Πότε μπορώ να σταματήσω στη ΛΕΑ;

Ποιες περιπτώσεις δεν λογίζονται ως "έκτακτη ανάγκη"

  • -
  • -
Πότε μπορώ να σταματήσω στη ΛΕΑ;
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μόνο λίγες δεν είναι οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών οδήγησης ή στάθμευσης στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), την ίδια ώρα που οφείλουμε να γνωρίζουμε πως δεν αποτελεί λωρίδα κυκλοφορίας.

Η οδήγηση/στάθμευση στη ΛΕΑ επιτρέπεται μόνο σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά και ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας. Οι υπόλοιποι οδηγοί μπορούμε να σταματήσουμε στη ΛΕΑ μόνο σε τρεις (3) σοβαρές περιπτώσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

 -      Αν το αυτοκίνητο έχει υποστεί βλάβη

 -      Αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη

 -      Αν έχουμε λάβει εντολή να σταματήσουμε σε αυτή από την Τροχαία

Τι κάνω αφού σταματήσω στη ΛΕΑ;

Εφόσον συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους φροντίζουμε να ακολουθήσουμε κάποια απλά βήματα, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των υπόλοιπων συνανθρώπων πως. Επομένως:

 -      Ανάβουμε το “αλάρμ” και σταματάμε όσο το δυνατόν δεξιότερα, με τις μπροστινές ρόδες του οχήματος στραμμένες δεξιά

 -      Μεριμνούμε έτσι ώστε όλοι επιβάτες – δίνοντας ιδιαίτερα προσοχή στα παιδιά- να αποβιβαστούν από τις δεξιές πόρτες και, εφόσον είναι δυνατόν, πίσω από το μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας. Αν αδυνατούμε να βγούμε από το όχημα φροντίζουμε να φορέσουμε ζώνη ασφαλείας

 -      Δεν επιχειρούμε να διορθώσουμε τη βλάβη. Αντιθέτως, καλούμε τον τετραψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης και δίνουμε ακριβείς πληροφορίες για τη θέση μας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Όσο περιμένουμε το όχημα περιπολίας, έχουμε διαρκώς την προσοχή μας στην κυκλοφορία, έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να μπορούμε ν’ αντιδράσουμε 

Πότε δεν χρησιμοποιούμε τη ΛΕΑ;

Στον αντίποδα, δεν λογίζονται ως έκτακτη ανάγκη – και επομένως δεν χρησιμοποιούμε τη ΛΕΑ - οι εξής περιπτώσεις:

Για να μιλήσουμε στο κινητό, να ξεκουραστούμε, να πάμε τουαλέτα, να μελετήσουμε έναν οδικό χάρτη ή να φροντίσουμε τα παιδιά, ενώ απαγορεύεται ρητά η επιχείρηση προσπεράσεων μέσω της συγκεκριμένης λωρίδας.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η παραβίαση της ΛΕΑ τιµωρείται µε πρόστιµο 200€, αφαίρεση πινακίδας και άδειας οδήγησης. Το πρόστιμο, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι ο κατεξοχήν αποτρεπτικός παράγοντας προκειμένου να μην κάνουμε άσκοπη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Αυτό διότι, η οδήγηση/στάθμευση ενδέχεται να εμποδίσει την έγκαιρη διακομιδή ενός τραυματία στο νοσοκομείο ή την έγκαιρη άφιξη ενός πυροσβεστικού σε ένα σπίτι ή δάσος που καίγεται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...