Τι βαθμολογία κατάφεραν τα Cupra Formentor και Polestar 2 στις δοκιμές του Euro NCAP;

Πρόκειται για τις πρώτες μετρήσεις του Euro NCAP μέσα στο 2021

  • -
  • -

Το Cupra Formentor, το πρώτο όχημα της μάρκας που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε αποκλειστικά γι’ αυτή, κατέκτησε την κορυφαία βαθμολογία ασφαλείας πέντε αστέρων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δοκιμών Euro NCAP, όπως το ίδιο κατάφερε και το σουηδικό αμιγώς ηλεκτρικό όχημα από την Polestar, στις πρώτες δοκιμές ασφαλείας του Οργανισμού για το 2021.

Είναι η πρώτη φορά που ένα όχημα της Cupra περνάει από δοκιμές του Euro NCAP και αυτό αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία ως ανεξάρτητη μάρκα, ειδικά φέτος που σύμφωνα με το ισχύον αυστηρότερο σύνολο απαιτήσεων των δοκιμών, το δυναμικό CUV κατάφερε να πετύχει τις καλύτερες βαθμολογίες.

Το Polestar 2 δοκιμάστηκε στην έκδοση με την μεγάλη αυτονομία και τους δύο ηλεκτροκινητήρες, καταφέρνοντας βαθμολογίες που κυμάνθηκαν από 80% έως 92% στις 4 κατηγορίες: Συστήματα υποβοήθησης ασφαλείας, Ευπαθείς χρήστες δρόμου, Ανήλικοι επιβάτες και Ενήλικοι επιβάτες. Αντίστοιχα και το ισπανικό μοντέλο σημείωσε υψηλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς: Ενήλικοι επιβάτες 93%, Παιδιά 88%, Ευπαθείς χρήστες δρόμου 68% και Συστήματα υποβοήθησης Ασφάλειας 80%.

Και τα δύο μοντέλα αντιμετώπισαν μία σειρά αναθεωρημένων δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής κινούμενου φραγμού στη δοκιμή πρόσκρουσης μετωπικής σύγκρουσης με κινούμενο αυτοκίνητο. Η νέα δοκιμή βοηθά τον οργανισμό να αξιολογήσει την προστασία των επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά επίσης αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η εμπρόσθια δομή του οχήματος σε ένα σενάριο σύγκρουσης.

Ο Euro NCAP έχει επίσης αναθεωρήσει τις δοκιμές των πλευρικών συγκρούσεων ώστε να περιλαμβάνουν προσαρμογές στην ταχύτητα και τη μάζα της δοκιμής, αυξάνοντας τη σοβαρότητα της σύγκρουσης. Παράλληλα, για πρώτη φορά το Euro NCAP αξιολογεί την προστασία από κρούσεις από απόσταση, εστιάζοντας στην προστασία του οδηγού και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ του με τον συνοδηγό.

Ωστόσο ο Οργανισμός Ασφαλείας δεν αυξάνει μόνο τη δυσκολία των δοκιμών σύγκρουσης σε σχέση με την παθητική ασφάλεια, αλλά δίνει πλέον μεγαλύτερη έμφαση στα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και τις τεχνολογίες πρόληψης ατυχημάτων. To Safety Assist Assessment εξετάζει τομείς όπως η κόπωση του οδηγού και η απόσπαση της προσοχής του σε σχέση με τα Συστήματα Παρακολούθησης Κατάστασης Οδηγού.

Ο οργανισμός επαναξιολογεί τις πρακτικές δοκιμών κάθε δύο χρόνια και οι περσινές βελτιώσεις τις έχουν καταστήσει τις πιο αυστηρές και πιο λεπτομερείς μέχρι σήμερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...