Point system: Η αφαίρεση διπλώματος θα είναι άμεση

Στον κόσμο της ψηφιοποίησης εισβάλλει και το point system, με τους παραβάτες να απειλούνται με άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

  • -
  • -

Τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν βαλθεί να αλλάξουν όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τα οχήματα και την οδική ασφάλεια, θέτοντας σε λειτουργία όλο και περισσότερες online εφαρμογές.

Στόχος είναι τα πάντα να πραγματοποιούνται όλα εύκολα, γρήγορα και κυρίως με αποτελεσματικότητα, καταργώντας οριστικά τις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές πολυπλοκότητες.

point system1

Μετά λοιπόν την ψηφιακή αντικατάσταση και ανανέωση των αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, τα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν να λανσάρουν και το ψηφιακό point system. Αυτήν τη στιγμή, οι βαθμοί ποινής έπειτα από παραβάσεις του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας καταχωρούνται στο μητρώο του οδηγού αφότου σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία της Τροχαίας. Εάν ο οδηγός συμπληρώσει 15 βαθμούς ποινής, στέλνεται ειδοποίηση. Στους 25 βαθμούς του αφαιρείται η άδεια οδήγησης.

Βέβαια, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται και του γεγονότος ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι βαθμοί ποινής διαγράφονται 4 χρόνια μετά την ημερομηνία που διαπράχθηκε η κάθε παράβαση και 2 χρόνια μετά αν η παράβαση είχε διαπραχθεί από οδηγό που οδηγούσε όχημα δημόσιας χρήσης, αρκετοί είναι αυτοί που τη… γλυτώνουν.

Με το ψηφιακό point system αυτό θα τελειώσει. Με το online σύστημα όλα θα γίνονται αυτόματα, οι παραβάσεις θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στον παραβάτη, όπως και οι ειδοποιήσεις, οι ποινές θα καταγράφονται την ίδια στιγμή και το δίπλωμα θα αφαιρείται άμεσα.  

Προκειμένου να γίνονται όλα σωστά, κάθε πολίτης θα έχει οποιαδήποτε στιγμή πρόσβαση στο σύστημα. Έτσι, θα μπορεί να ενημερώνεται για το point system ή αλλιώς Σ.Ε.Σ.Ο. (Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών) και να γνωρίζει με ακρίβεια αν και πόσοι βαθμοί ποινής του έχουν επιβληθεί.

point system2

Θυμίζουμε ότι, αν σε κάποιον οδηγό αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης λόγω point system, για να το αποκτήσει εκ νέου θα πρέπει να παρακολουθήσει το 50% των υποχρεωτικών μαθημάτων και να ξαναπεράσει από θεωρητική (σήματα), αλλά και πρακτική εξέταση (πορεία στον δρόμο). Δικαίωμα επανεξέτασης έχει κάποιος μετά την παρέλευση 6 μηνών από την ημερομηνία αφαίρεσης της άδειας οδήγησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η παράβαση πινακίδων επιφέρει 9 βαθμούς ποινής, όπως και η στάθμευση σε χώρο για οχήματα ατόμων με αναπηρία, καθώς και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Η μέθη κυμαίνεται από 5 έως 9 βαθμούς, το αντικανονικό προσπέρασμα με 7 βαθμούς, η χρήση κινητού τηλεφώνου με 3 βαθμούς και η μη χρήση ζωνών ασφαλείας σε ενήλικούς η παιδιά με 5 βαθμούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...