Το ισχυρότερο εργοστασιακό Duster του κόσμου. Γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα;

Αν κάποιος ανοίξει τον κατάλογο στο site της Dacia που αφορά το Duster, θα διαπιστώσει ότι η ισχυρότερη έκδοση του μοντέλου έχει 150 ίππους. Γνωρίζατε όμως, ότι υπάρχει και μία έκδοση με μεγαλύτερη ιπποδύναμη;

  • -
  • -

Το Duster είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο προβάλλει κυρίως τον εκτός δρόμου χαρακτήρα του, καθώς ακόμα και στις δικίνητες εκδόσεις, το αυξημένο ύψος βοηθάει ώστε ο οδηγός να μπορέσει να αφήσει αρκετά πίσω του την άσφαλτο.

Πόσο δυνατό θες το Duster;

Οι κινητήρες με τους οποίους προσφέρεται είναι πέντε. Οι τέσσερις είναι σύνολα βενζίνης με 90, 100, 130 και 150 ίππους (η έκδοση των 100 ίππων έρχεται με εργοστασιακά τοποθετημένο σύστημα υγραερίου), ενώ ο πέμπτος είναι σύνολο πετρελαίου με 115 ίππους. Το τελευταίο είναι και το μοναδικό που μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα τετρακίνησης.

Δείτε ακόμα: 5 μεταχειρισμένα SUV-crossover με 15.000€

Ο πιο ισχυρός, λοιπόν, είναι ο 1.3 με τους 150 ίππους και τα 250 Nm ροπής. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με τις έξι σχέσεις, χρειάζεται 9.7 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα, ενώ η τελική φτάνει μέχρι τα 199 χλμ./ώρα.

Ωστόσο, σε μια γωνιά του πλανήτη το Duster έχει ακόμα περισσότερους ίππους κάτω από το καπό του.

Χρειάζεται τόση ισχύς;

Πρόκειται για την αγορά της Βραζιλίας, στην οποία το μοντέλο διατίθεται με τα σήματα της Renault, καθώς είναι πιο οικεία στην τοπική αγορά σε σχέση με της Dacia. Ο Βραζιλιάνος αγοραστής, λοιπόν, μπορεί να αγοράσει το Renault Duster με τον κινητήρα των 1.3 λίτρων και ισχύ 170 ίππων. Το κιβώτιο είναι και πάλι αυτόματο όμως τύπου CVT και η κίνηση μεταδίδεται μόνο στον μπροστά άξονα. Ο χρόνος για το 0-100 χλμ./ώρα στην προκειμένη περίπτωση μειώνεται στα 9.2 δευτερόλεπτα, όμως η παρουσία του CVT περιορίζει την τελική ταχύτητα στα 190 χλμ./ώρα.

 Renault Duster

Ο λόγος που ο συγκεκριμένος κινητήρας προσφέρεται μόνο στη Βραζιλία έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα της Νότιας Αμερικής χρησιμοποιείται και η αιθανόλη, σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, αυτή η έκδοση του γνώριμου συνόλου των 1.3 λίτρων αποδίδει 170 ίππους μόνο με το συγκεκριμένο καύσιμο, ενώ όταν τροφοδοτείται με βενζίνη η ισχύς μειώνεται στους 162 ίππους.

Θα θέλατε να δείτε και στην Ελλάδα ένα Duster 170 ίππων; Θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο τη χρειάζεται ή ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου είναι τέτοιος ώστε μία ανάλογη κίνηση φαντάζει περιττή;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...