DS E-Tense Performance: Το concept των 815 ίππων με τεχνολογία από την Formula E

Η DS Automobiles παρουσίασε μια ανανεωμένη εκδοχή του πρωτοτύπου της, με διπλάσια ισχύ και... 16πλάσια ροπή απ' ό,τι στο παρελθόν.

  • -
  • -

Οι Γάλλοι μας έχουν συνηθίσει σε εντυπωσιακά σπορ concepts ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το τελευταίο να αποτελεί δημιούργημα της DS Automobiles. Το E-Tense Performance, είναι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο supercar το οποίο εφαρμόζει μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που συναντάμε στην Formula Ε. Μάλιστα, πρόκειται για μία εξέλιξη του πρωτότυπου DS E-Tense concept που είδαμε για πρώτη φορά το 2016 στο Σαλόνι της Γενεύης, μόνο που τώρα έρχεται με πολύ ισχυρότερη «καρδιά» και νέα εμφάνιση, που πιθανότατα θα επηρεάσει τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

back

Ουσιαστικά βλέπουμε το πρώτο facelift στην αυτοκινητοβιομηχανία που εφαρμόζεται σε concept μοντέλο. Η ανανέωση όμως εκτός από τις αισθητικές παρεμβάσεις, φέρνει μαζί της αυτούσια, και την μονάδα ισχύος του μονοθεσίου που παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Formula E. Να θυμίσουμε πως πρόκειται για την ομάδα που έχει κερδίσει τόσο τον τίτλο κατασκευαστών, αλλά και τον τίτλο οδηγών τα δύο τελευταία χρόνια.

side

Κάπως έτσι το E-Tense Performance κρύβει δύο ηλεκτροκινητήρες – έναν σε κάθε άξονα – με συνολική απόδοση 815 ίππους και 8.000 Nm (!) ροπής, στους τροχούς παρακαλώ! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νέο concept να αποδίδει την διπλάσια ισχύ και την 16πλάσια ροπή, από το πρωτότυπο του 2016 με τον ένα ηλεκτροκινητήρα που συνδεόταν με τους πίσω τροχούς.

old

Η μπαταρία που θρέφει αυτό το ηλεκτρικό «τέρας» εφαρμόζει και αυτή αγωνιστική τεχνογνωσία, με βάση από ανθρακόνημα και αλουμίνιο, ενώ είναι τοποθετημένη στο κέντρο και ελαφρώς προς το πίσω μέρος για ιδανική κατανομή βάρους. Εντύπωση κάνει το σύστημα ανάκτησης το οποίο αγγίζει τα 600 kW, κάνοντας την ύπαρξη συστήματος φρένων περιττή, αν και για λόγους ασφαλείας, φυσικά και υπάρχει.

back

Αν και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την DS για τις επιδόσεις του ηλεκτρικού supercar καθώς περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέλιξης, η επίδοση για τα πρώτα 100 km/h από στάση αναμένεται να βρίσκεται στο φάσμα των 2 sec! Οι οδηγοί της αγωνιστικής ομάδας, Jean-Éric Vergne και Antonio Felix da Costa θα ξεκινήσουν μέσα στο μήνα τις δοκιμές εξέλιξης.

side

Αν και το σχήμα παρέμεινε σχετικά ίδιο σε σχέση με το πρωτότυπο που είδαμε στην Γενεύη πριν από 6 χρόνια, η σχεδίαση έχει γίνει πιο φουτουριστική, με λιγότερες καμπύλες και πιο έντονα χαρακτηριστικά. Στο εμπρός μέρος, τον πρώτο λόγο έχουν τα νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε συνδυασμό με την digital γρίλια, ενώ το προφίλ του αυτοκινήτου διαφοροποιείται κυρίως λόγω των πιο αεροδυναμικών τροχών 21 ιντσών. Το πίσω μέρος, παραμένει επιθετικό, με εντυπωσιακή φωτεινή υπογραφή εμπνευσμένη από τα μονοθέσια της Formula E και έναν τεράστιο διαχύτη. Αν και δεν έχουμε φωτογραφίες του εσωτερικού, πιθανότατα θα υπάρχουν δύο μπάκετ καθίσματα, τιμόνι εμπνευσμένο από τα μονοθέσια, εξοπλισμός συλλογής δεδομένων και επενδύσεις μαύρου δέρματος.

lights

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...