Υδρογόνο: Απίθανη η χρήση του σε ΙΧ, σύμφωνα με έρευνα

Γιατί αυτή η τόσο μοντέρνα μορφή κίνησης δεν θα μπορέσει ποτέ να «φτάσει» τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα

  • -
  • -

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, οι υποψίες που υπήρχαν για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν υδρογόνο για την κίνηση τους, δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Οι κυψέλες υδρογόνου είναι πολύ πιο δύσχρηστες σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση. Στο κυνήγι εκμηδενισμού των ρύπων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πειραματίζονται με διάφορες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

electric-car-vs-hydrogen-fuel-cell

Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι η πιο διαδεδομένη επιλογή, αλλά υπάρχουν και εταιρίες που επέμειναν στην ιδέα των μονάδων με κυψέλες υδρογόνου, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία όμως. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των Toyota Mirai και Hyundai Nexo, κανένα εκ των δύο όμως δεν είχε την ανταπόκριση στην οποία ήλπιζαν οι κατασκευαστές τους με τον όγκο χρόνου και χρήματος που έχει επενδυθεί σε αυτά.

Το πρόβλημα είναι πως η διαδικασία άφιξης της ενέργειας από την αρχική πηγή στο τελικό προϊόν είναι τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα, όπως θα δείτε και στο γράφημα παρακάτω. Εκτός αυτού, μετά έχουμε και το ζήτημα των υποδομών. Ναι μεν, και τα ηλεκτρικά αντιμετωπίζουν ακόμη πρόβλημα με το δίκτυο φόρτισης που δεν είναι επαρκές, έχουν όμως το πλεονέκτημα να πατούν στο ήδη υπάρχον δίκτυο ηλεκτροδότησης. Με κάθε πρίζα που υπάρχει να είναι ένα πιθανό σημείο φόρτισης, το μόνο ζήτημα είναι η δημιουργία σταθμών που φορτίζουν ακόμη πιο γρήγορα.

hybrid_hydrogen_vs_electric_chart

Το υδρογόνο από την άλλη, έχει να χτίσει ένα ολόκληρο δίκτυο παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής από το μηδέν. Η μόνη ελπίδα για την συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν τα επαγγελματικά φορτηγά, αλλά μία νέα έρευνα κόβει τα φτερά και σε αυτήν. Το συγκεκριμένο καύσιμο φαινόταν σαν καλύτερη λύση λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης ενέργειας ανά χιλιόμετρο που προκαλεί το αυξημένο βάρος του οχήματος, αλλά με την εξέλιξη και την παραγωγή οχημάτων που το χρησιμοποιούν να αργεί τόσο, η ηλεκτροκίνηση θα έχει το αδιαμφησβήτητο προβάδισμα. Μέχρι να δούμε την πρώτη γενιά υδρογονοκίνητων οχημάτων στους δρόμους, τα ηλεκτρικά θα έχουν ήδη φτάσει στο επόμενο στάδιο εξέλιξης.

Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει ελπίδα για αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία ή έχουν γραφτεί ήδη οι τίτλοι τέλους;

Πηγή: electrek

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...