Το GOCAR στο Electric Vehicle Conference: 5 Hot Info που μας έμειναν από το συνέδριο

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που φέρνει η ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

  • -
  • -

Η Ηλεκτροκίνηση είναι το κυρίαρχο θέμα στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, αυτή την τόσο απαιτητική χρονιά που φτάνει προς το τέλος της. Το GOCAR δεν αρκείται απλώς να παρατηρεί και να καταγράφει τις εξελίξεις. Συμμετέχει ενεργά, συμβάλλει στην αλλαγή, υιοθετεί την καινοτομία, αναπτύσσει και εφαρμόζει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στην πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, όντας πρωτοπόροι με την ενότητα GOELECTRIC στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, συμμετείχαμε ενεργά ως Χορηγοί Επικοινωνίας στο Electric Vehicle Conference 2020, το πρώτο online συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα που έγινε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Παράλληλα, είχαμε και την ευθύνη συντονισμού ενός σημαντικού τμήματος του συνεδρίου, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη συζήτηση για όλες τις διαθέσιμες λύσεις για την οικολογική μετακίνηση και τη μικροκινητικότητα τα επόμενα χρόνια.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και τη διεθνή επενδυτική, επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα, παρουσίασαν τα νέα δεδομένα και ανέπτυξαν προτάσεις και λύσεις που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη ανέλυσαν την ατζέντα, όπως αυτή ορίζεται μετά το πρόγραμμα επιδοτήσεων και κινήτρων ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά’.

Από όσα σημαντικά ακούσαμε στο συνέδριο, ξεχωρίσαμε 5 πολύ σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

01: Κίνητρα για ανανέωση του στόλου
Ένας από τους 4 άξονες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση είναι η ανανέωση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων στη χώρα μας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Κώστας Καραμανλής, σήμερα έχουμε έναν από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων της Ευρώπης, με μέσο όρο ηλικίας τα 14 έτη σχεδόν. Επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ‘‘νεκροταφείο αυτοκινήτων’’ και πως χρειαζόμαστε αυτοκίνητα που να ρυπαίνουν λιγότερο και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

02: Δωρεάν στάθμευση για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, προανήγγειλε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 και για δύο έτη, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων θα δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων, σε όλη τη χώρα, ενώ ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη δράσεων ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας σε μικρά νησιά, στα πρότυπα της μεγάλης επένδυσης που ξεκινά σε συνεργασία με τη Volkswagen στην Αστυπάλαια.

 

03: Τα μισά καινούρια αυτοκίνητα στη Νορβηγία είναι ηλεκτρικά
Για το success story της ηλεκτροκίνησης στη Νορβηγία μάς μίλησε η Christina Bu, Γενική Γραμματέας του Norwegian EV Association. Τα μισά σχεδόν αυτοκίνητα που πωλούνται στη Νορβηγία είναι ηλεκτρικά, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως οι πωλήσεις των οχημάτων BEV & PHEV άγγιξαν το 80% των συνολικών πωλήσεων τον Οκτώβριο!

 

04: Οι σταθμοί φόρτισης πρέπει να σχεδιάζονται και για φορτηγά
Για την ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών φορτηγών και τι αυτό συνεπάγεται για τους τομείς της ενέργειας και των δικτύων φόρτισης μίλησε ο Christian Will, Project Manager των υποδομών φόρτισης στο E-Mobility Group της Daimler Truck. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι υποδείξεις που έκανε όσον αφορά τους σταθμούς φόρτισης και το πώς αυτοί θα πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα χωράνε και να μπορούν να υποστηρίξουν τη φόρτιση μεγάλων φορτηγών και όχι μόνο επιβατικών αυτοκινήτων.

 

05: Θα αλλάξει το μοντέλο χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Ο κος Κωνσταντίνος Μαγκανιώτης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Λειτουργίας Τηλεμέτρησης της ΔΕΔΔΗΕ, σε ερώτηση του GOCAR για το πώς θα επηρεαστούν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και οι χρεώσεις, όταν στο μέλλον όλο και περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα θα φορτίζουν ταυτόχρονα το βράδυ, απάντησε πως δεν θα μείνουμε στο διζωνικό τιμολόγιο που ισχύει σήμερα (ημερήσιο – νυχτερινό). Θα πάμε σε ένα άλλο μοντέλο χρέωσης, με περισσότερα τιμολόγια τα οποία θα διαβαθμίζονται βάσει της καμπύλης φορτίου, έτσι ώστε να μην συγκεντρώνονται όλες οι φορτίσεις σε συγκεκριμένες ώρες προκαλώντας πρόβλημα στο δίκτυο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...