Τι φανερώνει το χρώμα του ψυκτικού υγρού στο αυτοκίνητο;

Πολλά τα χρώματα, ένας ο σκοπός: η ψύξη του κινητήρα. Τι διαφορετικό έχουν μεταξύ τους όμως και πρέπει να τα ξεχωρίζουμε;

  • -
  • -

Η ύπαρξη έντονων χρωμάτων στο ψυκτικό υγρό του αυτοκινήτου μας δεν βρίσκεται εκεί για ομορφιά. Υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που οι κατασκευαστές «χρωματίζουν» τα υγρά του κυκλώματος ψύξης, αυτό όμως προκαλεί μια γενικότερη σύγχυση όταν φτάσει η ώρα της αλλαγής τους. Να βάλω πράσινο παραφλού επειδή έχω ήδη τέτοια; Τι γίνεται αν τα «μπερδέψω»; Κερδίζω κάτι αν αλλάξω; Τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν είναι αμέτρητα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι νομίζουμε.

Μπορώ να αναμειγνύω ψυκτικά διαφορετικού χρώματος;

Όπως κάθε τι πάνω στο αυτοκίνητο, το ψυκτικό υγρό πρέπει να βρίσκεται μέσα στις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής. Υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση που προβλέπει το εργοστάσιο για το ψυκτικό, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα το αντικαταστήσουμε. Ο γενικότερος κανόνας, λέει ότι το χρώμα του ψυκτικού αντικατοπτρίζει και τη σύστασή του. Όμως, δεν σημαίνει ότι όλα τα ροζ -για παράδειγμα- ψυκτικά, είναι τα ίδια. Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση, είναι να αναμειγνύουμε τα ψυκτικά μεταξύ τους. Οι διαφορετικές συστάσεις τους θα έχουν... καταστροφικό αποτέλεσμα για το κύκλωμα ψύξης του αυτοκινήτου. 

To χρώμα του ψυκτικού δείχνει τη διάρκεια ζωής του; 

Κάποτε, ανάλογα με το χρώμα του ψυκτικού καταλαβαίναμε τη σύσταση αλλά και για πόσο πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Τα μπλε και τα πράσινα ας πούμε, τα αλλάζαμε περίπου κάθε δύο χρόνια ή 100.000 χιλιόμετρα. Τα longlife μας έλεγαν ότι αντέχουν 10 χρόνια ή 450.000 χιλιόμετρα (όπως της Toyota), ενώ υπήρχαν και «ενδιάμεσες» προτάσεις. Σήμερα, επειδή το χρώμα του υγρού δεν δηλώνει απαραίτητα τη σύστασή του, καλύτερα να διαβάζουμε το πόσο πολύ αντέχει και να μην στηριζόμαστε στην... εμφάνισή του.

Πλέον τα ψυκτικά έχουν αλλάξει. Στα σύγχρονα μοτέρ αναπτύσσονται υψηλές πιέσεις, θερμοκρασίες και καταπονήσεις στα εξαρτήματα. Ένας κατασκευαστής πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αντέξουν όλα αυτά στο χρόνο, ενώ στην εξίσωση προστίθενται και κάποιες επιστρώσεις από «ασυνήθιστα» υλικά σε ορισμένα τμήματα του μοτέρ, με στόχο τη μείωση της τριβής και την αύξηση της αποδοτικότητας. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η σύσταση του ψυκτικού δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που έχει δοκιμάσει και προτείνει ο κατασκευαστής.

Μάλιστα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί κάποιοι κατασκευαστές, εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με διαφορετικό ψυκτικό ανάλογα με την αγορά που πωλούνται. Μια χώρα με πάρα πολύ ζεστό κλίμα, δεν μπορεί να έχει ψυκτικά ίδιας σύστασης με μια άλλη χώρα που μπορεί να έχει -30 βαθμούς Κελσίου! 

Αν το αυτοκίνητό μου έχει ροζ, μου κάνουν όλα τα ροζ;

Το χρώμα υποδηλώνει τη βασική χημική σύσταση του ψυκτικού και το αν χρησιμοποιούνται ή όχι συγκεκριμένες ουσίες. Ένα παλιό, μαντεμένιο μοτέρ έχει άλλες ανάγκες ψύξης από ένα σύγχρονο αλουμινένιο, όπως επίσης και διαφορετικές αντοχές στις πιο «βαριές» χημικές ουσίες. Ο πιο ασφαλής τρόπος επιλογής ψυκτικού υγρού είναι με βάση τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος. Αν το ψυγείο μας έχει μέσα ροζ υγρό δεν σημαίνει ότι όλα τα ροζ μας κάνουν. Τσεκάρουμε προσεκτικά τη σύσταση πριν «ψωνίσουμε».

Τα πιο πολλά προϊόντα αναφέρουν σε ποιες προδιαγραφές των μεγάλων κατασκευαστών ανταποκρίνονται, οπότε μας κάνουν πιο εύκολη την επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν έχει εμπειρία από το συγκεκριμένο κομμάτι καλύτερα να εμπιστευθεί την αντιπροσωπεία ή ένα εξειδικευμένο στη μάρκα του αυτοκινήτου του συνεργείο, για να μην γίνει «μπέρδεμα» με ένα από τα πιο βασικά υγρά του κινητήρα του, το οποίο τον προστατεύει από κάτι καταστροφικό: τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δείτε ακόμη: Χρειάζεται να αλλάξω ψυκτικό υγρό το χειμώνα; 

Σαν συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι κάθε χρώμα ψυκτικού το εντάσσει σε μια μεγάλη κατηγορία χημικής σύστασης. Από εκεί και πέρα κάθε κατασκευαστής, σύμφωνα με τις ανάγκες του κινητήρα του ορίζει μερικά ακόμη «ψιλά γράμματα» στις προδιαγραφές, οπότε η τελική επιλογή πρέπει να γίνει με βάση αυτές. Η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσετε να βάζετε στο κύκλωμα το εργοστασιακό ψυκτικό. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέγετε υγρό εντελώς διαφορετικής χημικής σύστασης (άρα και άλλου χρώματος)!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...