Ανακοινώνονται νέα κίνητρα αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Αστυπάλαια

Μεταβαίνοντας σε μια νέα εποχή καθαρής ενέργειας, η Αστυπάλαια θα γίνει πρωτοπόρος της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, όπως και στην ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

  • -
  • -

Μια πολύ μεγάλη ημέρα ξημερώνει στην Αστυπάλαια στις 2 Ιουνίου. Ένα διαφορετικό project ηλεκτροκίνησης ξεκινά να υλοποιείται, με φόντο την εξέλιξη ενός νησιού με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και σε επόμενη φάση, τη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος δοκιμών και ανάπτυξης της αυτόνομης οδήγησης.

Το Volkswagen Group επένδυσε στο ελληνικό νησί και το project “Astypalaia 4.0”, όπως ονομάζεται, παίρνει σάρκα και οστά. Στις 2 Ιουνίου λοιπόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Αστυπάλαια, συνοδευόμενος από τους κ. Ακη Σκέρτσο, Γιώργο Γεραπετρίτη, Κώστα Σκρέκα, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Στέλιο Πέτσα και Κώστα Φραγκογιάννη.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ VOLKSWAGEN ΣΤΟ PROJECT

Το ανώτερο στέλεχος της Volkswagen, ο CEO του ομίλου, Herbert Diess, επίσης θα παρευρεθεί στην Αστυπάλαια, έξι μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του γερμανικού ομίλου και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός «πράσινου» νησιού το Volkswagen Group δίνει πέντε ηλεκτρικά οχήματα για τις υπηρεσίες της Αστυπάλαιας.

Το Volkswagen ID.4 είναι το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία, το λιμενικό και την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ενώ ένα ηλεκτροκίνητο σκούτερ SEAT Mo που κατασκευάζεται από τον όμιλο Volkswagen, επίσης θα «αναλάβει υπηρεσία», δίνοντας αθόρυβη και εύκολη μετακίνηση ακόμη και στα στενά σοκάκια του κάστρου του νησιού, με μηδέν ρύπους.

Μετά από επικοινωνία του GOCAR με τον Αντιδήμαρχο Αστυπάλαιας, Γιώργο Σάββα, μάθαμε ότι μελλοντικά θα ακολουθήσουν κι άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Volkswagen για τις υπηρεσίες του νησιού, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πόσα θα είναι αυτά. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με τον Αντιδήμαρχο μάθαμε ότι ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη της συγκοινωνίας και του προγράμματος car sharing τόσο με ηλεκτρικά οχήματα, όσο και με ηλεκτρικά δίκυκλα. Το τελικό όφελος της Αστυπάλαιας βρίσκεται στο γεγονός ότι τα περίπου 1.400 οχήματα συμβατικής τεχνολογίας με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα περιοριστούν περίπου στα 900 οχήματα, με πολύ μεγάλο αριθμό αυτών να είναι ηλεκτρικά.

Στο επίκεντρο της μετεξέλιξης της Αστυπάλαιας σε έξυπνο και βιώσιμο νησί βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα με υπηρεσίες ψηφιακής κινητικότητας. Μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες, μέρος της παραδοσιακής δραστηριότητας ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπεί σε υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων, με ηλεκτρικά σκούτερ από τη SEAT Mo, ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα του ομίλου VW.

Οι οικογένειες στο νησί δεν θα χρειάζονται πλέον δεύτερο αυτοκίνητο λόγω της ανάπτυξης στις συγκοινωνίες και τις υπηρεσίες car sharing, οπότε θα αναβαθμιστεί η ποιότητα μετακίνησης με λιγότερη κίνηση οχημάτων, ειδικότερα κατά την περίοδο υψηλού τουρισμού. Με λίγα λόγια, ο Δήμος Αστυπάλαιας φέρνει το αύριο των μετακινήσεων, σήμερα, με ένα πλάνο που θα ωφελήσει πολλαπλά την τοπική κοινωνία.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΚΟΥΤΕΡ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ - ΤΙΜΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την κρατική επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η Volkswagen θα κάνει επιπλέον εκπτώσεις στους κατοίκους της Αστυπάλαιας αν αυτοί επιλέξουν ένα ηλεκτρικό από τη δική τους γκάμα. Τα μοντέλα τους θα προσφέρονται σε τιμές κόστους εργοστασίου, δίνοντας πολύ μεγάλο κίνητρο τιμής σε όποιον αποφασίσει να αποκτήσει κάποιο από αυτά.

Σε ο,τι αφορά τα κρατικά κίνητρα, η αγορά αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων με λιανική τιμή έως 50.000€ θα επιδοτείται με 40% και έως 12.000€, +3.000€ αν υπάρχει παλαιό αυτοκίνητο για απόσυρση. 20% επιδότηση και έως 1.600€ θα υπάρχει για την αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων/τρίκυκλων (+800€ αν υπάρχει όχημα για απόσυρση) και με έως 800€ θα επιδοτούνται τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Το κίνητρο για την αγορά ηλεκτρικού ταξί είναι 40% της τιμής αγοράς και έως 15.000€, με υποχρεωτική την απόσυρση του παλαιού αυτοκινήτου (προς 4.500€).

ΑμεΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαιούνται τα ίδια ποσά ενίσχυσης με εκείνα της κατηγορίας των φυσικών προσώπων, αλλά προσαυξημένα κατά 1.000€ για αγορά αμιγώς ηλεκτρικών ΙΧ και κατά 500€ για αγορά δίκυκλων, τρίκυκλων ή ποδηλάτων.Για την ώρα εγκαταστάθηκαν ειδικοί φορτιστές για τα πέντε ηλεκτρικά οχήματα που κατανεμήθηκαν στις υπηρεσίες και έξι επιπλέον φορτιστές, δημόσια προσβάσιμοι, με τους τέσσερις να έχουν εγκατασταθεί σε οικισμούς, έναν στο λιμάνι του νησιού και άλλον έναν στο αεροδρόμιο.

Το project ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης στο νησί θα φέρει πολλούς ακόμη φορτιστές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οικονομικά κίνητρα δίνονται και για την εγκατάσταση φορτιστών, με χρηματοδότηση 500€ σε φυσικά πρόσωπα και 400€ σε νομικά πρόσωπα. Να τονίσουμε ότι φυσικά πρόσωπα και ταξί δικαιούνται μια υποβολή αίτησης για ηλεκτρικό όχημα, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα τριών αιτήσεων και απόκτηση έως και 30 ηλεκτρικών οχημάτων (έως 10 ποδήλατα και έως 20 αυτοκίνητα-βαν).

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Στις 2 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στην Αστυπάλαια θα ανακοινώσει και την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπτυξη υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας με ισχύ τριών μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και αιολικών, μαζί με συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας 2 μεγαβάτ και 7 μεγαβατωρών. Σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αστυπάλαια γίνεται κατά 90% μέσω τεσσάρων μονάδων παραγωγής που καίνε ντίζελ, με ισχύ 1 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι γεννήτριες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο μέχρι το νησί να έχει τη δυνατότητα παραγωγής της ενέργειας που καταναλώνει από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Ωστόσο οι μονάδες παραγωγής θα παραμείνουν στη θέση τους ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των υβριδικών έργων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εφεδρείες.

Η πρώτη φάση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος εξέλιξης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μετακίνησης, όπως είναι η αυτόνομη οδήγηση. Η αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει τεράστια ποσά στα μοντέλα χωρίς οδηγό και ύστερα από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ένα νησί όπως η Αστυπάλαια με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αποτελεί το τέλειο μέρος για την ανάπτυξη των συστημάτων.

Σε συνδυασμό με τα άριστα αντανακλαστικά του Δήμου Αστυπάλαιας και την έγκαιρη παροχή των απαραίτητων στοιχείων στα αρμόδια Υπουργεία, η επένδυση στο νησί δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού θα έχουν πλέον την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα νέο, ηλεκτρικό αυτοκίνητο σύγχρονης τεχνολογίας με πολύ μικρό κόστος, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα που θα δαπανούν σε καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας κλπ., προσέχοντας παράλληλα το περιβάλλον.  Βέβαια, οι ελεγκτές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πραγματοποιήσουν αυστηρούς ελέγχους για να διαπιστωθεί αν κάθε αίτηση υποβάλλεται από πραγματικό μόνιμο κάτοικο του νησιού και όχι από κάποιον που προσπαθεί παράνομα να επωφεληθεί από τη συγκεκριμένη επιδότηση αγοράς νέου αυτοκινήτου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...