Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι πρέπει να το αντικαταστήσουν στα 15 χρόνια

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί η άδεια οδήγησης λήγει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η απάντηση είναι απλή.

  • -
  • -

Τα νεότερα διπλώματα οδήγησης σε μορφή πλαστικής κάρτας, φέρουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου το έντυπο να καθίσταται ασφαλές και να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί. Με αυτή την άδεια, μπορείτε να οδηγήσετε ελεύθερα σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ευρώπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε αρκετές ακόμη χώρες.

Πότε λήγει το δίπλωμα

Πολλοί κάτοχοι των νέων αδειών ωστόσο, έχουν την απορία γιατί στην εμπρός πλευρά και συγκεκριμένα στη θέση 4β, η χρονολογία λήξης που αναγράφεται έχει διάρκεια μόλις 15 έτη από τη χρονολογία έκδοσης (4α).

Τα συγκεκριμένα διπλώματα λήγουν στα 15 έτη καθαρά για λόγους ασφαλείας. Αφού λήξουν, μπορείτε να ζητήσετε την αντικατάστασή του μέσω του gov.gr, συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, επισυνάψετε φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας, εκδώσετε και πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο.

Διαβάστε επίσης: Δίπλωμα οδήγησης: Ένας πλήρης οδηγός

Χρονική διάρκεια 15 ετών ισχύει για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ. Συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, απαιτείται μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε το νέο δίπλωμα οδήγησης ισχύει για 5 χρόνια.

Πότε παύει να ισχύει η ικανότητα οδήγησης

Η ικανότητα οδήγησης από την άλλη, λήγει κατά το 65ο έτος της ηλικίας. Από κει και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.

Για να μπορέσει κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμα από τα 65 έτη, πρέπει να κριθεί ικανός έπειτα από ιατρική εξέταση.

Πώς εκδίδω ιατρική εξέταση από το gov.gr

Οι ιατρικές ειδικότητες που πρέπει να ελεγχθούν οι υποψήφιοι οδηγοί περιλαμβάνουν: Παθολόγο, Οφθαλμίατρο και για τους άνω των 80 ετών Ωτορινολαρυγγολόγο και Νευρολόγο ή Ψυχίατρο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...