Έρχεται το Ελληνικό ηλιακό αυτοκίνητο

Μια ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Κρήτη ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι του 2022 θα παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό όχημα που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

  • -
  • -

Ξεκίνησαν την ανάπτυξή του το 2011, αρχικά σε μορφή τρίκυκλου. Σταδιακά επαναπροσδιόρισαν τα σχέδια του, αφού είχαν κατασκευάσει τρία πρωτότυπα. Το 2019 αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κανονικό όχημα και όπως ανέφεραν πρόσφατα, θα το έχουν έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το Sunnyclist L7e-C αποτελεί δημιουργία της ελληνικής εταιρείας Enermech και θα κατασκευαστεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Το σχέδιο ανήκει στο βιομηχανικο σχεδιαστή Μιχάλη Ρούλιο, με την εγκατεστημένη ισχύ της φωτοβολταϊκής γεννήτριας να ανέρχεται στα 780W. Οι μισές κυψέλες όμως είναι κρυμμένες και εκτείνονται μόνο όταν το όχημα είναι σταθμευμένο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα κομψό design με καλή αεροδυναμική, διατηρώντας την επάρκεια σε ηλιακή ενέργεια.

Sunnyclist

Το όχημα διαθέτει στιβαρό πλαίσιο αλουμινίου το οποίο έχει μελετηθεί με προσομοίωση Crash Test με τη χρήση εξειδικευμένου πακέτου λογισμικών της εταιρείας ΒΕΤΑ CAE Systems S.A. Διαθέτει ένα έξυπνο πρωτότυπο σύστημα διαχείρισης ενέργειας, ωστε ο χρήστης να έχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται για τον έλεγχο της διαδρομής και της ενεργειακής κατάστασης του οχήματος.

Επιπλέον αναπτύχθηκε εφαρμογή υπολογιστή ταξιδιού για συσκευές android, η οποία συλλέγει στοιχεία από την πρόβλεψη του καιρού (ηλιοφάνεια), τα ενεργειακά δεδομένα του οχήματος και είναι ειδικά παραμετροποιμένη για το Sunnyclist ώστε να προβλέπει με ακρίβεια την ενεργειακή κατάσταση του οχήματος κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκαν πρωτότυπα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω CAN BUS. Η επικοινωνία με τις έξυπνες συσκευές γίνεται μέσω bluetooth.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, το 2014, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο γύρος της Κρήτης με ηλιακό όχημα, διανύοντας 800 χιλιόμετρα σε πέντε μέρες, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη σκοπιμότητα της ιδέας του Sunnyclist.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...