Ποιες εταιρίες υποσχέθηκαν να «εξαφανίσουν» βενζίνη και ντίζελ από την γκάμα τους;

Κάποιες εταιρείες αυτοκινήτων δεσμεύτηκαν ήδη: Μέχρι και το 2040, κανένα αυτοκίνητο που πουλάνε δεν θα κινείται από μοτέρ εσωτερικής καύσης. Δείτε ποιες είναι.

  • -
  • -

Αν και η ηλεκτροκίνηση είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί την αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα, το τοπίο δεν μοιάζει και τόσο… ξεκάθαρο. Η διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ στη Γλασκόβη πραγματεύεται θέματα σχετικά με το κλίμα και τη μετάβαση σε πράσινους τρόπους μετακίνησης, όμως η ανταπόκριση από την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και από αρκετές χώρες, δεν ήταν η αναμενόμενη.

Μόνο οι BYD, Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz και Volvo δεσμεύτηκαν ενυπόγραφα ότι μέχρι και το 2040, θα σταματήσουν να πουλάνε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ πολλοί κολοσσοί όπως η Toyota, το Volkswagen Group, ο όμιλος Stellantis, το BMW Group, η Honda, η Nissan και η Hyundai διαφωνούν σε αρκετά θέματα και δεν δέχτηκαν να υπογράψουν τη συγκεκριμένη δέσμευση.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2030

Το βασικό ζήτημα για τις εταιρείες που δεν συμφώνησαν ήταν ότι το κόστος της επένδυσης που καλούνται να πραγματοποιήσουν είναι τεράστιο και από την άλλη, δεν υπάρχει το επιθυμητό για εκείνους πλάνο επέκτασης του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και γενικότερα, των απαιτούμενων υποδομών, προκειμένου οι αγοραστές να προχωρήσουν στην επιλογή της νέας τεχνολογίας, αφήνοντας τα βενζινοκίνητα και ντίζελ αυτοκίνητά τους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι η μοναδική… δύσπιστη σε ότι αφορά την ολική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση. Αρκετές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γερμανία επίσης δεν δέχτηκαν να δεσμευτούν ενυπόγραφα ότι μέχρι το 2040 θα απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες. Βέβαια και οι τρεις αυτές χώρες έχουν πολύ μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες οπότε είναι πολύ πιθανό αυτό να… παίζει το ρόλο του.

ΕΛΛΑΔΑ: Η 10η ΠΙΟ... ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από ότι καταλαβαίνουμε, η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί και το μέλλον της αυτοκίνησης δείχνει περίπλοκο. Πολύ μεγάλες μάρκες όπως η BMW θεωρούν ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει πολύ μέλλον μπροστά του και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να τον εξελίσσουν, προκειμένου να γίνει πιο καθαρός και αποδοτικός. Η Toyota από την άλλη στηρίζει ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι η μόνη λύση και ότι δεν γίνεται μια τεχνολογία να μονοπωλήσει.

Τα ηλεκτρικά θα πρέπει να συμβαδίσουν με τους θερμικούς κινητήρες, στην ίδια αγορά, όπως υποστηρίζουν οι Ιάπωνες, ενώ δεν έχουν παραλείψει να τονίσουν ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι τόσο καθαρή όσο νομίζουν κάποιοι. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το υδρογόνο! Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι το μέλλον και πως σύντομα θα λυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...