Οι διαστάσεις είναι μεγάλες και υποδηλώνουν ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρα οικογενειακό χαρακτήρα. Το μήκος είναι στα 4,96 μέτρα, το πλάτος στα 1,96 μέτρα και το ύψος στα 1,44 μέτρα. Ακολουθώντας τη νέα τάση σχετικά με τους καθρέφτες, αυτοί έχουν καταργηθεί και στη θέση τους τοποθετήθηκαν κάμερες, οι οποίες προβάλλουν τη σχετική εικόνα σε οθόνες στο εσωτερικό.

Audi A6 Avant Concept

Ένα σημείο στο οποίο κάνει ξεχωριστή αναφορά η Audi είναι τα μπροστά φώτα, λέγοντας ότι χάρη στην τεχνολογία LED το αυτοκίνητο θα φέρει τα πιο λεπτά φωτιστικά σώματα που έχει βάλει ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Βέβαια, περισσότερο ενδιαφέρον οπτικά έχει το πίσω μέρος. Αρχικά ξεχωρίζουμε τη φωτεινή γραμμή που ενώνει τη μία άκρη με την άλλη, καταργώντας ουσιαστικά την έννοια του φωτιστικού σώματος σε κάθε πλευρά. Στην κορυφή της πόρτας του χώρου αποσκευών υπάρχει μία ενδιαφέρουσας σχεδίασης αεροτομή. Φυσικά δε γίνεται να μην αναφερθούμε στον διαχύτη, ο οποίος κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του χάρη στους δύο πολύ μεγάλους σχηματισμούς τραπεζοειδούς σχήματος.

Δείτε ακόμα: Audi A6 E-tron Concept: Aμιγώς ηλεκτρικό σεντάν με αυτονομία 700 km

Το χαμηλό ύψος και η προσοχή στην αεροδυναμική του αυτοκινήτου έχουν ως αποτέλεσμα έναν πολύ χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd 0,24), το οποίο μεταφράζεται σε μειωμένες αντιστάσεις από τον αέρα, άρα καλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ειδικά κατά την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο.

Προς το παρόν η Audi δε μας δείχνει πώς θα είναι το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενώ δεν αποκαλύπτει και συγκεκριμένα στοιχεία για την ισχύ των διαφόρων εκδόσεων. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι η βάση της γκάμας θα μπορεί να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 7 δευτερόλεπτα, ενώ οι κορυφαίες εκδόσεις θα ρίχνουν αυτό τον χρόνο κάτω από τα 4 δευτερόλεπτα. Όπως και να ‘χει, δεν το λες αργό.

Audi A6 Avant Concept

Το ηλεκτρικό κύκλωμα θα προέρχεται από την Porsche Taycan. Δηλαδή θα λειτουργεί στα 800 Volts, θα έχει τη δυνατότητα να φορτίζει μέχρι και με 270 kW ισχύ, ενώ η αυτονομία θα φτάνει μέχρι και τα 700 χλμ. ανάλογα την έκδοση. Η μπαταρία του A6 Avant θα έχει χωρητικότητα μέχρι και 100 kWh, με τη φόρτισή της από 10% μέχρι 80% να πραγματοποιείται μόλις σε 25 λεπτά.

Οι δύο εκδοχές του A6 είναι τα πρώτα μοντέλα της Audi που χρησιμοποιούν τη νέα πλατφόρμα PPE που προορίζεται αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως πρόκειται να ακολουθήσουν πολλά ακόμα, μεταξύ των οποίων και η νέα Porsche Macan.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...