Αυτός είναι ο πρώτος 17χρονος με δίπλωμα οδήγησης στην Ελλάδα!

Ο νεαρός πέρασε με επιτυχία την πρακτική εξέταση και από αύριο, με το προσωρινό του δίπλωμα στα χέρια του, θα είναι επίσημα ο νεότερος οδηγός της χώρας!

  • -
  • -

Το υπουργείο Μεταφορών δίνει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου στους νέους ηλικίας 17 ετών – εφόσον συνοδεύονται από έναν έμπειρο συνοδηγό 25+ ετών. Σήμερα, ο πρώτος 17χρονος υποψήφιος πέρασε την πρακτική εξέταση και από αύριο, με το προσωρινό δίπλωμα που θα χορηγηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής και θα εκδοθεί μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr, θα μπορεί να βγει στο δρόμο.

Μάλιστα, η πρακτική εξέταση του 17χρονου έγινε... παρουσία κοινού, αφού εκτός από τους γονείς του, στο χώρο βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μ. Παπαδόπουλος. Τη διαδικασία παρακολούθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Δόλγυρας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Δείχνουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στους νέους με στόχο να μυηθούν από νωρίς στους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία πρακτικής εξέτασης προκειμένου ο πρώτος 17χρονος στη χώρα να αποκτήσει προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, το οποίο θα χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου του Υπ. Μεταφορών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή».

Δείτε ακόμη Τo δίπλωμά μας online: Όλη η διαδικασία βήμα προς βήμα

«Ως Περιφέρεια Αττικής δίνουμε μεγάλη έμφαση στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, στην εκπαίδευση των οδηγών, στην καλλιέργεια της κουλτούρας ασφαλούς οδήγησης, καθώς για εμάς η προστασία της ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε όλοι σωστή οδηγική συμπεριφορά, προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε άλλες ζωές στη άσφαλτο. Μέσα λοιπόν και από αυτή τη δυνατότητα που δίνεται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, οι 17αρηδες μπορούν να αποκτήσουν προσωρινό δίπλωμα υπό προϋποθέσεις και έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία προκειμένου να γίνουν καλοί οδηγοί για να διαφυλάξουν τόσο τη ζωή τους όσο και τη ζωή των άλλων».

17year driver GR 1

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πέρρο και του εύχομαι να είναι ένας καλός οδηγός, δηλαδή ένας υπεύθυνος οδηγός. Ο Πέρρος είναι επισήμως ο πρώτος 17χρονος που παίρνει άδεια οδήγησης, με βάση το νόμο που ψηφίσαμε τον περασμένο Νοέμβριο και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ βλέπουμε ότι υλοποιείται.

Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα: τι κάναμε; Δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να πάρουν άδεια οδήγησης μόλις συμπληρώσουν τα 17 τους χρόνια. Κάτι που γίνεται σε πολλές χώρες και της Ε.Ε. Υπάρχουν, όμως, τρεις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό και τις ξέρει ο Πέρρος: θα οδηγούν πάντα με συνοδό, θα οδηγούν εντός περιφέρειας, και θα φέρουν στο όχημα το ενδεικτικό «Σ», για τον συνοδό. Κι εφόσον πάνε όλα καλά την πρώτη χρονιά, στα 18, η άδεια οδήγησης γίνεται μόνιμη.

Το δεύτερο βήμα μας: τι κάνουμε; Η προσωρινή άδεια οδήγησης εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά μέσα σε μια ημέρα. Δηλαδή, αύριο, ο Πέρρος θα έχει στα χέρια του την άδεια οδήγησης! Ως Πολιτεία σήμερα κάνουμε το αυτονόητο που, μέχρι χθες, φάνταζε αδιανόητο.
Και το τρίτο βήμα: τι θα κάνουμε; Προχωράμε σε τέσσερις παρεμβάσεις που βάζουν φρένο στη διαφθορά και θα διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των νέων οδηγών: 1) Αλλάζει το σύστημα εξέτασης, 2) Αλλάζουμε τα συγγράμματα θεωρητικής εκπαίδευσης και εξέτασης, 3) Διασφαλίζουμε το αδιάβλητο των εξετάσεων με τοποθέτηση καμερών στις θεωρητικές εξετάσεις, 4) Τοποθετούνται κάμερες στα αυτοκίνητα για την πρακτική εξέταση.
Με τρία βήματα, επιχειρούμε ένα άλμα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, και την οδηγική μας συμπεριφορά. Αλλά και να δηλώσουμε την αταλάντευτη εμπιστοσύνη μας στους νέους και τις επόμενες γενιές».

Δείτε ακόμη Point system: Η αφαίρεση διπλώματος θα είναι άμεση

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε την εφαρμογή του νέου νόμου «Οδηγώντας με Ασφάλεια», με τον πρώτο νέο που θα βγάλει δίπλωμα σε ηλικία 17 ετών. Και αυτός (ο Πέρρος), όπως όλοι πλέον οι υποψήφιοι οδηγοί που πετυχαίνουν και στις πρακτικές εξετάσεις, θα λάβει αύριο κιόλας ηλεκτρονικά, την προσωρινή άδεια οδήγησης. Η άδεια αυτή θα ισχύει μέχρι να κλείσει τα 18 του, οπότε θα πάρει και το κανονικό δίπλωμα, που θα του επιτρέπει να οδηγεί χωρίς συνοδό.

Νομοθετήσαμε αυτή τη δυνατότητα γιατί πιστεύουμε στους νέους ανθρώπους. Αλλά ταυτόχρονα, τους εφιστούμε την προσοχή. Πρέπει να θυμούνται αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί, ότι η ταχύτητα σκοτώνει και πως όταν οδηγούμε, δεν πιάνουμε το κινητό. Στόχος μας, σήμερα, είναι να πάψουμε να λέμε πώς θα πάρει κάποιος το δίπλωμα, αλλά πώς θα είναι καλύτερος οδηγός τη στιγμή που θα πάρει το δίπλωμα. Φτιάχνουμε, λοιπόν, ένα σύστημα που δίνει έμφαση στην εκπαίδευση για να παράγει καλύτερους οδηγούς».

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο «Οδηγώντας με Ασφάλεια», που ψηφίστηκε το Νοέμβριο, μπορούν πλέον, υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς περιορισμούς, να οδηγούν και οι 17χρονοι. Κάτι ανάλογο ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι νέοι πριν κλείσουν τα 18 μπορούν να οδηγήσουν, αρκεί να έχουν δίπλα τους έναν έμπειρο οδηγό. Ο συνοδηγός θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών και κάτοχος διπλώματος οδήγησης, τουλάχιστον, επί 5 χρόνια. Σημειώνεται ότι οι 17άρηδες επιτρέπεται να οδηγούν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και το όχημα να φέρει το ειδικό σήμα «Σ».

Πηγή: Περιφέρεια Αττικής

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...