Ποια είναι τα ασφαλέστερα βαν

Ο οργανισμός Euro NCAP αξιολόγησε 19 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα

  • -
  • -

Μετά τα επιβατικά μοντέλα και τα οχήματα μεταφορών, τα επαγγελματικά βαν, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Euro NCAP. Συνολικά 19 οχήματα που αντιπροσωπεύουν το 98% των πωλήσεων της κατηγορίας N1 (έως 3,5 τόνους), αξιολογήθηκαν με βάση το πρωτόκολλο του 2018. Σε αυτό αξιολογούνται συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως το αυτόνομο φρενάρισμα, η παραμονή στη λωρίδα κυκλοφορίας, η διατήρηση του ορίου ταχύτητας κ.α.

Εν μέσω πανδημίας, τα δρομολόγια με τα συγκεκριμένα βαν έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε όλο τον κόσμο, οπότε είναι σημαντική η ανανέωση του στόλου με οχήματα που είναι ασφαλή τόσο για τους επιβάτες τους όσο και τους άλλους χρήστες των δρόμων, κυρίως τους ευαίσθητους (πεζούς και ποδηλάτες).

Πώς βαθμολογήθηκαν τα 19 βαν

Στην κορυφή με χρυσό βραβείο βρέθηκαν τα: Ford Transit, Mercedes-Benz Vito και Volkswagen Transporter.

Ασημένιο μετάλλιο απέσπασαν τα: Ford Transit Custom, Mercedes-Benz Sprinter, Opel/Vauxhall Vivaro, Peugeot Expert και Volkswagen Crafter.

Χάλκινο μετάλλιο δόθηκε στα: Citroen Jumper και Jumpy, Fiat Ducato, Iveco Daily, Peugeot Boxer και Toyota Proace.

Στην ουρά, λόγω απουσίας συστημάτων ασφαλείας, βρέθηκαν τα Fiat Talento, Opel/Vauxhall Movano, Nissan NV400, Renault Master και Trafic.

Αυτό που επισημαίνει ο Euro NCAP είναι ότι συστήματα που είναι στάνταρ σε μία χώρα, μπορεί να είναι προαιρετικά σε άλλες. Ακόμη και βαν που βγαίνουν από την ίδια γραμμή παραγωγής, ενδέχεται σε μία μάρκα να έχουν π.χ. στον προαιρετικό εξοπλισμό την αυτόνομη πέδηση και σε μία άλλη να μην είναι διαθέσιμο το σύστημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...