778 km με ένα γέμισμα: Ρεκόρ για όχημα υδρογόνου με το Hyundai NEXO

Πίσω από το τιμόνι ο Γάλλος αεροναύτης Bertrand Piccard

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου (Fuel Cell) έχουν μεγαλύτερη αυτονομία από τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV), όμως το ανεπαρκές δίκτυο ανεφοδιασμού και η υψηλή τιμή αγοράς τους δεν έχουν επιτρέψει ακόμη την εξάπλωσή τους.

Η Hyundai θέλησε να αποδείξει ότι η αυτονομία του NEXO, του μεγάλου crossover που χρησιμοποιεί υδρογόνο, είναι πραγματική. Επιστράτευσε λοιπόν τον Γάλλο αεροναύτη (ταξιδεύει με αερόστατο) Bertrand Piccard προκειμένου να σπάσει το ρεκόρ διανυθείσας απόστασης χωρίς ανεφοδιασμό για αυτοκίνητο με κυψέλες καυσίμου.

Το ταξίδι του άρχισε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου από το σταθμό υδρογόνου στην πόλη Sarreguemines της Γαλλίας και ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα, με προορισμό το Μουσείο Αεροναυπηγικής και Διαστήματος στο Bourget, στα προάστια του Παρισιού. Η συνολική απόσταση ήταν 778 km, ενώ στο trip computer εμφανιζόταν αυτονομία άλλων 49 km. Το περιβαλλοντικό όφελος σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο ίδιας κατηγορίας ήταν 111,2 kg CO2.

Στη θέση του συνοδηγού εναλλάσσονταν προσωπικότητες, όπως ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Το ηλεκτρικό μοτέρ του NEXO αποδίδει 163 ίππους, ενώ η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί περίπου 10 sec. Τα οχήματα υδρογόνου εκτιμάται ότι θα είναι η επόμενη λύση στις μετακινήσεις μετά τα αμιγώς ηλεκτρικά. Προς το παρόν όμως έχουν να ξεπεράσουν το περιορισμένο δίκτυο ανεφοδιασμού και το υψηλό κόστος απόκτησής τους (στην Ισπανία το ΝΕΧΟ πωλείται προς 69.000 ευρώ).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...