Πόσο αυξάνουν την κατανάλωση τα θερμαινόμενα καθίσματα και τα άλλα ηλεκτρικά συστήματα;

Το κόστος για κάθε 100 χλμ. οδήγησης με κάθε σύστημα ενεργοποιημένο

  • -
  • -

Θερμαινόμενα καθίσματα, θερμαινόμενο τιμόνι, ασύρματη φόρτιση κινητού, διζωνικός κλιματισμός. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μία σειρά από ανέσεις που κάνουν οδηγό και επιβάτες να νιώθουν… σαν στο σπίτι τους. Όλα αυτά τα συστήματα καταναλώνουν όμως ενέργεια, η οποία «καθρεφτίζεται» στην κατανάλωση του κινητήρα.

Ο γερμανικός οργανισμός ADAC υπολόγισε το κόστος των σημαντικότερων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συστημάτων, με βάση το πόσο αυξάνουν την κατανάλωση. Για κάθε 100 watt ισχύος, η κατανάλωση ανέρχεται σε 0,1 lt/100 km (ή 0,1 kWh ανά 100 km, αν πρόκειται για ηλεκτρικό αυτοκίνητο). Ως κόστος, ο ADAC υπολόγισε 1,4 ευρώ για κάθε επιπλέον λίτρο βενζίνης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ADAC ΝΑ ΚΑΝΕΙ CRASH TEST ΣΕ ΠΑΜΦΘΗΝΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Π.χ., για ένα ταξίδι από την Αθήνα έως την Λαμία και πίσω (περίπου 400 km), αν είναι ενεργοποιημένα ταυτόχρονα ο ζεστός αέρας στο παρμπρίζ (800 watt), τα θερμαινόμενα καθίσματα (100 watt), το θερμαινόμενο τιμόνι (50 watt), οι θερμαινόμενοι καθρέπτες (40 watt) και η φόρτιση του κινητού (10 watt), τότε η κατανάλωση καυσίμου θα είναι αυξημένη κατά 4 lt σε όλο το ταξίδι, δηλαδή κοντά στα 6 ευρώ! Για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το επιπλέον κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο και υπολογίζεται στο 1,25 ευρώ.

Ο ADAC προτείνει να απενεργοποιούμε τα συστήματα όταν δεν τα χρειαζόμαστε (π.χ. την αντίσταση στο πίσω τζάμι), όχι όμως συστήματα που είναι απαραίτητα για την οδική ασφάλεια, όπως τα φώτα και το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ.

Ας δούμε το κόστος ευρώ ανά 100 km ορισμένων συστημάτων του αυτοκινήτου μας:

Θερμαινόμενο παρμπρίζ                 1,12 ευρώ

Προβολείς                                        0,18 ευρώ

Προβολείς ομίχλης                           0,15 ευρώ

Θερμαινόμενο κάθισμα                    0,14 ευρώ

Σύνδεση USB                                  0,14 ευρώ

Θερμαινόμενο τιμόνι                        0,07 ευρώ

Ραδιόφωνο                                      0,03 ευρώ

Σύστημα πλοήγησης                       0,01 ευρώ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...