Τα 5 οικογενειακά ηλεκτρικά που αγοράζεις με 30.000 ευρώ

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Ποια είναι αυτά όμως που καλύπτουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις και είναι σχετικά προσιτά;

  • -
  • -

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον. Οι κατασκευαστές επενδύουν δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων μοντέλων, προσφέροντας εξαιρετικές προτάσεις. Τα αυτοκίνητα ως επί το πλείστον διακρίνονται για την μοντέρνα αισθητική, τις προηγμένες τεχνολογίες και μια νέα οδηγική εμπειρία, πιο ξεκούραστη και πιο ψηφιακή.

Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα, το πρώτο πράγμα που ρωτά είναι για την αυτονομία. Ωστόσο, πολύ μεγάλο ρόλο κατά την επιλογή διαδραματίζει η άνεση της καμπίνας κάθε μοντέλου και φυσικά η τιμή.

interior

Τα πιο προσιτά ηλεκτρικά είναι μικρά αυτοκίνητα, ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β, οπότε δεν μπορούν να αναλάβουν με αξιώσεις το ρόλο ενός οικογενειακού αυτοκινήτου. Υπάρχουν όμως σε λογική τιμή και μοντέλα του Segment C που μπορούν να μεταφέρουν με άνεση 4 ή 5 επιβάτες, διαθέτουν ικανοποιητικό πορτμπαγκάζ και πληθώρα επιλογών όσον αφορά στον εξοπλισμό. Έτσι, εκτός από εργαλείο καθημερινής μετακίνησης στην πόλη, μπορούν να αποτελέσουν και το μοναδικό αυτοκίνητο μιας οικογένειας.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2022: Στο 30% η επιδότηση - Δείτε πότε ξεκινάει

Υπάρχουν τέτοια μοντέλα με αρχικές τιμές καταλόγου που κυμαίνονται γύρω από τις 35.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε όμως την επιδότηση του ανανεωμένου προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που φτάνει πλέον τις 8.000€, μπορούν να αποκτηθούν με αρκετά λιγότερα χρήματα από 30.000€. Εμείς βρήκαμε 5 τέτοια μοντέλα. Ας δούμε ποια είναι:

CUPRA Born

born

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της CUPRA είναι διαθέσιμο στη χώρα μας με τις τιμές να ξεκινούν από 33.900 € για τη βασική έκδοση των 150 PS και 45 kWh. Με το όφελος της κρατικής επιδότησης, το τελικό κόστος είναι 25.900 €. Το Born προσφέρει πολύ καλούς χώρους, χάρη στα 4.322 mm μήκους του αμαξώματος και την εξαιρετική ευελιξία του εσωτερικού. Με το νέο πρόγραμμα του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ακόμα και το κόστος απόκτησης για την πιο ενδιαφέρουσα έκδοση με την μπαταρία των 58 kWh και τον κινητήρα 204 ίππων, που έχει αρχική τιμή 37.900 €, πέφτει οριακά κάτω από τις 30.000 € όταν αφαιρεθούν οι 8.000 ευρώ της επιδότησης.

Citroen e-C4 C-Cross

e c4

Μια εξαιρετική επιλογή από τους Γάλλους τόσο από πλευράς αισθητικής, όσο και χωρητικότητας μπαταρίας, αλλά και απόδοσης. Το ηλεκτρικό σύνολο ισχύος 100kW/136 PS και 260 Nm ροπής εξασφαλίζει αυτονομία έως 350 km (WLTP) χάρη στην μπαταρία των 50 kWh. Ο βασικός εξοπλισμός του μοντέλου είναι σχεδόν πλήρης από τη βασική έκδοση, ωστόσο, αυτό που θα εκτιμήσουν οι κάτοχοι είναι η άνεση της καμπίνας, τα αναπαυτικά καθίσματα και ο χώρος αποσκευών των 380 lt. Όσο για τις τιμές, ξεκινούν από τα 34.650€, κάτι που μεταφράζεται σε 26.650 € με επιδότηση.

Opel Mokka-e

mokka e

Ανήκει στα compact SUV και διακρίνεται για τον τολμηρό σχεδιασμό, τα νεανικά χαρακτηριστικά και το μοντέρνο εσωτερικό περιβάλλον. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 136 PS και 260 Nm ροπής, με την μπαταρία των 50 kWh να χαρίζει αυτονομία της τάξεως των 324 km. Η τιμή του ξεκινά από τις 35.650 €, άρα 27.650 € με την επιδότηση, και οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πέντε εξοπλιστικών εκδόσεων.

Nissan Leaf

Από τα πλέον αναγνωρίσιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο με την πρώτη γενιά του, πρωταγωνιστεί σε πολλές αγορές χάρη στην αξιοπιστία και την υψηλή απόδοση. Διατίθεται σε εκδόσεις με 150 και 217 ίππους. Εφοδιάζεται με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και η αυτονομία κίνησης κυμαίνεται από 270 έως 562 km με βάση τον κύκλο WLTP. Όσο για την τιμή εκκίνησης της έκδοσης με τη μπαταρία των 40 kWh, ορίζεται στα 33.980€, που πέφτουν στα 25.980 € με την επιδότηση.

Volkswagen ID.3

id3

Κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Διατίθεται με μπαταρίες, 45 kWh, 58 kWh και 77 kWh, παρέχοντας αυτονομία από 300 έως 548 km και εξασφαλίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Οι ευφυείς τεχνολογίες, οι επιλογές εξατομίκευσης και οι υπηρεσίες συνδεσιμότητας, καλύπτουν κάθε απαίτηση των οδηγών. Το ιδιαίτερα μεγάλο μεταξόνιο με τους κοντούς προβόλους και η φιλοσοφία «open space», δίνουν την αίσθηση στους επιβάτες πως βρίσκονται σε μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Όσο για τιμές, εκκινούν από 34.000 ευρώ στο τιμοκατάλογο της Volkswagen, δηλαδή 26.000 € μετά το όφελος της επιδότησης του Κινούμαι Ηλεκτρικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...