Δοκιμή Κia EV6: Lightning! [video]

Ως άλλος κεραυνός εν αιθρία, το Kia EV6 ήρθε να προκαλέσει ηλεκτροσόκ στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

  • -
  • -
Ισχύς229 PS
Ροπή350 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h7,3 sec
Κατανάλωση ενέργειας16,20 kWh/100 km
Euro NCAP
με μια ματιά

Με αισθητική που προκαλεί έντονο συναίσθημα, προηγμένη τεχνολογία και αυτονομία χωρίς σημαντικούς χιλιομετρικούς περιορισμούς, το νέο Kia EV6 έρχεται να ταράξει τα νερά στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.


Στην Kia έχουν κάνει σαφή στροφή και επενδύουν με όλη τους τη δυναμική στην ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για μία τεχνολογία την οποία πιστεύουν και θεωρούν πως δεν αποτελεί μόνο το μέλλον, αλλά και το σήμερα. Κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα εδώ και χρόνια με την παρουσία των e-Niro και e-Soul. Όμως, αμφότερα δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά το ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο. Και αυτό είναι το EV6, το οποίο αποτελεί το πρώτο ηλεκτρικό που βασίζεται στο νέο βασικό υλικό της Kia. Την πλατφόρμα E-GMP. Το μοντέλο της κορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας έχει χτιστεί επάνω στο νέο πάτωμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα. Και αν η E-GMP είναι το βασικό συστατικό, η συνταγή του EV6 έχει εμπλουτιστεί με μία σειρά από μερικά ακόμα ενδιαφέροντα υλικά, όπως το θελκτικό αμάξωμα με στιλ crossover και η κορυφαία σε κάθε επίπεδο τεχνολογία. Το εντυπωσιακό ηλεκτρικό μοντέλο διατίθεται ήδη στη χώρα μας και εμείς δοκιμάζουμε στους ελληνικούς δρόμους την πισωκίνητη έκδοση με τη μπαταρία των 77,4 kWh, και απόδοση 229 ίππους.

Έντονα συναισθήματα!

Στην Kia ποντάρουν πολλά στο EV6 και για αυτό φρόντισαν το… περιτύλιγμα να σε προδιαθέτει ευχάριστα για την τεχνολογία αιχμής που κρύβεται κάτω από ελκυστικό αμάξωμα. Όπως αναφέρουν οι Κορεάτες, το μεγάλο σε διαστάσεις crossover δανείζεται στοιχεία από παλαιότερα κλασσικά μοντέλα. Όπως για παράδειγμα, η μικρή αεροτομή στο πίσω μέρος που είναι ενσωματωμένη πάνω από τα εντυπωσιακά φανάρια, στοιχείο το οποίο οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από την θρυλική Lancia Stratos. Κάποιοι θα εντοπίσουν αυτού του είδους τις ομοιότητες, κάποιοι πάλι όχι… Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα δικαιώνει το σχεδιαστικό τμήμα της Kia. Το EV6 είναι θελκτικό και τολμηρό. Το αμάξωμα βγάζει έντονο συναίσθημα δυναμισμού. Παρά το μεγάλο μήκος που αγγίζει 4,7 m, αλλά και το πλάτος των 1,88 m, κρύβει με επιτυχία τον όγκο του. Το εμπρός μέρος είναι χαρακτηριστικό, με τους Κορεάτες να αναφέρουν ότι σηματοδοτεί την digital εποχή της φιλοσοφίας Tiger Nose, με τα νεύρα στο καπό να ενισχύουν τη σπορ σχεδίαση.



Οι πρησμένοι θόλοι με τις γεμάτες καμπύλες και το μικρό ύψος των φτερών, ενισχύουν τα δυναμικά του χαρακτηριστικά. Ενώ, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πίσω μέρος, με τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα, που αναμφίβολα αποτελούν το σήμα κατατεθέν του EV6. Και εν τέλει είναι το τελείωμα της κεκλιμένης οροφής στο πίσω μέρος, σε συνδυασμό με τα 160 mm απόστασης από το έδαφος που παραπέμπουν σε crossover. Σίγουρα, τη σχεδιαστική επιτυχία της Kia τη διαπιστώνεις στο δρόμο, αφού η φουτουριστική του εικόνα δεν του επιτρέπει να περνάει απαρατήρητο, συγκεντρώνοντας ως επί το πλείστον βλέμματα θαυμασμού.

Αντίστοιχο συναίσθημα δημιουργείται μόλις ανοίξεις την πόρτα του εσωτερικού. Η premium αισθητική παντρεύεται με το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, σε μία καμπίνα που αναμφίβολα αποπνέει πολυτέλεια. Φυσικά, όπως στα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα, ξεχωρίζουν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η οθόνη αφής, που για την περίσταση έχουν διάσταση 12,3’’. Μάλιστα, το γεγονός ότι είναι ελαφρώς κυρτές προς τη μεριά του οδηγού, προσφέρουν μία σχετικά οδηγοκεντρική διάταξη. Ευχάριστη προσθήκη αποτελεί το πάνελ με τους διαισθητικούς διακόπτες αφής, που επιτρέπει το χειρισμό του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού από το ίδιο σημείο. Αρκεί το πάτημα του διακόπτη αφής και ουσιαστικά ελέγχεις όποιο από τα δύο συστήματα επιθυμείς.



Παράλληλα, το EV6 ξεχωρίζει για την καλόγουστη κεντρική αιωρούμενη κονσόλα, αλλά και μία σειρά από έξυπνες αποθηκευτικές λύσεις. Όμως, εκτός από πρακτικό, το περιβάλλον του εσωτερικού είναι και εξαιρετικά άνετο. Η χρήση της νέας πλατφόρμας με το επίπεδο πάτωμα έχει σαν αποτέλεσμα το εσωτερικό του να είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο. Υπάρχει σημαντικός χώρος για τα πόδια των επιβατών, αλλά και για το κεφάλι όσων κάθονται πίσω. Παράλληλα, ο χώρος αποσκευών των 520 lt είναι υπεραρκετός, ενώ ένας μικρότερος κάτω από το εμπρός καπό φροντίζει για την αποθήκευση επιπλέον 52 lt. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο οικολογικός του χαρακτήρας ενισχύεται με τη χρήση vegan δέρματος και ανακυκλωμένου πλαστικού για το εσωτερικό. Όσον αφορά το τεχνολογικό υπόβαθρο, είναι εφοδιασμένο με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει σήμερα η Kia στα ράφια της.

Τεχνολογία αιχμής

Όσο εντυπωσιακό είναι το περιτύλιγμα, άλλο τόσο υψηλού επιπέδου είναι η τεχνολογία που κρύβεται κάτω από το καλλίγραμμο αμάξωμα. Καταρχήν, η έκδοση που δοκιμάσαμε στους ελληνικούς δρόμους ήταν εφοδιασμένη με τη μεγάλη μπαταρία των 77,4 kWh. Η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα που είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα και έχει αναλάβει να μεταφέρει την ισχύ στο δρόμο, αγγίζει τους 229 ίππους με τη ροπή να φτάνει τα 350 Nm. Η μπαταρία υπόσχεται σε ιδανικές συνθήκες 504 km αυτονομίας, με τη μέση εργοστασιακή κατανάλωση να φτάνει τις 17 kWh/100 km. Το EV6 μπορεί να χαρακτηριστεί καινοτόμο όσον αφορά το σύστημα φόρτισης. Προσφέρει δυνατότητα φόρτισης 800V και 400V, κάτι που σημαίνει ότι καταφέρνει να υποστηρίξει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Και αν δεν το πιστεύετε, σημειώστε πως σε supercharger μπορεί να ανακτήσει από το 10% έως το 80% της μπαταρίας σε μόλις 18 λεπτά ή να «κερδίσει» 100 km σε μόλις 4,5 λεπτά! Επειδή τέτοιου είδους φορτιστές δεν υπάρχουν ακόμα στη χώρα μας, σημειώστε πως σε οικιακό wallbox χρειάζονται σχεδόν 6 ώρες για μία πλήρη φόρτιση. Επίσης, μία ακόμα καινοτομία αποτελεί το σύστημα φόρτισης V2L ισχύος έως και 3,6 kWh, το οποίο επιτρέπει τη φόρτιση εξωτερικών συσκευών ή και οχημάτων από την μπαταρία του αυτοκινήτου! Τέλος, το EV6 με τη μεγάλη μπαταρία των 77,4 kWh έχει τη δυνατότητα ρυμούλκησης έως και 1.600 kg!



Όμως, οι Κορεάτες δεν έχουν δουλέψει μόνο στο ηλεκτρικό σύστημα του EV6. Η τοποθέτηση της μπαταρίας έχει γίνει στο πάτωμα του αυτοκινήτου, στοιχείο που του χαρίζει πολύ καλό κέντρο βάρους, την ώρα που η νέα πλατφόρμα προσφέρει και σχεδόν ιδανική αναλογία αγγίζοντας το 53:47 εμπρός/πίσω. Αντίστοιχη προσοχή δόθηκε στον τομέα της ανάρτησης, στοχεύοντας στο υψηλό επίπεδο άνεσης και τη βελτιωμένη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν νέους προηγμένους υδραυλικούς συνδέσμους που συνδέουν το πίσω υποπλαίσιο με το βασικό πλαίσιο του αυτοκινήτου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτιωμένη ακαμψία του αμαξώματος, αλλά και την καλύτερη οδική συμπεριφορά, με δεδομένο το αυξημένο βάρος που αγγίζει τους δύο τόνους. Παράλληλα, νέα είναι η διάταξη των αμορτισέρ, που κάνουν χρήση τεχνολογίας που ενσωματώνει ένα επιπλέον έμβολο για τη ρύθμιση της πίεσης κατά το ριμπάουντ, στοιχείο που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις χαμηλότερες συχνότητες ταλάντωσης. Τέλος, το EV6 διαθέτει τον πρώτο άξονα παγκοσμίως μαζικής παραγωγής Integrated Drive Axle, ο οποίος και ενσωματώνει το ρουλεμάν και τον άξονα μετάδοσης σε ένα σύνολο. Λύση που εξαλείφει τις τριβές του άξονα μετάδοσης κίνησης και των συνδέσεων των ρουλεμάν, βελτιώνοντας τα επίπεδα πρόσφυσης χάρη στην αυξημένη ακαμψία.

 
On the road

Έχοντας περάσει στο εσωτερικό του EV6 δεν αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στο εσωτερικό ενός crossover. Κάθεσαι χαμηλά, με τα πάντα τοποθετημένα στην κατάλληλη θέση, ενώ με τη κεντρική κονσόλα και τις οθόνες στραμμένες προς το μέρος του οδηγού, σου προκαλεί σπορ διάθεση. Η κορυφαία ποιότητα κύλισης είναι το πρώτο στοιχείο που διαπιστώνεις είτε βρίσκεσαι στους στενούς δρόμους της πόλης είτε στον αυτοκινητόδρομο. Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι ελάχιστοι, με την καμπίνα να διαθέτει πάρα πολύ ηχομόνωση, δημιουργώντας ένα απομονωμένο και φιλόξενο περιβάλλον για όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του. Το επιπλέον έμβολο στα αμορτισέρ μάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ανάρτησης. Δεν είναι μαλακό και νωθρό, αλλά σφικτό, χωρίς όμως να μεταφέρει τις όποιες κακοτεχνίες του οδοστρώματος στην καμπίνα του εσωτερικού. Δεν είναι υπερβολή αν αναφέρουμε πως αγγίζει τη χρυσή τομή, ειδικά αν συνυπολογίσουμε πέρα από το βάρος και το χαρακτήρα της κατασκευής.

Ο ηλεκτροκινητήρας, όπως σε κάθε κατασκευή του είδους, ξεχωρίζει για την αμεσότητα και την απόκριση στο γκάζι. Ειδικά στο πρόγραμμα Sport (τέσσερα διαθέσιμα συνολικά, με το τελευταίο να αποκαλείται Snow) νιώθεις την πλάτη σου να κολλάει στην πλάτη του καθίσματος και ένα ελαφρύ χαμόγελο να εμφανίζεται στο πρόσωπο σου. Τα μόλις 7,3 sec για τα πρώτα 100 km/h από στάση μαρτυρούν του λόγου το αληθές… Φυσικά, όπως σε όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, μέρος της οδήγησης, αποτελεί και το σύστημα ανάκτησης, το οποίο στην περίπτωση του Kia EV6 διαθέτει συνολικά έξι ρυθμίσεις. Ιδιαίτερα βολική αποδεικνύεται και η λειτουργία i-Pedal, που σου επιτρέπει να κινείσαι χωρίς τη χρήση του φρένου, μάλιστα μέχρι τη στιγμή της ακινητοποίησης του αυτοκίνητου. Παράλληλα, υπάρχει και το έξυπνο σύστημα ανάκτησης, το οποίο σε συνεργασία με το σύστημα πλοήγησης αλλάζει το βαθμό ανάκτησης ανάλογα με τη διαδρομή, τις στροφές και τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Χώροι
  • Άνεση
  • Πρακτικότητα
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Αυτονομία
  • Κατανάλωση
ξινά
  • Αίσθηση συστήματος διεύθυνσης

Στο EV6 είναι έντονα τα χαρακτηριστικά ενός GT και το διαπιστώνεις στον επαρχιακό δρόμο. Δεν είναι σπορ, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι ευχάριστο. Είναι συγκροτημένο και ευέλικτο, κρύβοντας το βάρος του. Με τα ελαστικά των 20’’ έχει πολύ υψηλά περιθώρια πρόσφυσης και σε γρήγορες καμπές μπορείς να περάσεις χωρίς να σηκώσεις το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι περιορισμένες, παρά τα 160 mm απόστασης από το έδαφος, ενώ σε απότομη αλλαγή πορείας δεν θα σε αιφνιδιάσει. Μάλιστα, σε κάποια σημεία με χαμηλό δείκτη πρόσφυσης θα διαπιστώσεις ότι έχει την τάση να υπερστρέψει, αλλά τα ηλεκτρονικά φροντίζουν έγκαιρα να διακόψουν την αύξηση της γωνίας του πίσω μέρους, όντας ευχάριστο οδηγικά. Σε αυτό συμβάλλει και η πολύ καλή αίσθηση του πεντάλ του φρένου (δισκόφρενα και στους πίσω τροχούς), αν και σίγουρα θα θέλαμε να είναι λιγότερο ελαφρύ το σύστημα διεύθυνσης, το οποίο προσφέρει επαρκή πληροφόρηση. Φυσικά, όπως σε κάθε ηλεκτρικό μοντέλο, στο τέλος όλα  καταλήγουν στο νευραλγικό ζήτημα της κατανάλωσης και της αυτονομίας. Το EV6 σε αυτόν τον τομέα δρέπει δάφνες, αφού το εξαιρετικό σύστημα ανάκτησης και διαχείρισης της ενέργειας, προσφέρει με ευκολία αυτονομία που ξεπερνάει τα 400 km. Νούμερο που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν μετακινείσαι περισσότερο στην πόλη. Η μέση κατανάλωση άγγιξε τις 19 kWh, αλλά υπήρξαν στιγμές που είδαμε μέση τιμή της τάξεως των 11 kWh/100 km, αν και σε συνθήκες πίεσης σκαρφάλωσε με ευκολία στις 22 kWh/100 km.
----

Με το Kia EV6, δεν περιοριστήκαμε σε μια απλή δοκιμή. Αποφασίσαμε να διαπιστώσουμε την αυτονομία του στην πράξη, θέτοντας μια πολύ συγκεκριμένη πρόκληση: Μπορεί να ταξιδέψει από Αθήνα μέχρι την Αράχωβα και πίσω, με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, χωρίς να χρειαστεί φόρτιση; Δείτε την απάντηση στο video:

συμπέρασμα

Η Kia έχει κάνει την είσοδο της σε μία νέα εποχή. Και το νέο EV6 είναι δείγμα γραφής για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία στο μέλλον. Τι ακριβώς; Ξεχωριστή σχεδίαση, κορυφαία τεχνολογία και αντίστοιχη αποδοτικότητα. Το κορεατικό crossover συνδυάζει όλα τα παραπάνω με επιτυχία. Η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ η πλατφόρμα E-GMP συμβάλλει στους άφθονους χώρους και το υψηλό επίπεδο πρακτικότητας. Αναμφίβολα, δεν είναι mainstream, αφού διαθέτει premium χαρακτηριστικά. Η έκδοση με τη μπαταρία των 77,4 kWh μοιάζει ιδανική στη γκάμα, αφού συνδυάζει τις υψηλές τιμές απόδοσης με αυτές της αυτονομίας. Στοιχείο που του επιτρέπει να μην κρίνεται ως ένα ηλεκτρικό περιορισμένων δυνατοτήτων, με δεδομένη φυσικά την απόκτηση και wallbox… Το κόστος κτήσης με τις επιδοτήσεις δεν είναι απαγορευτικό (43.990 €) και δεν είναι υπερβολή πως πρόκειται για μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ
EV6

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...