Πώς οι μάρκες μειώνουν τα πρόστιμα για υπέρβαση του μέσου όρου CO2

Τι είναι τα super-credits και το σύστημα pooling

  • -
  • -

Η αυστηρή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα επιβατικά αυτοκίνητα έχει φέρει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε δύσκολη θέση. Τα όρια είναι αυστηρά και τα πρόστιμα για κάθε γραμμάριο CO2 πάνω από το όριο κάθε μάρκας ανέρχεται σε 95 ευρώ (πολλαπλασιαζόμενο επί τα αυτοκίνητα που έχει πουλήσει).

Δεν έχουν όλες οι εταιρείες τον ίδιο στόχο, καθώς εξαρτάται από το μέγεθος των αυτοκινήτων που διαθέτει. Π.χ. ο όμιλος FCA (Fiat  Chrysler) έχει για το 2021 στόχο τα 91,8 gr/km, ενώ η Daimler τα 102,8 gr/km.

Δείτε τις μάρκες με τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο 

Υπάρχουν όμως αρκετά εργαλεία που μειώνουν τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Καταρχάς, για το 2020 ο στόχος αφορά το 95% των αυτοκινήτων με τους χαμηλότερους ρύπους κάθε ομίλου. Δηλαδή το 5% των αυτοκινήτων με τις υψηλότερες εκπομπές CO2 (π.χ. μεγάλα SUV ή σπορ μοντέλα) βγαίνουν από την εξίσωση. Από το 2021 πάντως και το 100% των αυτοκινήτων θα υπολογίζεται για τον μέσο όρο.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει στις μάρκες κίνητρο για την πώληση αμιγώς ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών αυτοκινήτων. Με το σύστημα “super-credit”, κάθε ένα αυτοκίνητο σε αυτή την κατηγορία μετρά «διπλό» στον υπολογισμό του μέσου όρου εκπομπών CO2. Έτσι οι αυτοκινητοβιομηχανίες προωθούν περισσότερο τα μοντέλα τους που… μπαίνουν στην πρίζα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της JATO Dynamics για το πρώτο δεκάμηνο του 2020: οι πωλήσεις τους σε 22 χώρες της Ευρώπης ανήλθαν σε 875.000 μονάδες, έναντι 411.700 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Καταγράφηκε δηλαδή άνοδος 113%!

Παράλληλα, η ΕΕ επιτρέπει στους ομίλους να κάνουν pooling. Τι σημαίνει αυτό;

Να κάνουν συμφωνίες μεταξύ τους, ώστε να δημιουργούν ομάδες που ρίχνει τον μέσο όρο CO2 ανά αυτοκίνητο και άρα το πρόστιμο. Ας δούμε ποιες ομάδες έχουν δημιουργηθεί:

BMW (BMW, ΜΙΝΙ, Rolls-Royce)

Daimler (Mercedes-Benz, smart),

Fiat Chrysler (Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Ram, Honda, Tesla),

Geely Group (Volvo, Polestar, Lynk & Co, Lotus, LEVC, Geely brand, Ford)

Hyundai-Kia (Hyundai, Kia)

PSA (Citroen, DS, Opel, Peugeot, Vauxhall)

Renault-Nissan-Mitsubishi (Alpine, Dacia, Infiniti, Lada, Mitsubishi, Nissan, Renault)

Suzuki (Suzuki)

Tata Motors (Jaguar, Land Rover, Tata),

Toyota (Lexus, Toyota brand, Mazda)

Volkswagen Group (Audi, Bentley, Cupra, Maxus, MG, Porsche, SAIC, SAIC Maxus, Seat, Skoda, Volkswagen)

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...