Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι 3 τρόποι φόρτισης στο σπίτι

Αν η κατοχή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου συνδυάζεται με προσωπικό χώρο στάθμευσης, τότε ένας απλός «σταθμός φόρτισης» μπορεί να… γεννηθεί!

  • -
  • -

Το ενδιαφέρον των αγοραστών αυτοκινήτων για τα ηλεκτρικά μοντέλα ανεβαίνει συνεχώς. Ακόμη και στη χώρα μας, που η δύναμη της ηλεκτροκίνησης είναι περιορισμένη για την ώρα, υπάρχουν πολλοί που την έχουν επιλέξει, ακόμη περισσότεροι που σκέφτονται να κάνουν το μεγάλο βήμα και χιλιάδες που θα ήθελαν να προχωρήσουν προς το ρεύμα, αλλά για την ώρα δεν μπορούν. Πώς όμως γίνεται η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Όλοι ξέρουμε ότι η σύνδεση με μια εξωτερική πηγή φόρτισης είναι απαραίτητη. Φυσικά, ο προσωπικός χώρος στάθμευσης δεν είναι υποχρεωτικός για να έχεις στην κατοχή σου ένα ηλεκτρικό όχημα, αφού οι δημόσιοι φορτιστές πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Όμως η αλήθεια είναι ότι ένα ιδιωτικό πάρκινγκ διευκολύνει σε τεράστιο βαθμό τη συμβίωση με ηλεκτροκίνητο μοντέλο, ενώ ρίχνει σημαντικά και το κόστος επαναφόρτισης των μπαταριών του.

Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ή μισθωτής χώρου στάθμευσης με ηλεκτρική παροχή, μπορεί να στήσει τον δικό του σταθμό φόρτισης. Το κόστος αυτού διαφέρει ανάλογα με την υποδομή του πάρκινγκ και τον φορτιστή που θέλει κάποιος να εγκαταστήσει, ενώ απαιτούνται διάφορες κινήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η φόρτιση θα γίνεται σε ικανοποιητική ταχύτητα και πάνω από όλα, με ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα ασχοληθούμε με τους τρόπους που μπορεί κάποιος να φορτίσει στο σπίτι του.

Απλή πρίζα σούκο

 

Μια συμβατική πρίζα σούκο υπάρχει στους περισσότερους χώρους στάθμευσης. Ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού μοντέλου μπορεί να συνδέσει εκεί το αυτοκίνητό του, θα πρέπει να συμβιβαστεί όμως στην ταχύτητα φόρτισης, η οποία είναι αργή. Σε κάθε περίπτωση, αν η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνεται συχνά, θα πρέπει ένας ηλεκτρολόγος να ελέγξει την εγκατάσταση της πρίζας για να επιβεβαιωθεί η καλή λειτουργία της.

Με τα χρόνια τα καλώδια από την πρίζα έως τον πίνακα ενδέχεται να έχουν φθαρεί και επίσης, πολλά χρόνια πριν, κανείς δεν σκεφτόταν ότι μια μέρα, σε αυτή την πρίζα θα συνδεόταν ένα… αυτοκίνητο για να γεμίσει τις μπαταρίες του, οπότε τα καλώδια που χρησιμοποιούσαν ήταν κατάλληλα για μικρότερα φορτία.

Ωστόσο στα περισσότερα σπίτια που φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν παχύτερα καλώδια και ασφάλειες 16A στις πρίζες, που αρκούν για ασφαλείς φορτίσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.  Πάντως ακόμη και αν το φορτίο ενός αυτοκινήτου είναι μεγάλο για την πρίζα, ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να την αναβαθμίσει για την ασφαλή φόρτιση ενός EV με σχετικά χαμηλό κόστος. Επίσης υπάρχουν στην αγορά ασφάλειες, ακόμη και πρίζες με σύνδεση WiFi ώστε να χειρίζεστε απομακρυσμένα τις ώρες που θα φορτίζει το όχημα, αν δεν δίνεται η επιλογή από το μενού του αυτοκινήτου.

Φορητό Wallbox

Πρόκειται για την ιδανική λύση, αν κάποιος θέλει να φορτίζει σε Wallbox αλλά έχει δύο ή περισσότερους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος κατοικεί στην πόλη και θέλει ακόμη έναν σταθμό φόρτισης στο χωριό, το εξοχικό ή την εργασία του, ένα φορητό Wallbox μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημά του. Περιορίζει το κόστος συγκριτικά με την περίπτωση να τοποθετήσει δύο (ή παραπάνω) σταθερά Wallbox και μπορεί να έχει την ταχύτητα που εξασφαλίζουν αυτές οι συσκευές, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή μιας απλής πρίζας σούκο (με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στο δίκτυο). Αν γίνει η μελέτη στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του χώρου στάθμευσης και υποστηρίζεται από το δίκτυο η απευθείας σύνδεση βύσματος CEE 16A (βιομηχανικό), τότε μιλάμε για μια πολύ καλή λύση.

Ακόμη και αν δεν υποστηρίζεται η σύνδεση με βύσμα CEE, η αναβάθμιση στην εγκατάσταση δεν κοστίζει πάρα πολλά χρήματα, ανάλογα πάντα και την υποδομή του δικτύου. Κρατήστε, ότι σε περίπτωση ανάγκης, υπάρχει αντάπτορας στην αγορά που μετατρέπει το βύσμα CEE σε συμβατικό βύσμα σούκο για απροβλημάτιστη φόρτιση ακόμη και από απλή παροχή ρεύματος. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο χρήστης ενός φορητού Wallbox είναι να καλέσει έναν ηλεκτρολόγο για να φτιάξει τις ιδανικές συνθήκες σύνδεσης της συσκευής με το υπάρχον δίκτυο στους χώρους στάθμευσης που επιθυμεί. Μετά, θα πρέπει απλώς να έχει μαζί του το Wallbox, να το συνδέει στο ρεύμα και να φορτίζει το όχημά του.

Σταθερό Wallbox

Πρόκειται για την ενδεδειγμένη λύση φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος στο σπίτι. Ο μόνιμος χρήστης ηλεκτρικού αυτοκινήτου αξίζει να δώσει μερικά χρήματα προκειμένου να έχει σταθερό Wallbox στην κύρια κατοικία του. Σε τριφασικές εγκαταστάσεις, μπορεί να έχει ακόμη και 22 kW παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος. Το κόστος αναβάθμισης του δικτύου δεν είναι μεγάλο, όμως η αγορά ενός Wallbox δεν είναι φθηνή υπόθεση. Τα φθηνότερα αυτή τη στιγμή «παίζουν» κοντά στα 800€ (με ΦΠΑ), ενώ υπάρχουν προτάσεις που ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000€.

Ο χρήστης κερδίζει σε ταχύτητα φόρτισης, ευκολία (τα πιο πολλά Wallbox έρχονται με ενσωματωμένο καλώδιο οπότε, απλώς το τραβάς και το συνδέεις στο όχημα) και ασφάλεια, αφού η εγκατάσταση του Wallbox θα γίνει από ηλεκτρολόγο και θα απαιτηθούν μερικές εργασίες αναβάθμισης στην υποδομή για να δουλέψει στο 100% του. Τα πιο πολλά καλά Wallbox της αγοράς έχουν και ειδικές εφαρμογές για smartphones, μέσα από τις οποίες μπορείς να δεις πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη φόρτιση και τη ροή ενέργειας από το δίκτυο, στο αυτοκίνητο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...