Το κουμπί SOS του αυτοκινήτου - Πώς μπορεί να σου σώσει τη ζωή;

Πρόκειται για ένα από τα στάνταρ συστήματα όλων των νέων αυτοκινήτων. Πόσοι όμως γνωρίζουν τη χρησιμότητά του και πως λειτουργεί;

  • -
  • -

Εδώ και περίπου 5 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 31 Μαρτίου 2018, όλα τα καινούρια επιβατικά οχήματα έως 8 θέσεων και ελαφρά επαγγελματικά που πωλούνται στην Ευρώπη, φέρουν υποχρεωτικά στον εξοπλισμό το eCall ή SOS. Πρόκειται για ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης το οποίο συνήθως, τοποθετείται στην πλαφονιέρα της οροφής των αυτοκινήτων, ακριβώς στο κέντρο, ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό.

Το σύστημα αυτό παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης ή χειροκίνητης κλήσης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, σε περίπτωση εμπλοκής του οχήματος σε ατύχημα. Με την ενεργοποίησή του, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν άμεσα το σήμα και τα δεδομένα από τον τόπο του ατυχήματος, στέλνοντας γρήγορα τα σωστικά συνεργεία.

ecall1

Ουσιαστικά είναι μια δωρεάν υπηρεσία ασφαλείας, για όλους τους οδηγούς και σε όλα τα αυτοκίνητα. Το eCall ή SOS λειτουργεί αποκλειστικά ως συσκευή ασφαλείας και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό οχήματος και την παρακολούθηση των κινήσεων του οδηγού αν δεν υπάρχει ανάγκη. Μάλιστα, τα δεδομένα αποθηκεύονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και διαγράφονται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα.

Δείτε ακόμη: Μπορώ να έχω κάμερα στο παρμπρίζ στην Ελλάδα

Η κλήση προς τον αριθμό 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος, μέσω του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo. Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, χωρίς χρέωση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.

ecall2

Το eCall ή SOS ενεργοποιείται μόνο σε σοβαρό συμβάν και παραμένει ανενεργό το υπόλοιπο διάστημα. Δηλαδή και κατά λάθος να το πατήσεις, μην ανησυχήσεις πως θα συμβεί κάτι.

Οι αρχές ενημερώνονται με δύο τρόπους

Αυτόματα, καθώς όταν το σύστημα αντιλαμβάνεται σύγκρουση, απότομη κίνηση των ζωνών ασφαλείας και ενεργοποίηση των αερόσακων στέλνει στο κέντρο διαχείρισης σήμα, το οποίο με τη σειρά του προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον οδηγό μέσω ανοιχτής ακρόασης. Και, με το πάτημα του διακόπτη SOS που βρίσκεται στο όχημα από τον οδηγό ή τους επιβάτες εφόσον έχει σημειωθεί τροχαίο ατύχημα. Με την κλήση ειδοποιούνται ταυτόχρονα όλες οι υπηρεσίες που αναφέραμε παραπάνω.

ecall3

Η συσκευή IVS που βρίσκεται εντός του οχήματος στέλνει αυτόματα στις αρμόδιες υπηρεσίες μια ελάχιστη δέσμη δεδομένων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θέση του οχήματος (με βάση το GPS της συσκευής IVS), τον αριθμό πλαισίου, το χρώμα και τη μάρκα/μοντέλο.

Δείτε ακόμη: Καρούμπαλο στο λάστιχο: Γιατί το έπαθα και πόσο επικίνδυνο είναι;

Έχει σημασία πού αγόρασα το αυτοκίνητο για να λειτουργήσει το eCall 

Το σύστημα eCall λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, εάν το όχημά σας εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, θα συνδεθείτε με το πλησιέστερο δίκτυο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Δεν έχει σημασία πού αγοράστηκε το αυτοκίνητό σας ή πού έχει ταξινομηθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...