Ευρώπη: Στόχος οι 65 εκατομμύρια φορτιστές ως το 2035

Τα ηλεκτρικά που θα κυκλοφορούν, αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τις 100 εκατομμύρια μονάδες

  • -
  • -

Μήπως θα έπρεπε να μας ανησυχούν τα στοιχεία που προέκυψαν από νέα έρευνα για τα ηλεκτρικά της Ευρώπης και τις ανάγκες φόρτισης που θα προκύψουν; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με το ρυθμό που διευρύνεται η αμιγώς ηλεκτροκίνητη αγορά σήμερα, έως το 2035 θα κυκλοφορούν περίπου 130 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες υποδομές υποστήριξης και φόρτισης ενός τέτοιου όγκου οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πως είναι όταν κάνεις 500 km/ημέρα στην Ελλάδα με ηλεκτρικό;

Πόσοι φορτιστές θα χρειαστούν; 65 εκατομμύρια! Πιο συγκεκριμένα, 9 εκατομμύρια δημόσιοι σταθμοί και 56 εκατομμύρια οικιακοί. Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν στην τεράστια αύξηση των EVs που έχει ήδη ξεκινήσει. Θυμίζουμε πως σήμερα στο οδικό δίκτυο της Γηραιάς Ηπείρου κυκλοφορούν μόλις 3,3 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα.

Μέσα στο 2021, 1 στα 11 νέα αυτοκίνητα που ταξονμήθηκαν ήταν αμιγώς ηλεκτροκίνητο. Μπορεί αν μην ακούγεται μεγάλο σαν ποσοστό, αλλά ήταν μεγαλύτερο κατά 63% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της προηγούμενης χρονιάς. Αυτή την στιγμή, στην Ευρώπη υπάρχουν 374.000 δημόσια σημεία φόρτισης, με πάνω από το 60% όμως αυτών να βρίσκεται σε μόλις 5 χώρες, την Ολλανδία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα υπάρχουν και Ευρωπαϊκά κράτη στα οποία συναντάμε μόλις ένα σημείο φόρτισης ανά 100 km οδικού δικτύου!

Για να επιτευχθεί ο στόχος των 65 εκατομμύρια σταθμών, αυτή η ανισορροπία θα πρέπει να εξαλειφθεί. Για μπορέσει η Ευρώπη να ανταποκριθεί στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, θα χρειαστεί να εγκαθιστά 500.000 νέους δημόσιους σταθμούς ετησίως έως το 2030 και 1 εκατομμύριο/έτος από το 2031 κι έπειτα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι είναι 3 τρόποι φόρτισης ενός ηλεκτρικού στο σπίτι;

Πιο εύκολα λέγονται παρά γίνονται όμως όλα αυτά, με ζητήματα όπως οι καθυστερήσεις έως την έγκριση δημιουργίας ενός σταθμού και η αντοχή των δικτύων ρεύματος των πόλεων να μπαίνουν εμπόδια στις φιλοδοξίες της Ευρώπης για ένα αμιγώς εξηλεκτρισμένο μέλλον.

Όσον αφορά το πρώτο, οι πολιτικοί είναι ο καταλυτικός παράγοντας. Από αυτούς θα εξαρτηθεί το κατά πόσο η γραφειοκρατία θα επιβραδύνει την διαδικασία ανέγερσης νέων σημείων φόρτισης. Τώρα αν πάμε στο λειτουργικό κομμάτι της συγκεκριμένης φιλοδοξίας, η αντοχή των δικτύων ηλεκτρισμού είναι πολύ πιθανό να θέσει τους δικούς της περιορισμούς. Η έρευνα προτείνει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα, όπως η προσφορά χαμηλότερου κόστους φόρτισης σε ώρες που δεν θα υπάρχει συμφόρηση στο δίκτυο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει την επιβάρυνση σε ώρες αιχμής κατά 21%.

Δες εδώ τους ταχύτερους ταχυφορτιστές που έχουμε στην Ελλάδα και που θα τους βρεις

Εσείς τι πιστεύετε; Θα καταφέρουμε να καλύψουμε την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση;

Πηγή: Reuters

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...