Έβαλες πάνω από 5 άτομα στο αυτοκίνητο; Δες το πρόστιμο

Κάθε αυτοκίνητο έχει συγκεκριμένες θέσεις. Στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφεται ξεκάθαρα πόσα άτομα μπορούν να επιβιβαστούν.

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά στη μεταφορά επιβατών. Στα περισσότερα επιβατικά ΙΧ που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 5 άτομα, όσες δηλαδή είναι και οι ζώνες ασφαλείας. Τα διθέσια είναι για 2 άτομα και τα τετραθέσια ή επταθέσια για 4 και 7 επιβάτες, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η μεταφορά επιβατών με οδικά οχήματα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος. Στην άδεια κυκλοφορίας οποιουδήποτε αυτοκινήτου αναγράφεται ξεκάθαρα μέχρι πόσοι επιβάτες μπορούν να μεταφερθούν.
prostimo epivates

Από τον οδηγό εξαρτάται η ασφάλεια των συνεπιβατών κι αυτός είναι υπεύθυνος να ελέγξει πόσες ζώνες ασφαλείας έχει το όχημά του, ώστε να δεθούν κατάλληλα όλα τα άτομα, είτε αναφερόμαστε σε ενήλικες, είτε σε παιδιά.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο ΚΟΚ με βάση το Άρθρο 33, απαγορεύεται:

  1. Η μεταφορά επιβατών περισσοτέρων των αναγραφόμενων στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
  2. Η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού, από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δεν συγκροτούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκρότησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους, ως και από περισσότερα πρόσωπα από όσα επιτρέπεται στη θέση αυτή.
  3. Η μεταφορά ανηλίκων έως 5 ετών με μοτοσυκλέτα η μοτοποδήλατο, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

Δείτε ακόμη Πόσο είναι το πρόστιμο για έλλειψη πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο;

Υπάρχει πρόστιμο για μεταφορά υπεράριθμων επιβατών;

Φυσικά και υπάρχουν ποινές σε περίπτωση που εντοπιστεί όχημα να μεταφέρει επιπλέον επιβάτες από το προβλεπόμενο. Σύμφωνα με το νομοθεσία, ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του και ειδικότερα να ελέγχει αν φορούν τις ζώνες ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος κατά τη μεταφορά τους. Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...