Δίπλωμα οδήγησης: Αλλάζει η διαδικασία και γίνεται online

Η διαδικασία απόκτησης διπλώματος γίνεται ψηφιακή. Δείτε εδώ όλα τα βήματα που χρειάζονται για να αποκτήσει ο υποψήφιος οδηγός την άδεια.

  • -
  • -
Δίπλωμα οδήγησης: Αλλάζει η διαδικασία και γίνεται online

Τη νέα ψηφιακή υπηρεσία για τον προγραμματισμό της θεωρητικής και της πρακτικής εξέτασης για τους υποψήφιους οδηγούς παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πρόκειται για την πλατφόρμα drivingexams.pkm.gov.gr, μέσω της οποίας ο εκπαιδευτής με τη συναίνεση του εκπαιδευόμενου μπορεί να προγραμματίσει ηλεκτρονικά την ημέρα και ώρα των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης χωρίς να απαιτείται σχετική επίσκεψη στην Υπηρεσία.

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ CAR WALLET

Η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής υπηρεσίας για τον προγραμματισμό των εξετάσεων για τους υποψήφιους οδηγούς ξεκινά σε πρώτη φάση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σύντομα θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η διαφάνεια κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς ο υποψήφιος προσέρχεται με φυσική παρουσία μόνο την ημέρα της εξέτασής του. Παράλληλα, διευκολύνονται οι σχολές οδηγών και οι κατά τόπου διοικήσεις, καθώς δεν θα υπάρχει γραφειοκρατία.

Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Αρχικά, αφού ο υποψήφιος οδηγός ολοκληρώσει όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, ο υπεύθυνος της σχολής οδηγών εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet της σχολής και, εισάγοντας μόνο τον ΑΦΜ του υποψηφίου οδηγού, ξεκινά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις εξετάσεις. Αυτόματα, ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει ενημέρωση για την έναρξη της διαδικασίας με μήνυμα στο e-mail που έχει καταχωρίσει στο Δελτίο Εκπαίδευσης – Εξέτασης κατά την εγγραφή του στη σχολή οδηγών.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος οδηγός εισέρχεται στην πλατφόρμα drivingexams.pkm.gov.gr με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet και αποδέχεται τη χορήγηση εξουσιοδότησης προς τη σχολή οδηγών. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, η σχολή συνεχίζει με τον προγραμματισμό της ημερομηνίας και της ώρας για τη θεωρητική εξέταση του υποψηφίου. Η Περιφέρεια αξιολογεί την υποβληθείσα αίτηση και ενημερώνει μέσω της πλατφόρμας τη σχολή οδηγών για την αποδοχή της ή για τους λόγους απόρριψης.

license

Σε περίπτωση έγκρισης, ο υποψήφιος οδηγός προσέρχεται στην Περιφέρεια για τη θεωρητική εξέταση κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα, προσκομίζοντας μαζί του τα εξής δικαιολογητικά:

  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,
  • Δελτίο Εκπαίδευσης – Εξέτασης και
  • Εκτύπωση της αίτησης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά (η πλατφόρμα διαθέτει δυνατότητα εξαγωγής της αίτησης σε PDF).


Εφόσον ο υποψήφιος οδηγός εξεταστεί με επιτυχία σε θεωρητικό επίπεδο
, η σχολή οδηγών προχωρά στον προγραμματισμό της πρακτικής εξέτασης, ακολουθώντας τα ίδια βήματα στην πλατφόρμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...