Car Wallet: Το δίπλωμα οδήγησης, σαν πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η νέα εφαρμογή Car Wallet φέρνει στην οθόνη του smartphone μας σημαντικά έγγραφα, όπως είναι η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης.

  • -
  • -

Πιθανότατα σου έχει συμβεί: Οδηγείς λίγο βιαστικά γιατί έχεις αργήσει σε ένα σημαντικό ραντεβού, και ξαφνικά βλέπεις να σηκώνεται το χέρι του… νόμου. Συνειδητοποιείς ότι πρόκειται να χάσεις τουλάχιστον 20 λεπτά από τη ζωή σου προκειμένου να υποβληθείς σε έναν έλεγχο ρουτίνας της τροχαίας. Αυτομάτως σκέφτεσαι «Πού έχω την άδεια; Έχω τυπώσει την ασφάλεια; ΚΤΕΟ πήγα, αλλά το χαρτί πού το έβαλα;».

Υποψιάζεσαι ότι μέχρι να βρεις απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα έχεις χάσει όχι μόνο το επικείμενο ραντεβού, ίσως και το επόμενο και το μεθεπόμενο της ημέρας. Αλλά δεν έχεις πολλές επιλογές. Οφείλεις να συμμορφωθείς στις υποδείξεις. Σταματάς λοιπόν στην άκρη του δρόμου. Χαιρετάς τους άνδρες της Τροχαίας με ευγένεια, αλλά και με λίγο εκνευρισμό (γιατί όπως είπαμε έχεις μια πίεση χρόνου), και αναμένεις τις υποδείξεις τους. Σου ζητούν δίπλωμα, άδεια, ασφάλεια, ΚΤΕΟ και κάρτα ελέγχου καυσαερίων.

Συνειδητοποιείς ότι τη λεπτομέρεια της κάρτας ελέγχου καυσαερίων την είχες ξεχάσει όταν απαριθμούσες τα έγγραφα που θα πρέπει να αναζητήσεις… άρα ο χρόνος της καθυστέρησης αυξάνεται. Ξεκινά η διαδικασία της αναζήτησης, παρουσιάζεις ένα-ένα τα έγγραφα με τη σειρά εντοπισμού τους. Λίγο η κουβέντα, λίγο η φωτοτυπία που έχει ξεθωριάσει και δυσκολεύει τον αστυνομικό να τη διαβάσει, λίγο το άγχος σου, ξεμπερδεύεις σε 15 λεπτά, καθώς έχεις όλα τα χαρτιά.

Η λύση θα δοθεί με το Car Wallet

Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ένα τέλος σε όλη αυτή την καθυστέρηση των ελέγχων και βασικός λόγος δεν είναι για να μην χάνουμε τα ραντεβού μας, αλλά η απελευθέρωση των ανθρώπινων πόρων της Τροχαίας από χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν από ψηφιακές εφαρμογές. Στα σκαριά είναι το λανσάρισμα της εφαρμογής Car Wallet, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως διαπιστώνεται από την εκτενή αναφορά του πρωθυπουργού στη νέα εφαρμογή.

«Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και την ενδεχόμενη μικροδιαφθορά, η οποία μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την υφιστάμενη διαδικασία», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σχετική κυβερνητική σύσκεψη περικλείοντας εν ολίγοις όλο το σκεπτικό της μεταρρύθμισης η οποία θα αποτελέσει σημαντική καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, εάν και όταν πάρει σάρκα και οστά.

Police

Τι κοινό έχει το δίπλωμα οδήγησης με το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η εφαρμογή Car Wallet είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα της αντίστοιχης εφαρμογής Covid Free GR Wallet στην οποία μπορεί κανείς να «κατεβάσει» το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το έγγραφο ταυτοπροσωπίας που απαιτείται. Το Car Wallet, αντίστοιχα, θα περιλαμβάνει αρχικά το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή. Ήδη μπορούμε να βρούμε το δίπλωμά μας online στο gov.gr, όμως σύντομα η ψηφιακή μορφή του διπλώματος στο Car Wallet θα έχει νομική ισχύ σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Πληροφορίες του GOCAR αναφέρουν ότι το ψηφιακό δίπλωμα θα είναι διαθέσιμο προς όλους από τo Μάιο αποτελώντας, επί του πρακτέου, το πρώτο περιεχόμενο του ψηφιακού πορτοφολιού του αυτοκινήτου.

Ο προγραμματισμός θέλει το Car Wallet να εμπλουτίζεται και με άλλα δεδομένα μεταξύ των οποίων η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο έλεγχος ΚΤΕΟ καθώς και το ιστορικό συντήρησης! Το τελευταίο αποτελεί και το πιο δύσκολο στοίχημα, καθώς προϋποθέτει την ψηφιακή καταχώρηση από πλευράς συνεργείων και αντιπροσωπειών όλων των εργασιών που πραγματοποιούνται σε ένα όχημα. Στόχος είναι να είναι απολύτως καταγεγραμμένα και προσβάσιμα όλα τα στοιχεία συντήρησης ενός οχήματος σε μια κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία θα μπορεί να ανατρέχει κάθε ενδιαφερόμενος (π.χ. υποψήφιος αγοραστής μεταχειρισμένου ΙΧ), υπό προϋποθέσεις φυσικά.

Πέραν της διευκόλυνσης του ελεγκτή και του ελεγχόμενου στην διαδικασία τακτικών ελέγχων της Τροχαίας, το Car Wallet θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά σε μία βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα. Όσο πιο πιστή και ακριβής είναι η χαρτογράφηση αυτή, τόσο πιο στοχευμένες θα είναι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα τα δεδομένα των ΙΧ που κυκλοφορούν στη χώρα συλλέγονται αποσπασματικά, ενώ υπολογίζονται κατ΄ εκτίμηση. Μοναδική έως σήμερα αξιόπιστη βάση δεδομένων οχημάτων είναι αυτή που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των τελών κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...