Ford Kuga με τεχνητή νοημοσύνη: Απενεργοποιεί την τετρακίνηση για μείωση της κατανάλωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ford, προσφέρει περίπου 6,5 % χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου!

  • -
  • -

Για δεκαετίες ολόκληρες, τα συστήματα 4WD παρείχαν αυξημένη πρόσφυση σε οδηγούς που επιχειρούσαν να κινηθούν σε γλιστερές, με το κόστος της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου. Στη συνέχεια ήρθε η τεχνολογία τετρακίνησης AWD - ικανή να ανιχνεύσει ποιοι τροχοί είχαν την περισσότερη πρόσφυση για να στείλει περισσότερη ισχύ σε αυτούς και να είναι μικρότερο το κόστος στην κατανάλωση.

Τώρα η Ford προχωράει ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας την τεχνολογία AWD disconnect για το νέο Kuga και Kuga Hybrid. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, το νέο σύστημα απενεργοποιεί την κίνηση στους πίσω τροχούς όπου θεωρεί πως δεν είναι αναγκαία, για χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, ενώ μόλις καταλάβει πως το όχημα χρειάζεται περισσότερη πρόσφυση, μπορεί να επανασυνδέσει την κίνηση σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Το σύστημα παρακολουθεί συνεχώς ποιοι τροχοί έχουν την περισσότερη πρόσφυση, παίρνοντας πληροφορίες από αισθητήρες που βρίσκονται γύρω από το αυτοκίνητο. Ανάλογα με τις εκτιμήσεις, πραγματοποιεί ανεπαίσθητες αλλαγές σε μόλις 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Μάλιστα, εάν καταλάβει πως οι μπροστινοί τροχοί έχουν μηδενική πρόσφυση, το σύστημα είναι ικανό να στείλει έως και το 100 % της ισχύς στους πίσω τροχούς.

Το εξελιγμένο λογισμικό χρησιμοποιεί έναν ειδικό ηλεκτρονικό εγκέφαλο και έναν αλγόριθμο που ονομάζεται «fuzzy logic», για να προσδιορίσει εάν η ισχύς στους πίσω τροχούς μπορεί να αποσυνδεθεί πλήρως στις υπάρχουσες συνθήκες. Για παράδειγμα όταν ταξιδεύουμε στον αυτοκινητόδρομο μία ζεστή ημέρα με στεγνό οδόστρωμα. Αυτό κάνει προσωρινά το αυτοκίνητο προσθιοκίνητο για ακόμη καλύτερη απόδοση καυσίμου, η οποία φτάνει περίπου το 6,5 %.

Το εντυπωσιακό είναι πως, τσεκάροντας συνεχώς διάφορες παραμέτρους, η έξυπνη τετρακίνηση είναι ικανή να πάρει μία απόφαση για το αν πρέπει να μεταφέρει την ισχύ σε άλλο τροχό, μόλις σε 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τσεκάρει διάφορες παραμέτρους όπως το traction control και το ABS για να δει αν κάποιος τροχός χάνει πρόσφυση, την εξωτερική θερμοκρασία και την ενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων για να καταλάβει τις καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να καταλάβει ακόμα και αν ρυμουλκείτε κάποιο τρέιλερ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...