Ποια είναι τα όρια ταχύτητας στην Ελλάδα;

Δες το ισχύον όριο ταχύτητας, ανάλογα με το όχημά σου και το είδος του δρόμου που κινείσαι.

  • -
  • -

Όλοι όσοι οδηγούμε, τα αντικρύζουμε καθημερινά στο οδικό δίκτυο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές – ειδικά επί ελληνικού εδάφους – που μας έχουν φανεί υπερβολικά. Φυσικά αναφερόμαστε στα όρια ταχύτητας, που καλώς ή κακώς, πρέπει να υπάρχουν καθώς μας προφυλάσσουν από την πιθανότητα της υπερβολής με το πεντάλ του γκαζιού, η οποία πολύ εύκολα μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.

Έτσι λοιπόν, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ορίσει κάποια όρια ταχύτητας, ανάλογα το οδικό δίκτυο που κινείστε. Η υπέρβαση τους δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και διάφορες βαθμίδες προστίμων σε περίπτωση παράβασης. Όταν αυτή είναι μικρή, τότε ο οδηγός δεν έχει παρά να πληρώσει ένα χαμηλό πρόστιμό. Όσο όμως η απόκλιση από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο αυξάνεται, τότε οι ποινές γίνονται πολύ πιο αυστηρές.

Πόσο είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο σε κατοικημένες περιοχές;

Ο νόμος αυτή τη στιγμή ορίζει πως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας είναι τα 50 km/h, εκτός και αν υπάρχει ειδική, τοπική σήμανση που ορίζει άλλο όριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα όμως ο αριθμός αυτός πρόκειται να αλλάξει από 1/1/2022 και να πέσει στα 30 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΤΕΟ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Εκτός κατοικημένων περιοχών τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, για τις διάφορες κατηγορίες οχημάτων και των συνδυασμών αυτών, έχουν ως εξής:

Ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια στους αυτοκινητόδρομους/εθνικές οδούς; (π.χ. Εγνατία οδός, Α.Θ.Ε.)

  • Για επιβατηγά οχήματα και μοτοσικλέτες άνω των 125 cc, το όριο ορίζεται στα 130 km/h.
  • Για επιβατηγά οχήματα με ελαφρύ ρυμουλκούμενο, λεωφορεία και φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους έως 3,5 τόνους, το όριο ορίζεται στα 100 km/h.
  • Για επιβατηγά οχήματα με ρυμουλκούμενο, το όριο ορίζεται στα 90 km/h.
  • Για φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους έως 3,5 τόνους με ελαφρύ ρυμουλκούμενο και φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους άνω των 3,5 τόνων, το όριο ορίζεται στα 85 km/h.
  • Για μοτοσικλέτες έως 125 cc, λεωφορεία με ελαφρύ ρυμουλκούμενο, διάφορα λεωφορεία, λεωφορεία μεταφοράς μαθητών, φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους έως 3,5 τόνους με ρυμουλκούμενο, φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους άνω των 3,5 τόνων με κάθε είδους ρυμουλκούμενο και συνδυασμό φορτηγών, το όριο ορίζεται στα 80 km/h.

 

Ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια στις οδούς Ταχείας Κυκλοφορίας; (π.χ. Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης)

  • Για επιβατηγά οχήματα και μοτοσικλέτες άνω των 125 cc, το όριο ορίζεται στα 110 km/h.
  • Για επιβατηγά οχήματα με ελαφρύ ρυμουλκούμενο, λεωφορεία και φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους έως 3,5 τόνους, το όριο ορίζεται στα 90 km/h.
  • Για φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους έως 3,5 τόνους με ελαφρύ ρυμουλκούμενο, το όριο ορίζεται στα 85 km/h.
  • Για επιβατηγά οχήματα με ρυμουλκούμενο , μοτοσικλέτες έως 125 cc, λεωφορεία με ελαφρύ ρυμουλκούμενο, διάφορα λεωφορεία, λεωφορεία μεταφοράς μαθητών, φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους έως 3,5 τόνους με ρυμουλκούμενο και φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους άνω των 3,5 τόνων, το όριο ορίζεται στα 80 km/h.
  • Για αρθρωτά λεωφορεία, φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους άνω των 3,5 τόνων με κάθε είδους ρυμουλκούμενο και συνδυασμό φορτηγών, το όριο ορίζεται στα 70 km/h.

 

Ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο;

  • Για επιβατηγά οχήματα και μοτοσικλέτες άνω των 125 cc, το όριο ορίζεται στα 90 km/h.
  • Για επιβατηγά οχήματα με κάθε είδους ρυμουλκούμενο, λεωφορεία, λεωφορεία με ελαφρύ ρυμουλκούμενο, φορτηγά μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους έως 3,5 τόνους, φορτηγά μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους έως 3,5 τόνους με ελαφρύ ρυμουλκούμενο και φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους άνω των 3,5 τόνων, το όριο ορίζεται στα 80 km/h.
  • Για μοτοσικλέτες έως 125 cc, αρθρωτά και διάφορα λεωφορεία, φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους έως 3,5 τόνους με ρυμουλκούμενο, φορτηγά επιτρεπόμενου μέγιστου βάρους άνω των 3,5 τόνων με κάθε είδους ρυμουλκούμενο και συνδυασμό φορτηγών, το όριο ορίζεται στα 70 km/h.
  • Για λεωφορεία μεταφοράς μαθητών, το όριο ορίζεται στα 60 km/h.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ - ΤΙ ΕΝΤΥΠΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Για τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν πρόσωπα, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ορίζεται σε 40 km/h μέσα σε κατοικημένες περιοχές και σε 50 km/h έξω από αυτές. 

Για τα φορτηγά αυτοκίνητα και τους συνδυασμούς αυτών, που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, χαμηλότερα των πιο πάνω οριζομένων, αναλόγως της επικινδυνότητας του μεταφερομένου φορτίου και των τεχνικών προδιαγραφών του μεταφορικού μέσου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...