Πώς αποζημιώνομαι για ζημιά από το χιόνι και φυσικές καταστροφές;

Σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα δημιούργησε η κακοκαιρία «Ελπίς». Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει τις καταστροφές που προκλήθηκαν.

  • -
  • -
Πώς αποζημιώνομαι για ζημιά από το χιόνι και φυσικές καταστροφές;

Η απάντηση είναι πως όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν ζημιές από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή χιόνι και πτώση δέντρων. Για να έχει όμως κάποιος δικαίωμα αποζημίωσης, βασική προϋπόθεση είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει συμφωνήσει με την εκάστοτε εταιρεία να περιλαμβάνει την κάλυψη φυσικών καταστροφών.

Τα συμβόλαια που περιλαμβάνουν μόνο «βασική κάλυψη» δεν αποζημιώνουν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα από κακοκαιρία, πλημμύρες, πτώσεις δέντρων, χιόνια και φωτιές. Οι «φθηνές ασφάλειες» ισούνται συνήθως με «φθηνή αποζημίωση» ή καθόλου αποζημίωση σε φυσικές καταστροφές.

car insurance1

Αντίθετα, οι πλήρεις ασφάλειες καλύπτουν απόλυτα τον πελάτη, αρκεί να υπάρχει ο σχετικός όρος στο συμβόλαιο. Αν ισχύει αυτό, με τη λήξη των καιρικών φαινομένων, ο πελάτης μπορεί να μεταβεί στη Δημοτική Αρχή που ανήκει και να ζητήσει βεβαίωση για το συμβάν. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί από την ασφαλιστική εταιρεία επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν, ακόμη και βεβαίωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πώς ξεπαγώνω τα τζάμια του αυτοκινήτου;

Αφού κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ασφαλιστική εταιρεία, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα τροχαία ατυχήματα. Ο εμπειρογνώμονας καταγράφει τις ζημιές, εγκρίνει τις επισκευές στο συνεργείο και ο ιδιοκτήτης του οχήματος λαμβάνει την αποζημίωση που του αναλογεί.

Αν η ζημιά είναι ολική, το ύψος της αποζημίωσης προκύπτει με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου, η οποία προσαρμόζεται πάντα σε ετήσια βάση.

car insurance2

Προσοχή στα ψιλά γράμματα

Οι πελάτες επιβάλλεται να δώσουν σημασία στα «ψιλά» γράμματα του συμβολαίου, διότι ορισμένες ασφαλιστικές εξαιρούν τις μηχανικές βλάβες και αναφέρουν πως αν προκύψει υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη του οχήματος για τη ζημιά, δηλαδή υποστηρίξει ότι δεν το προστάτευσε επαρκώς, είτε δεν καταβάλλει την αποζημίωση είτε παρέχει ένα ποσό αυτής.

Αν η ζημιά οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου φορέα, η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει κανονικά τον πελάτη και στη συνέχεια στρέφεται η ίδια ενάντια σε κάθε υπεύθυνο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...