To Kia EV6 είναι το Car of the Year 2022 [video]

Το κορεατικό ηλεκτρικό κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο για το 2022. Δείτε τους αντιπάλους του, και τη διαφορά ψήφων που του χάρισε τη νίκη.

  • -
  • -

Το Kia EV6 είναι ο μεγάλος νικητής του θεσμού Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022 - Car of the Year 2022, ή απλά COTY. Όπως ανακοινώθηκε σε σχετική τελετή σήμερα στη Γενεύη, συγκέντρωσε συνολικά 279 βαθμούς, ενώ ήταν πρώτο στη λίστα 12 δημοσιογράφων. Είναι η πρώτη φορά που η Kia κερδίζει το βραβείο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς, στα 59 χρόνια ύπαρξης του θεσμού.

Πίσω του βρέθηκε το νέο Renault Megane E-Tech Electric (διαβάστε τις εντυπώσεις μας από την οδήγησή του στην Ισπανία) με 265 βαθμούς και 15 πρώτες θέσεις. Με πολύ μικρή διαφορά, ένα ακόμη κορεατικό μοντέλο συμπλήρωσε το βάθρο: ήταν για το Hyundai Ioniq 5, με 261 βαθμούς, και επίσης με 15 πρώτες θέσεις.

Kia EV6 COTY 2022

Παρατηρούμε ότι και τα 3 μοντέλα του βάθρου είναι ηλεκτρικά, όμως το ίδιο συνέβαινε και πιο πίσω. Από τα συνολικά 7 υποψήφια μοντέλα, μόνο ένα δεν ήταν ηλεκτρικό: το Peugeot 308, που διατίθεται σε εκδόσεις βενζίνης, diesel και PHEV, βρέθηκε στην 4η θέση, με 191 βαθμούς. Ακολούθησαν τα ηλεκτρικά Skoda Enyaq iV (185), Ford Mustang Mach-E (150) και CUPRA Born (144). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της φετινής διαδικασίας, από τα 39 καινούργια αυτοκίνητα που συμμετείχαν μόνο τα 18 ήταν ηλεκτρικά.

Τη διαδικτυακή παρουσίαση του Car of the Year συντόνισε η Alexandra Legouix, με τη συμμετοχή του προέδρου της κριτικής επιτροπής, Frank Janssen, και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Έκθεσης Γενεύης (GIMS), Sandro Mesquita, ενώ το «παρών» έδωσαν και τα επτά μοντέλα που διαγωνίστηκαν για το βραβείο. Ήταν η τρίτη κατά σειρά χρονιά που η τελετή στέψης του COTY διοργανώνεται διαδικτυακά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της τελετής εδώ:

Δείτε ακόμη Video-Δοκιμή Kia EV6: Αράχωβα & πίσω χωρίς φόρτιση

Η κριτική επιτροπή για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς αποτελείται από 59 μέλη που εκπροσωπούν 22 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την εύρεση του καλύτερου νέου αυτοκινήτου της ευρωπαϊκής αγοράς. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η συνάδελφος Ελένη Ξενάκη (δείτε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στη Τζέην Σαμπανίκου για το GOCAR). «Είμαστε ακόμα ανεξάρτητοι από την αυτοκινητοβιομηχανία και δεν έχουμε υποκατηγορίες», δήλωσε ο Frank Janssen. «Έχουμε μόνο έναν νικητή, δεν φροντίζουμε να δώσουμε από ένα τρόπαιο σε κάθε συμμετέχουσα εταιρία, και αυτός είναι ο λόγος που αυτό το βραβείο είναι τόσο αναγνωρισμένο».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...