Στο μέλλον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζουν ασύρματα

Το αυτοκίνητο κινείται, σταματά πάνω από μια βάση στο οδόστρωμα και η φόρτιση ξεκινά, χωρίς καλώδια και ρευματοδέκτες.

  • -
  • -

Ακολουθώντας τα πρότυπα των κινητών τηλεφώνων, η Volvo ξεκίνησε έστω και πιλοτικά την χρήση της τεχνολογίας ασύρματης φόρτισης σε πραγματικό περιβάλλον πόλης, μαζί με επιλεγμένους συνεργάτες, με στόχο την αξιολόγηση των δυνατοτήτων εφαρμογής της στα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σε μία περίοδο τριών ετών, ένας μικρός στόλος αμιγώς ηλεκτρικών Volvo XC40 Recharge θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών ταξί από την Cabonline, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ταξί στη Σκανδιναβία. Τα αυτοκίνητα θα φορτίζονται ασύρματα σε σταθμούς φόρτισης στο Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.

volvo1

Οι δοκιμές ασύρματης φόρτισης είναι ένα από τα πολλά project που εντάσσονται στη στρατηγική πρωτοβουλία Gothenburg Green City Zone. Στο πλαίσιό της, οριοθετημένες περιοχές της πόλης χρησιμοποιούνται ως πραγματικά πεδία δοκιμών για την ανάπτυξη βιώσιμων τεχνολογιών.

«Η πρωτοβουλία Gothenburg Green City Zone μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε συναρπαστικές νέες τεχνολογίες σε πραγματικό περιβάλλον και να τις εκτιμήσουμε σε βάθος χρόνου ως προς τη δυνατότητα μελλοντικής εφαρμογής τους σε ευρύτερη κλίμακα», δήλωσε ο Mats Moberg, Επικεφαλής Έρευνας και Εξέλιξης στη Volvo Cars. «Η δοκιμή νέων τεχνολογιών φόρτισης από κοινού με επιλεγμένους συνεργάτες είναι ένας καλός τρόπος για να αξιολογήσουμε εναλλακτικές επιλογές φόρτισης για τα μελλοντικά αυτοκίνητά μας».

volvo2

Οι σταθμοί φόρτισης που χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή παρέχονται από τη Momentum Dynamics, κορυφαίο προμηθευτή ασύρματων συστημάτων ηλεκτρικής φόρτισης. Η φόρτιση ξεκίνα αυτόματα, όταν ένα όχημα με συμβατή τεχνολογία σταθμεύει πάνω από τη βάση φόρτισης που είναι ενσωματωμένη στο οδόστρωμα. Κατά αυτόν τον τρόπο οι οδηγοί φορτίζουν με ευκολία, χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το αυτοκίνητο τους.

Δείτε εδώ τη δοκιμή του Volvo XC40 P8 Recharge: Ηλεκτρικός πύραυλος 408 ίππων!

Μέσω της βάσης φόρτισης, ο σταθμός μεταδίδει ενέργεια η οποία δεσμεύεται από έναν δέκτη στο αυτοκίνητο. Για την εύκολη ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου με τη βάση φόρτισης, η Volvo Cars θα εκμεταλλευτεί το σύστημα στάθμευσης με κάμερες 360° που διαθέτει.

Για το αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge, η ισχύς της ασύρματης φόρτισης θα είναι μεγαλύτερη από 40 kW. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος φόρτισης θα είναι περίπου τέσσερις φορές πιο σύντομος σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται ένας ενσύρματος φορτιστής εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 11 kW, και σχεδόν ίσης διάρκειας με το χρονικό διάστημα που απαιτείται εάν η φόρτιση γίνει με ενσύρματο ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 50 kW.

volvo3

Συνολικά, τα μοντέλα Volvo θα χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 12 ώρες ημερησίως και θα διανύουν 100.000 km ανά έτος. Αυτού του τύπου η χρήση θα είναι και μία δοκιμή αντοχής των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo σε ένα σενάριο εμπορικής εκμετάλλευσής τους.

Άλλοι συνεργάτες που εμπλέκονται στο project ασύρματης φόρτισης είναι οι θυγατρικές εταιρείες διανομής της Volvo Cars, Volvo Bil και Volvo Car Sörred, η σουηδική εταιρεία παροχής ενέργειας Vattenfall, ο ενεργειακός πάροχος της πόλης Göteborg Energi και η Business Region Gothenburg, μία δημοτική υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης που ανήκει στην πόλη του Γκέτεμποργκ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...