Όλο το σχέδιο και οι επιδοτήσεις για μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα στην Αστυπάλαια

Όλα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο πρώτο "πράσινο" και "έξυπνο" νησί της Μεσογείου

  • -
  • -

Σήμερα, η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Κάθε προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος έχει ζωτική σημασία και η Αστυπάλαια γίνεται ένα πράσινο νησί, ο τόπος-πρότυπο που θα ακολουθήσει όλη η Ελλάδα για ένα πιο καθαρό μέλλον με λιγότερους ρύπους.

Έπειτα από συμφωνία με το Volkswagen Group, η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης στο νησί θα είναι αλματώδης. Ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σκούτερ για την εξυπηρέτηση των τοπικών αρχών. Μεταξύ αυτών, παραδόθηκε το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Ελληνικής Αστυνομίας στην χώρα καθώς και ηλεκτρικά οχήματα που θα χρησιμοποιούνται στο αεροδρόμιο και από τον Δήμο του νησιού: ένα e-Scooter SEAT MÓ 125 και τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα VW e-up!, ID.3 και ID.4,ενώ ένα πλούσιο πακέτο επιδοτήσεων για τους κατοίκους θα βοηθήσει στην απόκτηση νέων ΙΧ που κινούνται με ρεύμα, προς αντικατάσταση των συμβατικών που κυκλοφορούν σήμερα.

«Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι το ξεκίνημα. Το παράθυρο σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολίες ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση θα πρέπει να είμαστε γενναίοι, να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια, πρόσθεσε:
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ VOLKSWAGEN ΣΤΟ PROJECT ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης. Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα eAstypalaia για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα.

Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος. Μας έδειξε επίσης πως εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή. Είμαστε επίσης πολύ υπερήφανοι πως το πράσινο Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι πλέον πραγματικότητα, κάτι που δείχνει πως όταν η Ευρώπη δουλεύει από κοινού φέρνει εις πέρας σημαντικά αποτελέσματα» ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα eAstypalaia θα βοηθήσει τους κατοίκους του νησιού να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει:

  • Επιδότηση 40% και έως 12.000€, +3.000€ αν υπάρχει παλαιό αυτοκίνητο για απόσυρση
  • Επιδότηση 20% και έως 1.600€ για αγορά δίκυκλων/τρίκυκλων, +800€ αν υπάρχει όχημα για απόσυρση
  • Επιδότηση έως 800€ για ηλεκτρικά ποδήλατα
  • Επιδότηση 40% για ηλεκτρικά ταξί και έως 15.000€ με υποχρεωτική την απόσυρση του παλαιού οχήματος προς 4.500€ (19.500€ σύνολο)

ΑμεΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαιούνται τα ίδια ποσά ενίσχυσης με εκείνα της κατηγορίας των φυσικών προσώπων, αλλά προσαυξημένα κατά 1.000€ για αγορά αμιγώς ηλεκτρικών ΙΧ και κατά 500€ για αγορά δίκυκλων, τρίκυκλων ή ποδηλάτων. Παράλληλα η Volkswagen θα προσφέρει τα δικά της μοντέλα σε τιμές κόστους για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, κάνοντας την απόκτηση ενός ηλεκτρικού ακόμη πιο δελεαστική για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας. 

Για την ώρα εγκαταστάθηκαν ειδικοί φορτιστές για τα πέντε ηλεκτρικά οχήματα που κατανεμήθηκαν στις υπηρεσίες και έξι επιπλέον φορτιστές, δημόσια προσβάσιμοι, με τους τέσσερις να έχουν εγκατασταθεί σε οικισμούς, έναν στο λιμάνι του νησιού και άλλον έναν στο αεροδρόμιο.
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΚΟΥΤΕΡ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Το project ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης στο νησί θα φέρει πολλούς ακόμη φορτιστές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οικονομικά κίνητρα δίνονται και για την εγκατάσταση φορτιστών, με χρηματοδότηση 500€ σε φυσικά πρόσωπα και 400€ σε νομικά πρόσωπα. Να τονίσουμε ότι φυσικά πρόσωπα και ταξί δικαιούνται μια υποβολή αίτησης για ηλεκτρικό όχημα, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα τριών αιτήσεων και απόκτηση έως και 30 ηλεκτρικών οχημάτων (έως 10 ποδήλατα και έως 20 αυτοκίνητα-βαν).

Στο επίκεντρο της μετεξέλιξης της Αστυπάλαιας σε έξυπνο και βιώσιμο νησί βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα με υπηρεσίες ψηφιακής κινητικότητας. Μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες, μέρος της παραδοσιακής δραστηριότητας ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπεί σε υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων, με ηλεκτρικά σκούτερ από τη SEAT Mo, ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα του ομίλου VW.
ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ Η VOLKSWAGEN ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Η πρώτη φάση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος εξέλιξης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μετακίνησης, όπως είναι η αυτόνομη οδήγηση. Η αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει τεράστια ποσά στα μοντέλα χωρίς οδηγό και ύστερα από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ένα νησί όπως η Αστυπάλαια με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αποτελεί το τέλειο μέρος για την ανάπτυξη των συστημάτων.

Για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή τη δημιουργία ενός καθαρού και «πράσινου» νησιού, οι γεννήτριες παραγωγής ρεύματος που λειτουργούν με καύσιμο το ντίζελ θα αντικατασταθούν σταδιακά από εγκαταστάσεις ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο οι μονάδες παραγωγής θα παραμείνουν στη θέση τους ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των υβριδικών έργων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εφεδρείες.

O CEO του Volkswagen Group, Herbert Diess, βρέθηκε στο νησί της Αστυπάλαιας και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, έγραψε στο Twitter: « Η Αστυπάλαια θα καταστεί ένα εργαστήριο στο μέλλον για την απανθρακοποίηση στην Ευρώπη. Είναι υπέροχο το ότι το έργο αυτό ξεκινά σήμερα μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια τεράστια δέσμευση. Μαζί θα μεταμορφώσουμε ολόκληρο το νησί: πράσινη ενέργεια, ηλεκτρική κινητικότητα, νέες υπηρεσίες κινητικότητας».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...