Alfa Romeo Giulia: Με ιστορία έξι δεκαετιών

Έχουν το ίδιο όνομα, αλλά πολλά χρόνια διαφορά και άλλα τόσα κοινά

  • -
  • -

Η Alfa Romeo Giulia είναι από τα πλέον ποθητά μοντέλα της αγοράς. Είναι αυτό που θέλεις να βλέπεις και ακόμα περισσότερο να ζεις και να απολαμβάνεις στην καθημερινότητά σου. Η ιστορία του ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν το 1962 η Alfa Romeo παρουσίασε την Giulia.

Όπως συνήθως συμβαίνει με τις Alfa Romeo, αρχικά κέρδισε το κοινό με την αισθητική της και ακολούθως με τις χάρες της στο δρόμο. Ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο για οδήγηση. Ένα χαρακτηριστικό που οι Ιταλοί διατήρησαν στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί σήμα κατατεθέν για τα μοντέλα τους.

Σχεδόν πέντε δεκαετίες και κάτι μετά, η Alfa Romeo αναβίωσε το θρύλο με το όνομα Giulia δημιουργώντας ένα μοντέλο στην ίδια φιλοσοφία που φέρνει τα δυο μοντέλα με το ίδιο όνομα περισσότερο κοντά απ’ όσο μπορεί να μαρτυρά η διαφορά ηλικίας τους. Η κεντρική φιλοσοφία θέλει τα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας να έχουν χαμηλό βάρος και μεγάλη ιπποδύναμη.

Έτσι η Giulia του 1962, ένα οικογενειακό σεντάν μοντέλο, με τέσσερις πόρτες, ζύγιζε κάτω από 1.000 κιλά. Κάτω από το καπό της είχε, ανάλογα με την έκδοση δύο κινητήρες, ένα 1,3 και ένα 1,6 λίτρων. Με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, η απόδοση έφτανε από 78 έως 112 ίππους, υψηλή για την εποχή τιμή.

Ανάλογα, στη σημερινή Giulia, το βάρος έχει περιοριστεί στα 1.429 κιλά, με τη χρήση ελαφρών υλικών όπως ο άξονας μετάδοσης από ανθρακονήματα και τα τμήματα από αλουμίνιο στο αμάξωμα και την ανάρτηση.

Ως αποτέλεσμα ακόμα και η “βασική” Giulia με τον κινητήρα 2.0ΤΒ των 200 ίππων, διαθέτει κορυφαία αναλογία κιλών/ίππο (7,1kg/PS). Ο ίδιος κινητήρας είναι διαθέσιμος και σε έκδοση 280 ίππων (140 ίπποι/λίτρο), ενώ ακόμα και οι diesel εκδόσεις με απόδοση 190 ή 210 ίππους και κυρίως ροπή 450 και 470 Nm, προσφέρουν εξίσου κορυφαίες επιδόσεις. Έτσι, εκτός από καλές επιδόσεις, η Giulia προσφέρει και οδηγική απόλαυση, ανάλογη μοντέλων με σπορ προσανατολισμό.

Αμφότερες ακολούθησαν κοινούς δρόμους σχεδιαστικά, με προσοχή στην αισθητική, αλλά και τη λειτουργικότητα. Ο συντελεστής αεροδυναμικής της πρώτης Giulia ξεχώριζε στην εποχή του, αφού ήταν Cd 0,34, ενώ στη σύγχρονη, σημερινή Giulia είναι Cd 0,25.

Η διαφορά ανάμεσα στα αδελφά μοντέλα με τα τόσα κοινά, είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την πρώτη Giulia που ξεκίνησε ως βασική με τον κινητήρα των 1,3 λίτρων και ακολούθησαν οι μεγαλύτερες, η σημερινή Giulia εξελίχθηκε πάνω στην κορυφαία έκδοση Quadrifiglio Verde των 510 ίππων και πάνω της χτίστηκαν οι μικρότερες εκδόσεις, υιοθετώντας την κορυφαία τεχνολογία της.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...