Τo δίπλωμά σου online: Όλη η διαδικασία βήμα προς βήμα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ψηφιακή έκδοση του αντιγράφου της άδειας οδήγησης μέσω του gov.gr.

  • -
  • -

Ένας υπολογιστής, ένα tablet ή ένα smartphone είναι αρκετό για να βγάλει πλέον κάποιος το αντίγραφο της άδειας οδήγησής του. Οι χρήστες ανά την επικράτεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική ιστοσελίδα που δημιουργήσαν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να εκδώσουν το δίπλωμά τους εύκολα και γρήγορα.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία είναι πλέον ανοικτή σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για να ανανεώσει κάποιος την άδεια οδήγησης πρέπει να εισέλθει αρχικά στην σελίδα https://drivers-vehicles.services.gov.gr/. Αφού συμπληρώσει τους κωδικούς Taxisnet, απευθείας θα δει στην οθόνη το δίπλωμα οδήγησης και στην αριστερή πλευρά αν επιθυμεί να προβεί σε Αντικατάσταση της άδειας οδήγησης, να λάβει Αντίγραφο λόγω φθοράς ή Αντίγραφο λόγω απώλειας ή κλοπής, όπως ακριβώς στην παρακάτω φωτογραφία. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και σε κατευθύνει βήμα προς βήμα

adeia gov1

Όσοι πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικασία έχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα να ελέγξουν πληροφορίες, όπως αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν οφείλουν να περάσουν τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) ή μέχρι πότε είναι ασφαλισμένο το όχημα τους.

Όσο για την Ανανέωση της άδειας οδήγησης, το online σύστημα ενημερώνει αυτόματα πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αν έχει λήξει λόγω ηλικίας ή ιατρικού σκοπού, η πλατφόρμα ενημερώνει για τις ειδικότητες των ιατρών που χρειάζεται να γνωμοδοτήσει ο ενδιαφερόμενος για την ικανότητα του να οδηγεί και τους χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN). Στη συνέχεια, επισκέπτεται τους γιατρούς, στους οποίους γνωστοποιει τον τετραψήφιο PIN, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση και ο κάθε γιατρός να ενημερώσει ηλεκτρονικά την εφαρμογή με το αποτέλεσμα.

ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ: ΣΕ 48 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

Εφόσον κριθεί ικανός για οδήγηση από όλους τους γιατρούς, ο πολίτης ενημερώνεται από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ότι μπορεί να ολοκληρώσει την αίτηση εντός έξι μηνών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται ψηφιακά με την επισύναψη φωτογραφίας, δείγματος υπογραφής και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παράβολου.

adeia gov2

Αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω ενέργειες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών, ο πολίτης λαμβάνει εκ νέου SMS και email, όπου και ενημερώνεται για την παραλαβή της άδειας οδήγησης.

Φυσικά, με την πρωτοποριακή αυτή ηλεκτρονική διαδικασία, εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και η προστασία ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων που διακινούνταν μέχρι σήμερα με έγγραφα.

Η ψηφιακή διαδικασία που αφορά στις ιατρικές εξετάσεις υλοποιήθηκε και υποστηρίζεται παραγωγικά από την ΗΔΙΚΑ. Α.Ε. και είναι ιδιαίτερα φιλική και εύχρηστη για τους περίπου 27.000 γιατρούς σε όλη τη χώρα με ειδικότητες που αφορούν στην ανανέωση των αδειών οδήγησης. Έχει ως αποτέλεσμα την αρτιότερη ιατρική εξέταση και την ασφαλή και άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των γιατρών που χρειάζεται να εξετάσουν κάθε πολίτη. 

Car Wallet: ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ SMARTPHONE

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...