Ελλάδα: Η 10η πιο «απροετοίμαστη» χώρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις τρέχουν, η ηλεκτροκίνηση προχωράει και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση μοντέλων με θερμικό κινητήρα στη χώρα μας. Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε;

  • -
  • -

Ένα από τα πιο «ζεστά» θέματα επικαιρότητας αυτή τη στιγμή είναι η επίσημη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι από το 2030 θα σταματήσει η πώληση αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ στην Ελλάδα. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι ξεκάθαρη και το μέλλον ανήκει στα συγκεκριμένα μοντέλα, όμως οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κομμάτι των υποδομών, αλλά και στην καθημερινότητά μας, είναι πολλές.

Για την ώρα, τα κενά γύρω από την ηλεκτροκίνηση είναι μεγάλα. Η χώρα μας έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά πώλησης νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά και ένα από τα μικρότερα δίκτυα δημόσιας φόρτισης. Το τελευταίο, ευτυχώς, αλλάζει και βλέπουμε ότι οι φορτιστές πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Ωστόσο, θα χρειαστούμε αρκετό καιρό μέχρι να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο υποδομών ηλεκτροκίνησης και αυτό αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.

Όπως παρατηρούμε, είμαστε η 10η πιο «απροετοίμαστη» χώρα στην Ευρώπη σε ο,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση. Μόλις το 0,02% του στόλου αυτοκινήτων μας είναι ηλεκτρικά, έχουμε το δεύτερο μικρότερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης, ενώ το γέμισμα της μπαταρίας ενός δημοφιλούς ηλεκτρικού μοντέλου (Tesla Model 3 50 kWh) κοστίζει κατά μέσο όρο 10,85$, τη στιγμή που το σχετικό ποσό στη Νορβηγία είναι μόλις 4,75$. Εδώ, να σημειώσουμε ότι σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών μοντέλων πληρώνουν σαφώς περισσότερα χρήματα από ότι εμείς για να φορτίσουν τα αυτοκίνητά τους, έχοντας όμως στη διάθεσή τους και πολλούς περισσότερους φορτιστές.

Για να περάσουμε στα θετικά στοιχεία, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται το ποσό επιδότησης αγοράς νέου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Τεράστια είναι η αύξηση των ιντερνετικών αναζητήσεων σχετικές με τα ηλεκτρικά μοντέλα στην Ελλάδα, όπως και η εντυπωσιακή άνοδος στις πωλήσεις τους τα τελευταία τρία έτη (+646%). Αυτό βέβαια οφείλεται στις σχεδόν μηδενικές ταξινομήσεις που σημείωναν πριν από μερικά χρόνια και όχι σε πραγματική «εκτόξευση» πωλήσεων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...