Νέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές στα ταξίδια με πλοίο

Τι «προνόμια» έχουν οι εμβολιασμένοι και τι απαιτείται από τους ανεμβολίαστους.

  • -
  • -

Μετά από μήνες εγκλεισμού, η άρση των περιορισμών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά μας. Ωστόσο, οι συνθήκες που θα ταξιδεύουμε δεν θα είναι οι ίδιες. Τα μέτρα έγιναν πολύ πιο ελαφριά, όμως δεν εξαφανίστηκαν εντελώς και στο κομμάτι των μεταφορών υπάρχουν πολλά που πρέπει να προσέξουμε.

Από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, όλα τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο γίνονται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και όσοι δεν έχουν νοσήσει, θα χρειαστούν τεστ κορονοϊού, μοριακό (PCR) ή rapid προκειμένου να ταξιδέψουν. Το πρώτο θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών μέχρι την ώρα αναχώρησης και το δεύτερο, εντός 48 ωρών.

Για τους ανηλίκους 12 έως 18 ετών επιτρέπεται και η χρήση του self test προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο ή αεροπλάνο (εντός Ελλάδας πτήσεις), ενώ για τα παιδιά κάτω των 12 ετών οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες. Να σημειώσουμε ότι για εκείνους που έχουν κάνει τη μια δόση του εμβολίου ή έχουν κάνει και τη δεύτερη (αν έχει δύο δόσεις το εμβόλιο που έκαναν) αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες από αυτή, τότε ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί με τους ανεμβολίαστους.

Τι ισχύει για τα πλοία

Η πληρότητα στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία φτάνει μέχρι το 80% του συνολικού αριθμού επιβατών που μπορούν να φιλοξενήσουν ή μέχρι το 85% αν το πλοίο διαθέτει καμπίνες. Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η πληρότητα θα φτάνει μέχρι το 50%. Σε ο,τι αφορά τις καμπίνες επιβατών και πληρώματος, θα μπορούν να βρίσκονται σε αυτή έως 4 άτομα, εφόσον είναι σύζυγοι/συμβιούντες, συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού ή άτομα με αναπηρία με το συνοδό τους. Σε αντίθετη περίπτωση, το όριο είναι δύο επιβάτες ανά καμπίνα.

Ακόμη η πληρότητα στα επιβατηγά-οχηματαγωγά-ταχύπλοα, επιβατηγά-ταχύπλοα και επιβατηγά-υδροπτέρυγα είναι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων, εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα τύπου HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνονται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο και

β) μέχρι ποσοστό 50% εφόσον στα ανωτέρω πλοία δεν έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός της περ. (α).

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

αα) Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

αβ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

αγ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Εξαιρούνται:

βα) οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

ββ) οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,

βγ) οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

γ) Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...