Το νέο Toyota Mirai υδρογόνου με αυτονομία 650 km (video)

Η δεύτερη γενιά του Toyota Mirai συνδυάζει την αποδοτικότητα, τους μηδενικούς ρύπους και τις καλές επιδόσεις

  • -
  • -

Η Toyota είναι μία από τις εταιρείες που επενδύουν στην τεχνολογία υδρογόνου. Μάλιστα, οι Ιάπωνες δεν έχουν κρύψει το όραμα τους για την πράσινη μετακίνηση και την δημιουργία μίας κοινωνίας υδρογόνου. Η εξέλιξη ενός μοντέλου του είδους ξεκίνησε το 1992, ενώ το Mirai έκανε την εμφάνιση του το 2014, με την Toyota να προσφέρει ακόμα μία φιλική προς το περιβάλλον πρόταση και λύση, δίπλα στα υβριδικά μοντέλα που περιλαμβάνει η γκάμα της.

Η νέα γενιά του Mirai προσφέρει σήμερα αναβαθμισμένη τεχνολογία, μοντέρνα σχεδίαση και δυναμικά χαρακτηριστικά, προσφέροντας επιδόσεις, αυτονομία της τάξεως των 650 χιλιομέτρων, χωρίς εκπομπές ρύπων παρά μόνο καθαρού νερού. Το νέο ιαπωνικό σεντάν βασίζεται στην πλατφόρμα GA-L της Toyota. Η αρχιτεκτονική της επέτρεψε την καλύτερη τοποθέτηση των δεξαμενών, με αποτέλεσμα να προσφέρει άνεση στο εσωτερικό του και αυξημένο χώρους για τους επιβάτες. Πλέον, οι δεξαμενές του υδρογόνου είναι τρεις, συμβάλλοντας στην αύξηση της αυτονομίας κατά 30%. Η διάταξη τους έχει σχήμα «Τ», με την μεγαλύτερη να είναι τοποθετημένη κατά μήκος του αμαξώματος στο κεντρικό τούνελ και με τις άλλες δύο να εντοπίζονται κάτω από το κάθισμα των πίσω επιβατών και το χώρο αποσκευών. Η τοποθέτηση τους συμβάλλει στο καλύτερο κέντρο βάρους, χωρίς να επηρεάζουν τους χώρους του αυτοκινήτου. Παράλληλα, το τελείως ανασχεδιασμένο κινητήριο σύνολο έχει σαν αποτέλεσμα την ιδανική κατανομή του βάρους, το οποίο και αγγίζει το ιδανικό 50:50. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι στο ιαπωνικό ηλεκτρικό όχημα κυψελών υδρογόνου, είναι μικρότερη σε μέγεθος η μπαταρία και ο ηλεκτροκινητήρας, τη στιγμή που είναι τοποθετημένοι πάνω από τον πίσω άξονα και κίνηση μεταφέρεται στο δρόμο από τους πίσω τροχούς.  

Οι κυψέλες υδρογόνου που δίνουν ζωή στον ηλεκτροκινητήρα έχουν μικρότερη διάσταση, είναι πιο αποδοτικές και ελαφριές, ενώ πλέον μπορούν να λειτουργήσουν και σε θερμοκρασίες της τάξεως των -30ο κελσίου. Η ισχύς του συνόλου αγγίζει τους 182 ίππους, ενώ η ροπή τα 300 Nm. H τελική ταχύτητα του Mirai είναι 175 km/h, ενώ για τα πρώτα 100 Km/h από στάση απαιτούνται 9,2 sec.

Τέλος, αυξημένη είναι η στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος, κάτι για το οποίο ευθύνεται και πάλι η νέα πλατφόρμα, ενώ οι αυξημένες διαστάσεις του έχουν σαν αποτέλεσμα τους μεγαλύτερους χώρους στο εσωτερικό συγκριτικά με την πρώτη γενιά. Παράλληλα, η χρήση του συγκεκριμένου πατώματος επέτρεψε στους Ιάπωνες τεχνικούς να διαφοροποιήσουν την αρχιτεκτονική και της ανάρτησης, κάνοντας χρήση πολλαπλών συνδέσμων εμπρός και πίσω.

Η Toyota δεν κρύβει ότι έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το νέο Mirai. Στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων και συγκριμένα κατά 10% . Μάλιστα, για να συμβεί αυτό οι Ιάπωνες θα το προσφέρουν με χαμηλότερη τιμή, η οποία σε κάποιες χώρες θα είναι μειωμένη έως και 20%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...