Σας τινάζει το ρεύμα βγαίνοντας από το αυτοκίνητο; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εσείς ξέρετε τι είναι; Κι αν ναι πως θα το αποφύγετε;

  • -
  • -

Δεν είναι λίγες οι φορές που βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και κλείνοντας την πόρτα, αυτή μας… «επιτίθεται». Φυσικά και μιλάμε για το μικρό χτύπημα από ρεύμα, που νιώθουμε στα δάχτυλα, το οποίο υπάρχει πιθανότητα να συνοδεύεται και από έναν μικρό σπινθήρα, ορατό με γυμνό μάτι, τις νυχτερινές ώρες. Που οφείλεται όμως αυτό το φαινόμενο και από που προέρχεται αυτό το στιγμιαίο «τσίμπημα»;

Πρόκειται για στατικό ηλεκτρισμό και όχι δεν προέρχεται από κάποια διαρροή των ηλεκτρικών κυκλωμάτων του οχήματος, ούτε στην φόρτιση που πραγματοποιείται από την κίνηση του στο δρόμο, καθώς η τάση που δημιουργείται από την τριβή του αέρα, διοχετεύεται προς την γη μέσω των ελαστικών.

Αυτοί που φορτίζονται υπό ορισμένες συνθήκες είναι οι επιβάτες, από την τριβή τους με το κάθισμα ή την ταπετσαρία καθώς βγαίνουν από το αυτοκίνητο. Εάν θέλουμε μπορούμε να «εκφορτιστούμε» επάνω στο αυτοκίνητο, αλλά και σε οποιοδήποτε γειωμένο αντικείμενο. Τα μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα των ρούχων που φοράμε αλλά και των επενδύσεων της καμπίνας, η ατμόσφαιρα με χαμηλή υγρασία και τα παπούτσια που δεν επιτρέπουν την διαρροή του στατικού ηλεκτρισμού προς το έδαφος, ευνοούν την ανάπτυξη φορτίων.

Δείτε ακόμη Τι προβλήματα δημιουργεί η χαμηλή πίεση ελαστικών;

Για την αποφυγή του συγκεκριμένου φαινομένου, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να βγείτε προσεκτικά από το αυτοκίνητο σας χωρίς να αγγίξετε κάποιο μεταλλικό μέρος του για 15 με 20 δευτερόλεπτα. Μιας και κανένα μονωτικό υλικό δεν είναι τέλειο, μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχετε προλάβει να εκφορτιστείτε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...