Ελλάδα: Οι λιγότεροι φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα στην Ευρώπη!

Η χώρα μας σπάει ένα… αρνητικό ρεκόρ, αφού βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε ο,τι αφορά τις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  • -
  • -

Ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολύ πίσω στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν το ακούμε για πρώτη φορά. Αν και τα πρώτα δειλά βήματα έχουν αρχίσει να γίνονται, οι αγοραστές προβληματίζονται με την ηλεκτροκίνηση και το πιο hot ερώτημά τους είναι «πού θα το φορτίζω;».

Το concept των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να υποστηριχθεί από την οικιακή φόρτιση (που στην Ελλάδα δεν έχουν όλοι κλειστούς χώρους στάθμευσης) αλλά και από τους δημόσιους φορτιστές. Αν είχαμε την υποδομή που έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σχεδόν κανείς δεν θα προβληματιζόταν σχετικά με το που θα φορτίσει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο αφού θα είχε πάρα πολλές επιλογές.

Τα δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα ο ACEA (European Automobile Manufacturers Association) δείχνουν πως δεν είμαστε απλώς πίσω, αλλά… τελευταίοι. Σύμφωνα με τους αριθμούς, στην Ελλάδα δεν αναλογεί ούτε ένας φορτιστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά 100 χιλιόμετρα, κατά μέσο όρο, στο οδικό μας δίκτυο. Αναλογούν μόλις 0,2 φορτιστές για κάθε 100 χιλιόμετρα και σημειώνουμε ισοβαθμία με την Λιθουανία στο τέλος της κατάταξης. Κάποιες γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία επίσης μας περνάνε με 0,8 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα.

Φυσικά, στα αστικά κέντρα υπάρχουν σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ειδικά στην Αθήνα, οι εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο λίγες όσο μπορεί να νομίζουν κάποιοι, σίγουρα όμως, αν η ηλεκτροκίνηση ήταν έστω και λίγο περισσότερο διαδεδομένη, τότε δεν θα έφταναν ούτε για αστείο. Στον αντίποδα, οι χώρες με τους περισσότερους φορτιστές ηλεκτρικών ανά 100 χιλιόμετρα παρέχουν εξαιρετικά επίπεδα υποστήριξης της ηλεκτροκίνησης. Όπως είναι λογικό οι αγοραστές σε αυτές τις χώρες δεν φοβούνται να επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και αυτό αποτυπώνεται και στις πωλήσεις.

Οι Top χώρες στην Ευρώπη σχετικά με την ηλεκτροκίνηση

  • Στην Ολλανδία αναλογούν 47,5 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου
  • Στο Λουξεμβούργο αναλογούν 34,5 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου
  • Στη Γερμανία αναλογούν 19,4 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου
  • Στην Πορτογαλία αναλογούν 14,9 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου
  • Στην Αυστρία αναλογούν 6,1 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...