Πώς “ψήνεται” ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Για την ακρίβεια και πώς ψύχεται πριν βγει στην παραγωγή

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μοιάζουν εξωτερικά με αυτά που έχουν θερμικούς κινητήρες, αλλά έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες που αφορούν την αντίδρασή του στις ακραίες θερμοκρασίες. Η Skoda Auto για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί έναν ειδικό ηλιακό θάλαμο για να προσομοιώσει, σε μια περίοδο διάρκειας 25 ημερών, τη θερμοκρασιακή καταπόνηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κυκλοφορεί για συνεχές διάστημα τεσσάρων ετών, στις κλιματολογικές συνθήκες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η δοκιμή αυτή επιβεβαιώνει την αξιοπιστία των εξαρτημάτων και των υλικών ενός ηλεκτρικού μοντέλου της τσέχικης φίρμας και κατά πόσον υπάρχει καταπόνηση ή μειωμένη απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της προσλαμβανόμενης οπτικής φθοράς. “Η Skoda είναι η πρώτη μάρκα του Volkswagen Group που διαθέτει τέτοιο θάλαμο δοκιμών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην Ευρώπη – αντίστοιχο ηλιακό θάλαμο έχει και η Audi, όμως στην Κίνα”, λέει ο Petr Sobotka, επικεφαλής της τεχνολογίας υλικών και ειδικών μετρήσεων, σχετικά με τον νέο χώρο εργασίας του.

Οι δοκιμές γίνονται σε ένα θάλαμο, ο οποίος για την κατασκευή απαιτήθηκε ένας χρόνος. Πρόκειται για έναν προσεκτικά μονωμένο δωμάτιο εξοπλισμένο με ένα σύνολο 28 ειδικών λαμπτήρων αλογονιδίου μετάλλου, ισχύος 2,5 ή 4 kW. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα στο θάλαμο μπορεί να φτάσει και τους 110 βαθμούς κελσίου. Φυσικά για την ασφάλεια χρησιμοποιούνται αισθητήρες και κάμερες ανίχνευσης θερμοκρασίας.

Ο θάλαμος επιτρέπει τη προσομοίωση διαφόρων συνθηκών θερμοκρασιών, υγρασίας και ηλιοφάνειας, αλλά και απότομες εναλλαγές της τάξης των 30 βαθμών κελσίου. Ένας πλήρης κύκλος δοκιμών διαρκεί 25 ημέρες. Οι πρώτες δεκαπέντε, προσομοιώνουν το ζεστό, ξηρό κλίμα της ερήμου της Αριζόνα.

Κάθε 24 ώρες συμπιέζονται δύο ημερήσιοι κύκλοι (όταν το αυτοκίνητο εκτίθεται σε έντονη ηλιοφάνεια έως 1000 W/τ.μ., θερμοκρασία περιβάλλοντος 42°C και υγρασία κάτω από 30%) και δύο νυχτερινοί κύκλοι (με θερμοκρασία 10°C). Στο τέλος κάθε ημέρας υπάρχει περίοδος συντήρησης μίας ώρας, σε θερμοκρασία 23°C και οι τεχνικοί μπορούν να εισέλθουν στον θάλαμο για να ελέγξουν την κατάσταση του οχήματος και π.χ. να αλλάξουν έναν ελαττωματικό αισθητήρα.

Οι τελευταίες δέκα ημέρες της δοκιμής προσομοιώνουν ένα υγρό κλίμα όπως της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ημέρας η θερμοκρασία ρυθμίζεται στους 42°C, αλλά αυτή τη φορά η σχετική υγρασία ξεπερνά το 60%. Από αυτήν τη θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια του νυκτερινού κύκλου ο θάλαμος ψύχεται στις συνθήκες μιας αλπικής νύχτας, στους -10°C. Τα υπό δοκιμή εξαρτήματα και υλικά πρέπει να περάσουν με απόλυτη επιτυχία τη δοκιμή, για να βρουν τον δρόμο τους για την παραγωγή.

Η όλη διαδικασία ελέγχεται από την ειδική αίθουσα, η οποία διαχωρίζεται από τον θάλαμο με ένα χοντρό τοίχο. Το προσωπικό θα είναι σύντομα σε θέση να επιβλέπει τις δοκιμές χρησιμοποιώντας τα κινητά του τηλέφωνα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...