Βασικές συμβουλές για οδήγηση στη βροχή

Η κακοκαιρία «GENESIS» φέρνει βροχές, ισχυρές καταιγίδες, ανέμους και χαλάζι. Μεγάλη προσοχή λοιπόν κατά την έξοδο του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος.

  • -
  • -
Βασικές συμβουλές για οδήγηση στη βροχή

Με αφορμή την καιρική αστάθεια, η EMY εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας ότι τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Η κακοκαιρία που ονομάστηκε «GENESIS», αναμένεται να φέρει βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς. Τα μεγάλα ύψη νερού είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν προβλήματα στους δρόμους, οπότε οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένους βασικούς κανόνες ώστε να αποφύγουμε τυχόν κινδύνους.

rain and drive

Ελαστικά

Είναι το βασικότερο στοιχείο σε ένα όχημα. Τα ελαστικά μας απαιτείται να διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση. Το οδικό δίκτυο προφανώς και δεν είναι ότι καλύτερο από πλευράς ποιότητας, οπότε χωρίς καλό ελαστικό, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καθόλου σημασία.

Βεβαιωθείτε πως τα ελαστικά σας έχουν επαρκές πέλμα και σωστή πίεση. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα. Σε βρεγμένο οδόστρωμα η τριβή μεταξύ ελαστικών και δρόμου είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 50%. Αν λοιπόν κινείστε με ταχύτητα 60 km/h, η απόσταση ακινητοποιήσεως του οχήματός σας υπό βροχή είναι 72 μέτρα.


Παρμπρίζ και υαλοκαθαριστήρες

Για να έχουμε καλή ορατότητα, διατηρούμε το παρμπρίζ καθαρό και βεβαιωνόμαστε πως οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί. Δεν παραλείπουμε να τσεκάρουμε το δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων και να προσθέσουμε υγρό.


Αναμμένα φώτα και κλιματισμός

Υπό καταρρακτώδη βροχή η ορατότητα περιορίζεται. Γι΄αυτό έχουμε πάντοτε αναμμένα τα φώτα. Ενεργοποιημένος πρέπει να είναι και ο κλιματισμός ώστε να μην θαμπώνουν τα τζάμια.

Διαβάστε επίσης: Αυτοκίνητo με leasing: Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;

Μειώστε ταχύτητα

Προφανώς σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνουμε ταχύτητα και διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Αν ο δρόμος έχει πολύ νερό οι διαγραμμίσεις δεν φαίνονται, οπότε καλό είναι να ακολουθούμε τα ίχνη του προπορευόμενου αυτοκινήτου. Αποφεύγουμε την απότομη χρήση του φρένου και τις προσπεράσεις.


Ολίσθηση

Αν το αυτοκίνητο γλιστρήσει λόγω της ολισθηρότητας, δεν θα πρέπει να πατήσουμε έντονα φρένο, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουμε σταθερή πίεση στο πεντάλ του φρένου. Η απώλεια πρόσφυσης μπορεί να συμβεί και στον πιο προσεκτικό οδηγό. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας, κρατήστε το τιμόνι με τα δύο χέρια και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις. Φρενάρετε στην ευθεία πριν τη στροφή και συνεχίστε σταδιακά. Μην φρενάρετε μέσα στη στροφή.

 

Αποφύγετε την υδρολίσθηση

Τα ελαστικά γλιστρούν και δεν ανταποκρίνονται στις στροφές, στο φρενάρισμα και στην επιτάχυνση. Το όχημα γλιστρά ή σπινιάρει. Αυτό συμβαίνει όταν το νερό που βρίσκεται ανάμεσα στα ελαστικά σας και στον δρόμο δεν απομακρύνεται αρκετά γρήγορα. Αυτό το στρώμα νερού συγκεντρώνεται στο μπροστινό μέρος του ελαστικού και χάνεται η επαφή με τον δρόμο.

Για να ανακτήσετε τον έλεγχο, μην φρενάρετε απότομα. Ελευθερώστε απαλά το γκάζι μέχρι να κόψετε ταχύτητα και να ανακτήσετε την πρόσφυση.

Διαβάστε επίσης: Ξέρεις πότε μπορείς να σταματήσεις και πώς στη ΛΕΑ; 

Ακινητοποιείστε το όχημά σας

Μην επιχειρείτε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται, καθώς είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι και να παρασύρουν το όχημα. Ειδικά στη νυχτερινή οδήγηση, το πέρασμα από κινούμενα νερά έχει οδηγήσει σε τραγωδίες.

Σε σημεία όπου έχει «μαζέψει» πολύ νερό, κινηθείτε πολύ σιγά και θυμηθείτε, ότι όσο περισσότερο νερό σηκώσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα σας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να βραχούν τα ηλεκτρικά τμήματα του κινητήρα, με αποτέλεσμα αυτός να σβήσει.

Σε κατοικημένες περιοχές, προσοχή στους πεζούς που κινούνται σε πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε στάση λεωφορείων.

Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή και οι υαλοκαθαριστήρες δεν μπορούν να καθαρίσουν το παρμπρίζ, λόγω μεγάλου όγκου νερού, σταματήστε στην άκρη του δρόμου και περιμένετε να σταματήσει ή να κοπάσει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...