ACEA: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλούνται αρκετά, αλλά έχουμε μείνει πίσω σε σταθμούς φόρτισης

  • -
  • -

Η 'Ενωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δημοσίευσε τη δεύτερη έκδοση του «Making the Transition to Zero-Emission Mobility», μια ετήσια μελέτη που παρακολουθεί την πρόοδο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της υποδομής και τα κίνητρα που είναι απαραίτητα για την προώθηση των εξηλεκτρισμένων οχημάτων.

Αυτή η νέα έκθεση δείχνει ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 110% τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των σημείων φόρτισης αυξήθηκε μόλις κατά 58% (κάτω από 200.000) - αποδεικνύοντας ότι οι επενδύσεις σε υποδομές δεν συμβαδίζουν με τις αυξημένες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

«Αυτό είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνο, καθώς θα μπορούσαμε σύντομα να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων θα σταματήσει αν οι καταναλωτές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης για να μπορούν να ταξιδεύουν ή ότι πρέπει να κάνουν ουρά πολύ ώρα σε ένα ταχυφορτιστή», προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του ACEA, Eric-Mark Huitema.

Πράγματι, η ανάλυση της ACEA αποκαλύπτει ότι μόλις 1 στα 7 σημεία φόρτισης στην ΕΕ είναι  ταχυφορτιστής αυτή τη στιγμή. Μόνο 28.586 σημεία φόρτισης είναι κατάλληλα για γρήγορη φόρτιση (με χωρητικότητα ≥22 kW), ενώ τα κανονικά σημεία (<22 kW) αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία (171.239). Πολλά από τα λεγόμενα «κανονικά» σημεία φόρτισης που περιλαμβάνονται στις στατιστικές της ΕΕ είναι κοινές πρίζες που δεν είναι κατάλληλες για γρήγορη φόρτιση οχημάτων.

Ένα άλλο βασικό εύρημα της έκθεσης της ACEA είναι ότι η υπάρχουσα υποδομή παραμένει εξαιρετικά άνιση κατανεμημένη σε ολόκληρη την ΕΕ. Τέσσερις χώρες που καλύπτουν το 27% της συνολικής επιφάνειας - οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο - αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% όλων των σημείων ηλεκτρικής φόρτισης στην Ευρώπη. Η χώρα με τις περισσότερες υποδομές, η Ολλανδία, έχει πάνω από 1.000 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης από τη χώρα με τη λιγότερη υποδομή (Κύπρος, με 38 σημεία φόρτισης). Η Ελλάδα σημειωτέον, είναι προτελευταία στη λίστα με μόλις 61 σημεία φόρτισης...

Ο ACEA καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει την αναθεώρηση της οδηγίας για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων της ΕΕ στο πλαίσιο του σχεδίου COVID, συμπεριλαμβανομένων σαφών και δεσμευτικών στόχων ανάπτυξης για όλα τα κράτη μέλη. «Έχοντας κατά νου τις υψηλότερες φιλοδοξίες της Ευρώπης για το κλίμα, υπάρχει τώρα ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για αναβάθμιση των απαιτήσεων υποδομής για όλα τα εναλλακτικά οχήματα», τόνισε ο κ. Huitema.






ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...