Τέλη κυκλοφορίας: Φόβοι για μείωση εσόδων από τις δηλώσεις ακινησίας

Το αυξημένο κόστος χρήσης ενός ΙΧ ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς σε δήλωση ακινησίας για το 2022, μειώνοντας τα προβλεπόμενα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας.

  • -
  • -

Στοιχήματα παίζουν στο οικονομικό επιτελείο με τον αριθμό των ΙΧ που δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για το 2022 και θα τεθούν σε ακινησία, λόγω της ανόδου του κόστους ενέργειας που έχει προκαλέσει πανικό μεταξύ των ιδιοκτητών ΙΧ.

Η αύξηση της τιμής του καυσίμου σε ευθεία σύνδεση με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, στο να τραβήξει «χειρόφρενο» μεγάλη μερίδα των ΙΧ της χώρας. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου συμπαρασύρουν το σύνολο της διαδικασίας συντήρησης ενός ΙΧ με αποτέλεσμα το ήδη υψηλό κόστος κατοχής ενός αυτοκινήτου να προκαλεί προβληματισμό στα νοικοκυριά. Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι τα οχήματα που θα τεθούν σε ακινησία φέτος θα είναι χιλιάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό ρεκόρ.

Χρονιά-ρεκόρ για τις ακινησίες το 2020

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, έτος που χαρακτηρίστηκε από μακράς διάρκειας σκληρό lockdown, σε ακινησία τέθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους συνολικά 132.000 ΙΧ. Το αντίστοιχο νούμερο για το 2019 ήταν μόλις 84.000, ενώ οι εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση. Η υγειονομική συγκυρία έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο την κινητικότητα όσο και τα έσοδα μεγάλης μερίδας πληθυσμού, οδηγώντας αναπόφευκτα σε καθήλωση μέρους του ενεργού στόλου. Πέρσι, οπότε και τα ποσοστά των ΙΧ σε ακινησία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, ήταν ιδιαίτερα διευρυμένη η τηλεργασία, ενώ τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά, με έκτακτη μορφή, η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία βάση από τον Μάιο.

Ανοιχτό παραμένει και για φέτος το ενδεχόμενο εφαρμογής εκ νέου της δυνατότητας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία βάση, ωστόσο ούτε φέτος θα γίνει από την αρχή της χρονιάς. Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο μηνιαίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας από τον Μάρτιο, γεγονός που θα οδηγήσει ακόμα περισσότερα ΙΧ σε συνθήκες ακινησίας. Σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η άρση της ακινησίας θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο, που θα σημάνει την πληρωμή του 75% των τελών κυκλοφορίας -για 9 μήνες από τους 12.

Δείτε πώς κάνουμε δήλωση ακινησίας - κατάθεση πινακίδων

Η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς ο αντίκτυπος στα κρατικά ταμεία θα είναι σημαντικός, ωστόσο αποτελεί πολιτική απόφαση η διευκόλυνση των ιδιοκτητών ΙΧ λόγω των οικονομικών αλλά και υγειονομικών συνθηκών που επιβάλλουν την διευκόλυνση των φορολογούμενων. Εκείνοι που θα επιλέξουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες έως το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος παράταση, ωστόσο το διάστημα αναμένεται να είναι μικρότερο απ’ ό,τι, όταν το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τον Φεβρουάριο.

Πρόστιμο άνω των 10.000 ευρώ

Το γεγονός ότι η ακινησία του οχήματος γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται κάποια χρονοβόρα επίσκεψη στην εφορία καθιστά τη διαδικασία ακόμα πιο δελεαστική. Με ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα myCAR, η οποία περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος, ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία. Βέβαια, σε περίπτωση ηλεκτρονικής κατάθεσης πινακίδων, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να αφαιρέσει ο ίδιος τις πινακίδες από το όχημά του, και δεν μπορεί να το κυκλοφορήσει για κανέναν απολύτως λόγο.

Ψάχνουν αυτούς που δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016

Όχημα το οποίο έχει δηλωθεί σε ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων από τα αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε να κυκλοφορεί, είτε να μη βρίσκεται στον δηλωμένο χώρο στάθμευσης, είτε να είναι σταθμευμένο φέροντας πινακίδες κυκλοφορίας, οδηγείται σε αυτοδίκαιη άρση της ακινησίας. Παράλληλα επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών, διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου του οχήματος.

Δείτε πώς θα βρείτε τα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας στο myCAR

Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν αμετάβλητα για το 2022, ενώ τα ειδοποιητήρια διαθέτουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών Ι.Χ. για την πληρωμή τους μέσω mobile banking.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...