Οι άλλοι ανεβαίνουν, η Tesla πέφτει στην Ευρώπη

Κορονοϊός και αυστηρότεροι κανονισμοί περί ρύπων χτύπησαν για τα καλά την παντοδυναμία του Musk στην ευρωπαϊκή «ηλεκτρική» αγορά

  • -
  • -

Ο ερχομός της Tesla στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν μπορεί παρά επαναστατικός, να χαρακτηριστεί. Κατάφερε να δείξει πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε θέση να γίνουν ποθητά από το κοινό και να παρέχουν υψηλές επιδόσεις. Ο ιδρυτής της μάλιστα, Elon Musk, είχε πει κάποτε πως ο κύριος στόχος του είναι να κάνει και τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες να ακολουθήσουν τα χνάρια του, πριν γίνει ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο.

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Musk συνεχίζει να έχει ακόμη το ίδιο σκεπτικό, αλλά σίγουρα οι υπόλοιποι κατασκευαστές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και αυτό φαίνεται στους αριθμούς της έρευνας της Schmidt Automotive Research.

EV-Sales-Europe

Όπως βλέπετε, η Tesla ξεκίνησε να κυριαρχεί στις πωλήσεις ηλεκτρικών της Ευρώπης, τον Οκτώβριο του 2019. Μέχρι εκείνη την στιγμή τους μεγαλύτερους αριθμούς, τους είχαν οι Renault, Nissan και Mitsubishi, οι τρεις εταιρίες που συμμάχησαν στην Alliance.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι πωλήσεις της Tesla ακολούθησαν μία ανοδική πορεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, απ’ όπου και έμεινε στάσιμη μέχρι την έναρξη της «καθόδου», τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία χτύπησε για τα καλά και στην Ευρώπη. Μέσα στην περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, οι Renault-Nissan-Mitsubishi, αλλά και το Volkswagen Group πέρασαν μπροστά από την Tesla.

Η Tesla έκλεισε την χρονιά με περίπου 96.000 πωλήσεις στην Ευρώπη, με τις Hyundai-Kia να πλησιάζουν... επικίνδυνα με 95.000 μονάδες. Οι Renault-Nissan-Mitsubishi έφτασαν τα 135.000 ηλεκτρικά, ενώ το Volkswagen Group κατάφερε 175.000 πωλήσεις.

Μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια των κατασκευαστών να εξελιχθούν στην «ηλεκτρική» αγορά, έπαιξαν οι νέες προϋποθέσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που θέλουν τις εκπομπές CO2 να μην ξεπερνούν τα 95 g/km. Θυμίζουμε πως η Volkswagen ξεκίνησε τις πωλήσεις του νέου ID.3, ενώ το λογισμικό του ακόμα βρισκόταν σε στάδιο εξέλιξης, μόνο και μόνο για να αποφύγει τις κυρώσεις. Αν και κατάφερε να πουλήσει αρκετά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή για να αποφύγει το πρόστιμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...