Πώς αποζημιώνομαι για ζημιές από πλημμύρα και φυσικές καταστροφές;

Σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα δημιούργησε η κακοκαιρία «Daniel». Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει τις καταστροφές που προκλήθηκαν.

  • -
  • -

Από το πρωί της Δευτέρας 4/9, η κακοκαιρία Daniel, πλήττει με μανία το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, νοσοκομεία, γηροκομεία, αυτοκίνητα όλα, έχουν αφεθεί στο έλεος της κακοκαιρίας. Με την ελπίδα ότι δε θα θρηνήσουμε άλλες απώλειες ανθρώπινης ζωής (ήδη ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του και τρείς ακόμα αγνοούνται), θα πρέπει να κοιτάξουμε με ψυχραιμία την επόμενη μέρα. Οι πληγές που θα αφήσει πίσω της η κακοκαιρία αναμφίβολα, θα αργήσουν να επουλωθούν. Ωστόσο, αν περιοριστούν μονάχα σε υλικές καταστροφές, θα είναι εν μέρει... "διαχειρίσιμη" η κατάσταση. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη δει τους κόπους μιας ζωής να τους παιρνει το "ποτάμι", και όλοι φυσικά αναρωτιούνται εάν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν μέρος ή το σύνολο των φθορών στις περιουσίες τους. Σε ότι αφορά, κατοικίες ή καταστήματα, δεν είμαστε οι αρμόδιοι να απαντήσουμε. Σε ότι έχει να κάνει όμως με το αυτοκίνητο, η απάντηση είναι απλή... 

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν ζημιές από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή πλημμύρες, πτώση δέντρων, σεισμούς κ.α. Για να έχει όμως κάποιος δικαίωμα αποζημίωσης, βασική προϋπόθεση είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει συμφωνήσει με την εκάστοτε εταιρεία να περιλαμβάνει την κάλυψη φυσικών καταστροφών. Τα συμβόλαια που περιλαμβάνουν μόνο «βασική κάλυψη» δεν αποζημιώνουν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα από κακοκαιρία, πλημμύρες, πτώσεις δέντρων, χιόνια και φωτιές. Οι «φθηνές ασφάλειες» ισούνται συνήθως με «φθηνή αποζημίωση» ή καθόλου αποζημίωση σε φυσικές καταστροφές.


car insurance1

Αντίθετα, οι πλήρεις ασφάλειες καλύπτουν απόλυτα τον πελάτη, αρκεί να υπάρχει ο σχετικός όρος στο συμβόλαιο. Αν ισχύει αυτό, με τη λήξη των καιρικών φαινομένων, ο πελάτης μπορεί να μεταβεί στη Δημοτική Αρχή που ανήκει και να ζητήσει βεβαίωση για το συμβάν. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί από την ασφαλιστική εταιρεία επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν, ακόμη και βεβαίωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Δείτε ακόμα: 6+1 συμβουλές για οδήγηση στη βροχή 

Αφού κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ασφαλιστική εταιρεία, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα τροχαία ατυχήματα. Ο εμπειρογνώμονας καταγράφει τις ζημιές, εγκρίνει τις επισκευές στο συνεργείο και ο ιδιοκτήτης του οχήματος λαμβάνει την αποζημίωση που του αναλογεί.

Αν η ζημιά είναι ολική, το ύψος της αποζημίωσης προκύπτει με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου, η οποία προσαρμόζεται πάντα σε ετήσια βάση.

car insurance2

Προσοχή στα ψιλά γράμματα

Οι πελάτες επιβάλλεται να δώσουν σημασία στα «ψιλά» γράμματα του συμβολαίου, διότι ορισμένες ασφαλιστικές εξαιρούν τις μηχανικές βλάβες και αναφέρουν πως αν προκύψει υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη του οχήματος για τη ζημιά, δηλαδή υποστηρίξει ότι δεν το προστάτευσε επαρκώς, είτε δεν καταβάλλει την αποζημίωση είτε παρέχει ένα ποσό αυτής.

Αν η ζημιά οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου φορέα, η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει κανονικά τον πελάτη και στη συνέχεια στρέφεται η ίδια ενάντια σε κάθε υπεύθυνο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...